Vidět v dějinách člověka. Robert Kvaček prolínal líčení historie se svými osobními osudy a zkušenost

30.04.2024 21:00 K této vzpomínce a ohlédnutí se za životem a působením profesora Roberta Kvačka přistupuji s jistými rozpaky, až ostychem. Jsem si vědom, že existuje mnohem více kolegyň a kolegů, kteří měli k panu profesorovi Kvačkovi blíže než já, zároveň patřím k těm, které nesporně doslova životně ovlivnil a nasměroval k přemýšlení o dějinách.

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

30.04.2024 21:00 Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Podle úřadu vlády jednají o spolupráci v obraně a v energetice a o další pomoci válčící Ukrajině. Steinmeier přicestoval na dvoudenní návštěvu v pondělí, na Hradě ho přijal prezident Petr Pavel.

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30.04.2024 21:00 Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do sedmi miliard korun, z toho polovinu by měla uhradit Evropská unie, řekl v úterý po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan . Vrtulníky by podle něj mohly pomáhat i při katastrofách v okolních zemích. Kabinet rozhodnutí přijal v souvislosti s požárem v Národním parku České Švýcarsko, kdy Česko nemělo dostatek vhodné techniky pro hašení.

Změny důchodů nemusí trvat dlouho, ANO chystá revizi. Rozhodnout mají volby v příštím roce

30.04.2024 21:00 Postupné zvyšování věku odchodu do důchodu, částečné zpomalení růstu nových penzí nebo výčet náročných profesí, ve kterých lidé budou moci odcházet bez krácení dříve do důchodu. Kabinet Petra Fialy schválil po dvou letech příprav a téměř ročních diskusích na veřejnosti parametry, které sice s velkou pravděpodobností podpoří následně i poslanci a senátoři, ale nemusí mít dlouhého trvání.

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30.04.2024 21:00 Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu ze strany lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Ten ve videích na sociálních sítích jinak celosvětově pozitivně hodnocenou aktivitu napadá, označuje ji jako neprůhlednou a dokonce za obchodování se smrtí. Premiéra Petra Fialu pak nazývá „ukrajinským premiérem“.

Spor o svátky: poslanci řeší, jak ukončit zmatek s otevírací dobou obchodů. Hlavně to sjednotit, zní

30.04.2024 21:00 Tento i příští týden připadají na středy dva státní svátky. Jenže zatímco na Svátek práce 1. května si bez problémů v obchodech nakoupíte, na Den vítězství 8. května ve vybraných prodejnách ne. Poslanci řeší, co s tímto zmatkem.

Vražda ve Slopném: soud vyslýchal žalobce, který zatajil novou DNA z místa činu

30.04.2024 21:00 Téměř pět hodin dnes u soudu vypovídal Leo Foltýn, někdejší žalobce z případu vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011. V řízení o obnově procesu musel vysvětlovat, proč jednal ve prospěch korunního svědka a proč zatajil informaci o tom, že se na kukle z místa činu našla DNA, která nepatřila ani jednomu z odsouzených. Obžalovaní David Šimon a Maroš Straňák přitom dostali výjimečné tresty a doposud tvrdí, že jsou nevinní.

V Karviné umíráme dřív, Green Deal opravíme. Piráti mají program do voleb

30.04.2024 21:00 Piráti v úterý zahájili na pražském ostrově Štvanice kampaň do eurovoleb. Vybrali si datum předcházející dvacetiletému výročí vstupu do Evropské unie. Jednou z priorit strany pro následujících pět let v Evropském parlamentu je úprava Green Dealu. Zaměřit se chtějí také na boj s dezinformacemi a podporu mladých.

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30.04.2024 21:00 Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské lidové strany na několik hodin přijela do Prahy. Sešla se s politiky z koalice Spolu a se zástupci firem z obranného průmyslu. S politiky jednala na neformálním obědě na pražské Kampě a za zájmu kolemjdoucích pak přešla přes Karlův most do výčepu U Rarášků. Odpoledne ji na Hradě přijal prezident Petr Pavel.

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30.04.2024 21:00 V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však kvůli riziku požárů zakázal rozdělávání ohně. Horko bylo v úterý v celém Česku, na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let dokonce padaly teplotní rekordy. Nejvyšší hodnotu 29,1 stupně Celsia naměřili v Husinci-Řeži. Tamní stanice se ale do bilance nových rekordů nepočítá, funguje krátce.

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30.04.2024 15:23 Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu Langšádlovou. Tuleja je nyní prorektorem pro strategii a komunikaci Slezské univerzity v Opavě, kterou před tím od roku 2015 osm let vedl. Říká, že nechce dělat ve vládě revoluci a ze chce navázat na práci Langšádlové.

Vláda chce z ČR udělat ostrov pracujících důchodců, řekla ve Zlíně Schillerová

30.04.2024 15:23 Téměř všichni stínoví ministři z hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem dorazili do Zlínského kraje. V zasedací místnosti krajského úřadu probírali například důchodovou reformu nebo migrační pakt, což jsou témata, kterými se aktuálně zabývají představitelé vlády.

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30.04.2024 15:23 Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru Šestka v Praze 6. Na linku 158 někdo zavolal, že se zde možná pohybují falešní policisté. Policie posléze zjistila, že jde o studenty, kteří se účastnili posledního zvonění.

Na Pelhřimovsku hoří dvanáct hektarů lesa, bude se hasit i ze vzduchu

30.04.2024 15:23 U Horní Cerekve na Pelhřimovsku hoří 12 hektarů lesa, byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, zasahuje 13 jednotek včetně letecké služby. Uvedla to mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na Majálesu také brzy došla voda, lidé nestihli metro. GIBS prověřuje zásah

30.04.2024 15:23 Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy kelímků. Podle účastníků bylo velmi složité už v odpoledních hodinách sehnat nealkoholické nápoje. Naopak alkohol si podle některých mohli zakoupit i nezletilí. Generální inspekce bezpečnostních sborů pak začala prověřovat zásah policisty, který udeřil obuškem muže.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.