Po stopách češtiny: Život vlastních jmen v češtině. Máte Vaška po vědění?

18.05.2024 15:20  Vzali jsme si pod lupu vlastní jména osob a jejich „kariéru“ v našem jazyce. Překvapující je, že zpravidla nesou tato jména negativní konotace, používají se pro záporné hodnocení osob, a přesto většina z nich patří do dvacítky nejoblíbenějších jmen u nás. Patrně jste si ze sousloví použitého v titulku tohoto textu už odvodili, že mít Vaška znamená ‚mít hlad‘. Jak k tomu Václav přišel, se nám bohužel nepodařilo dohledat. Ovšem jinak jsme připraveni váš hlad po vědění zahnat.

Operace Usmívající se Buddha. Před 50 lety provedla Indie tajný jaderný test

18.05.2024 15:20  Krátce po osmé hodině ranní odpálila Indie 18. května 1974 svou první atomovou bombu. Datum přísně tajného testu bylo stanoveno na svátek osvícení Buddhy, premiérka Indira Gándhíová byla o úspěchu informována kódovanou zprávou: „Buddha se usmál“.

Pavel Páral: Celní války jsou začátkem špatných časů

18.05.2024 15:20  Spojené státy před pár dny zahájily světovou obchodní válku a tady si toho nikdo moc nevšímá. Prezident Biden sáhnul ke clům na čínské zboží, o nichž se ani nesnilo před pár lety Donaldu Trumpovi, který se také opřel do protekcionistické politiky Číny na světovém trhu. USA zvýšily cla na elektromobily na šokujících sto procent. Ale nejde jen o auta. Na dovoz oceli a hliníku budou platit cla 25 procent, stejně jako na lithiové baterie, kritické minerály a přístavní jeřáby. Padesáti procenty je zatížen dovoz polovodičů, lékařských stříkaček a jehel, a především solárních článků. Ukazuje se, že ani obří investiční dotace na zelené technologie ve stovkách miliard dolarů nestačí v soutěži s čínským dovozem.

Bartkovský: Vyšyvanka je symbol národa i odporu. Ukrajinky se nevzdávají ani v emigraci

18.05.2024 07:30   16. května je ukrajinský svátek Den Vyšyvanky. Toto datum se ale pojí i s dalšími událostmi nedávné minulosti. Před dvěma lety se v tento den vzdali obránci Azovstalu ve městě Mariupol. Před deseti lety pak na Den Vyšyvanky začaly ruské jednotky pronikat do oblasti Donbasu. Co vyšyvanka znamená pro Ukrajinky žijící v Česku, si probereme s Martinem Bartkovským.

Kdo zastoupí Fica? Premiér by měl pověřit některého z místopředsedů, nejpravděpodobnější je Kaliňák

18.05.2024 00:30  Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, který se momentálně zotavuje ve vážném stavu v nemocnici, je nejisté, kdo přebere jeho kompetence. Ujme se jich některý ze čtyř Ficových místopředsedů. Slovenské zákony přitom specifikují, že sám premiér by měl pověřit svého zástupce, není ale jisté, jestli je ve stavu, kdy by toho byl schopen.

Reportér vzhůru nohama a s přetížením 6G. Co s vámi udělá let akrobatickým letadlem?

18.05.2024 00:30  Mám strach z výšek, v autě se mi někdy dělá zle a na horské dráze jsem raději nikdy nebyl. Ale když jsem měl možnost proletět se v akrobatickém letadle s letkou Red Bull Flying Bulls, neváhal jsem ani minutu. Od kolegů jsem se pak několikrát dozvěděl, že jsem se asi zbláznil. Když jsem se předem díval na videa, co piloti s těmi letadly dokážou a jak taková akrobacie vlastně vypadá, začal jsem si jako blázen také připadat.

Česko vs. Rakousko 4:0. Češi dominovali a vystříleli si na MS čtvrtfinále, rakouské kouzlo zmizelo

18.05.2024 00:30  Měl by to být další povinný sběr bodů. Utkání národního týmu na Mistrovství světa v hokeji s Rakouskem bude ale potřeba pozorně sledovat až do poslední vteřiny. Právě v té vyrovnali po pětigólové smršti s Kanadou a padli až v prodloužení, s Finskem si naopak vteřinu před koncem připsali senzační tříbodou výhru. Tým kouče Rulíka tak nesmí jižní sousedy podcenit a vydržet nasazení, tempo i kvalitu v koncovce. Zároveň trenérský tým stále vyhlíží posily z NHL. Dnes byl z playoff vyřazen Nečas, zítra ráno se možná uvolní Pastrňák. Utkání glosuje živě Martin Bartkovský.

Přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

17.05.2024 17:00  Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné . Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.

„Režisér si musí věřit a musí vědět, co chce říct.“ Meryl Streep v Cannes debatovala před diváky

17.05.2024 17:00  Čtyřnásobná oscarová držitelka Meryl Streep zavzpomínala v Cannes na svou kariéru, v níž nechybí drama Sophiina volba, romantika Vzpomínky na Afriku, muzikál Mamma Mia!, komedie Ďábel nosí Pradu či politický portrét Železná lady.

Když vás Amy Winehouse hladí po srsti a draci si to rozdají s olympiádou

17.05.2024 17:00  Velký příběh Amy Winehouse se vrací do kin, nový život čeká Nebe pod Berlínem. Když bude pršet, zahrajte si Manor Lords a pusťte staré Tatáče, a když ne, máme pro vás pár tipů, kam vyrazit. A je tu i něco pro děti.

Zemřel bývalý šéfredaktor Reflexu Zdeněk Čech. Na mnohahodinové rozhovory s ním nelze nikdy zapomeno

17.05.2024 17:00  Tento měsíc nás navždy opustil Zdeněk Čech, v letech 1993 až 1995 šéfredaktor Reflexu, který poté vedl redakce nakladatelství Knihcentrum a Plejáda. V roce 2005 spoluzakládal nakladatelství Daranus, v němž také publikoval.

Elegance pohybu, muzikalita, technická bravura. Balet se loučí s Vlastimilem Harapesem

17.05.2024 17:00  Od šedesátých do osmdesátých let minulého století byl tanečník Vlastimil Harapes propojený s Baletem Národního divadla. Potom byl jeho porevolučním uměleckým šéfem. Když před několika dny zemřel, balet získal takovou pozornost, o níž se mu za běžných okolností ani nesní.

Proč severokorejské domovnice brání mladým v sexu a jak v Pchjongjangu poznáte prostitutku?

17.05.2024 17:00  V nejnovější bonusové epizodě Hodiny dějepichu k nám zavítal host! A nebyl to nikdo jiný než naše pravděpodobně nejznámější koreanistka, expertka na KLDR a spisovatelka Nina Špitálníková. Určila, kdo z nás je vyšší či nižší soudruh, a pověděla nám, proč se Tereza obléká jako severokorejská prostitutka. Bylo to super, určitě si ji pozveme znovu.

Skandál v Cannes: Francouzské #MeToo naplno propuklo během letošního festivalu

17.05.2024 17:00  Již několik dní před začátkem 77. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se největší drama odehrávalo mimo plátna. Francouzská média totiž hrozila zveřejnit jména deseti francouzských filmových osobností údajně spojených se sexuálními skandály. Více o obrovském skandálu zjistíte v první epizodě popkulturního podcastu Poprask.

Nemáš televizi ani rádio? Nevadí, máš přece internet nebo chytrý telefon aneb Z televizních poplatků

17.05.2024 10:00  Povinnosti pravidelně platit televizní a rozhlasový koncesionářský poplatek se od nového roku vyhne už jen zlomek tuzemských domácností. Ministerstvo kultury totiž hodlá od 1. ledna okruh plátců tohoto poplatku rozšířit i o takové domácnosti, které sice televizi či rádio nemají, ale naopak disponují připojením k internetu nebo lidé v nich žijící vlastní chytré telefony. Mezi plátce budou nově zařazeny i firmy, pro které bude výše poplatku stanovena dle počtu zaměstnanců. Výsledek takto hustěji utkané sítě bude výrazný a zjevný – počet plátců se zvýší až o 615 tisíc.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.