Jen budoucí rodiče dostanou padesát tisíc navíc. Plošně by dávka vyšla na deset miliard

31.05.2023 19:43  Chystané zvýšení rodičovského příspěvku o padesát tisíc korun se zadrhává. Někteří koaliční politici by přidali jen rodičům, jimž se potomci teprve narodí, nikoli všem rodinám s malými dětmi. Pokud by opatření platilo od ledna, zřejmě by se vztahovalo na rodiče dětí, které přijdou na svět až po tomto datu. Jinak by výdaje podle informací E15 stouply až o deset miliard korun. Stát nyní vyplácí 300 tisíc korun, lze je čerpat nejvýše do čtyř let věku jednoho dítěte. Oproti důchodům se příspěvek tři roky nezvyšoval a neodráží vysokou míru inflace.   

Anketa REsummit e15: Co je největším problémem stavebnictví a jaká jsou řešení

31.05.2023 19:43  Legislativa, stavební zákon nebo politické zastoupení. Tohle všechno jsou podle odborníků z REsummitu, který pořádala e15, největším problémem stavebnictví a developmentu. „Povolování stavby trvá ne měsíce, ale roky, a v některých případech dokonce desítky let, pokud mluvíme o strategických stavbách, jako jsou městské okruhy," uvedl v anketě pro e15 například Jan Holna, partner DAM architekti. 

Elektromobil s dojezdem až tisíc kilometrů? Volkswagenem ovládaní Číňané to dokáží

31.05.2023 19:43  Ambiciózní čínský start-up Gotion High Tech oznámil, že by měl od příštího roku spustit masovou výrobu údajně průlomové baterie. Podnik, v němž drží největší vlastnický podíl Volkswagen, tvrdí, že akumulátor L600 složený z lithia, manganu, železa a fosfátu pojmenovaný Astroinno má umožnit dojezd elektromobilu až tisíc kilometrů na jedno nabití.

Novým šéfem Hospodářské komory se stal Zajíček. Spustí Portál podnikatele

31.05.2023 19:43  Další tři roky bude řídit Hospodářskou komoru její dosavadní viceprezident a také místopředseda ODS Zdeněk Zajíček. Na svůj post po zvolení rezignoval. Vystřídá Vladimíra Dlouhého, který z pozice šéfa vlivného zájmového sdružení po dvanácti letech odchází. Dlouhý už o pokračování ve funkci neusiloval. Zajíček se hodlá zasadit o spuštění Portálu podnikatele, aby soukromému sektoru usnadnil komunikaci s úřady včetně vyřizování nejrůznějších povinností uložených státem.

Vydavatel Harryho Pottera rekordně roste. Bloomsbury pomáhají i knihy z TikToku

31.05.2023 19:43  Britské knižní nakladatelství Bloomsbury Publishing zaznamenalo rekordní prodeje i zisky. Za úspěchem společnosti, která mimo jiné vydává i knižní sérii o Harry Potterovi od J. K. Rowlingové, paradoxně stojí podle jejího ředitele snaha lidí osekávat výdaje za zábavu. Volí tak knihy, které jsou dostupnější než vstupenky do kina nebo na koncerty. Knižnímu boomu pomáhají i virální posty na TikToku.

Hotel Jalta na Václavském náměstí slaví 65 let od otevření

31.05.2023 14:40  Hotel Jalta na Václavském náměstí v Praze je symbolickým příkladem obnovy po druhé světové válce. Jeho 65letá historie je plná unikátních momentů. Dnes nabízí pětihvězdičkové ubytování a je vyhledávaným cílem zahraničních návštěvníků.

Riziko vyhynutí kvůli AI musí mít stejnou prioritu jako jaderná hrozba, shodují se špičky oboru

31.05.2023 14:40  S dynamickým rozvojem umělé inteligence se množí obavy, co její využití přinese a zda to vůbec bude příznivé pro lidstvo. Světové špičky v oboru AI se shodly, že prioritou dalšího rozvoje odvětví by měla být minimalizace rizik, jež by mohla vést až k vyhynutí lidstva. Výzvu podepsali například šéfové Open AI a Anthropiku, respektovaní akademici i osobnosti mimo obor. 

Směrnice o bezpečnosti sítí je GDPR na steroidech, říká šéf Výboru nezávislého ICT průmyslu

31.05.2023 14:40  Jak dosáhnout úsporného státu, po kterém většina z nás volá? Co je překážkou na cestě k větší digitalizaci Česka? Jak nová evropská směrnice NIS2 o bezpečnosti sítí ovlivní směřování trhu? To jsou témata, která v dalším vydání E15 Castu probíral Nikita Poljakov s prezidentem Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakubem Rejzkem.

Ojeté tesly jdou na dračku a konkurují i novým octaviím. Baterie prý nejsou problém

31.05.2023 14:40  Obchod s ojetými elektromobily v Česku zrychluje. Vyplývá to z celotržních údajů sítě autobazarů AAA Auto, největšího obchodníka na českém sekundárním trhu. Ještě v roce 2019 evidoval 1476 ojetin bateriových vozů, loni už to bylo 3153. Od ledna se jich v nabídce objevilo 2222. Mediánová cena  od roku 2019 narostla z půl milionu na současných 890 tisíc, oproti loňsku však cena o devět tisíc klesla díky masivním slevám Tesly. Ta patří ke zdaleka nejpoptávanějším značkám.

Američané dál berou Evropě klíčové projekty. Total postaví v USA továrnu na syntetický plyn

31.05.2023 14:40  Štědré subvence americké vlády přilákaly další evropský zelený projekt. Francouzský ropný gigant TotalEnergies ve spolupráci s belgickým energetickým startupem Tree Energy Solutions postaví ve Spojených státech továrnu na výrobu syntetického metanu za dvě miliardy dolarů, tedy více než 44 miliard korun.  

Nulová DPH na knihy nás překvapila. Některé tituly zlevní o desetinu, říká šéf Albatrosu Kadlec

31.05.2023 14:40  Knihkupci a nakladatelé se stále ještě oklepávají z loňského krizového roku. Pomoci jim má opatření, které je součástí vládního úsporného balíčku – snížení DPH na knihy ze současných deseti procent na nulu.

Až příště poletí bitcoin nahoru, chceme prodat dvakrát víc peněženek než doteď, říká Žák z Trezoru

31.05.2023 14:40  Česko má ve světě krypta hned několik unikátů. Asi tím nejznámějším je vůbec první hardwarová peněženka na světě Trezor. A podle šéfa firmy Matěje Žáka se společnost připravuje na rekordní růst. Během posledního bull runu, kdy ceny krypta letěly nahoru, utržila na svém hardwaru 1,3 miliardy korun a vykázala zisk 700 milionů. Nyní je trh v útlumu, ale Trezor se připravuje na další mánii. „Počítáme s tím, že bychom mohli prodat asi dvojnásobek toho, co jsme prodali za celou historii firmy,“ říká Žák v rozhovoru pro podcast KryptoSpace.

Alternativní investice lákají investory čím dál více, říká šéf skupiny APS Machoň

31.05.2023 09:41  Náhoda a nové obchodní příležitosti přivedly Martina Machoně z investičního bankovnictví do oboru odkupu dluhů a pohledávek. Během 20 let vytvořil ze skupiny APS předního evropského hráče v této oblasti. K tomu spustil fondy s ročním výnosem až 15 procent.

Twitter může kvůli evropským regulacím odejít z unijního trhu

31.05.2023 09:41  Minulý týden jsme se dozvěděli, že sociální síť Twitter už nebude součástí dobrovolného kodexu boje proti dezinformacím, ke kterému se řada platforem přihlásila. Kodex je přitom poměrně mírný nástroj, kterým se signatáři zavazují k řadě věcí, jež by měly být tak nějak automatické – třeba k tomu, aby dezinformační weby nemohly vydělávat na inzerci, aby byla politická reklama viditelně označená, aby se platformy bránily proti manipulativnímu chování , aby uživatelé mohli dezinformace označit a nahlásit a podobně.

Ranní check: PPF se loni výrazně propadl zisk, Moskvu napadly drony

31.05.2023 09:41  Dobré ráno! Je 151. den roku, svátek má Kamila. V tento den před dvaceti lety bylo zinscenováno otevření fiktivního supermarketu, hlavní součást filmového dokumentárního projektu Filipa Remundy a Víta Klusáka Český sen.  Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.