Soláry se nemusejí vyplatit, prodala se druhá nejdražší česká doména, začala hra o F-35

30.04.2023 20:20  Nejisté dodávky i návratnost. Domácí soláry se nemusejí vyplatit Čtyři písmena za 11 milionů. Druhou nejdražší doménu v historii Česka koupil krypto startup Crestyl přestaví bývalý průmyslový areál Aritma. Za čtyři miliardy vybuduje lesní čtvrť Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Čínský gigant CATL jde do trháku. Jeho nové baterie mají nevídanou energetickou hustotu

30.04.2023 20:20  Elektroauta by mohly být brzy zase o něco dostupnější. Největší světový výrobce baterií, čínská společnost CATL, představila novou polotuhou baterii s kondenzovaným elektrolytem, která oproti dnešním nejpokročilejším akumulátorům disponuje dvojnásobnou hustotou energie. Technologie, která by mohla být vhodná i na pohánění letadel, má jít do výroby ještě letos, píše specializovaný server PV-magazine.

Odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje letos nejspíš skončí. Vláda šetří, lidé si připlatí

30.04.2023 15:20  Ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela bude prosazovat zrušení odpuštění poplatků z obnovitelných zdrojů energie od začátku příštího roku. Změna by byla součástí fiskálních opatření, kterým chce vláda snížit růst zadlužení veřejných financí. Podmínkou je, že tento krok umožní energetická situace na trhu.

Lidí je dost, jen pracují u konkurence, říká headhunter Ivar Mesenský

30.04.2023 15:20  Hledání top manažera trvá i půl roku a za kompletní službu si headhunter čili lovec hlav naúčtuje průměrně tři sta tisíc korun. V poslední době se navíc lidé shánějí čím dál častěji v tichosti, takže ani člověk, kterého chce firma nahradit, o ničem neví. „Tahle část naší práce může být zvenčí považována za méně etickou, jenže záleží na úhlu pohledu. Když to otočíme, je to pracovní trh,“ uvádí spoluzakladatel headhunterské kanceláře Wolf Hunt Ivar Mesenský.

Vinohradský pivovar investoval sto milionů do nové výroby u Labe. Vaří i devítku

30.04.2023 10:10  Káraný u Čelákovic se stal lokalitou, do které Vinohradský pivovar přesouvá výrobu svých ležáků. Šestnáct akcionářů, mezi které patří miliardář Pavel Bouška nebo investor Matěj Turek, tam koupilo bývalou sodovkárnu napojenou na stejnou vodu jako hlavní pivovar značky v Korunní ulici v Praze 2. Nově otevřený pivovar bude mít roční výstav patnáct tisíc hektolitrů, což je dvojnásobek výstavu pivovaru na Vinohradech. Investice vyšla na sto milionů korun, což je mezi českými minipivovary ojedinělé.

Recese v USA se blíží, říká ekonom americké investiční společnosti Fidelity

30.04.2023 05:41  Americkému hospodářství dochází šťáva. Tempo růstu HDP v prvním čtvrtletí podle ve čtvrtek zveřejněných údajů významně zpomalilo a tak není divu, že rostou obavy, že ekonomika USA míří do recese. K tomuto scénáři se kloní i ekonom a stratég investiční společnosti Fidelity International Salman Ahmed. „Již nějakou dobu jsme v táboře těch, jejichž základním scénářem je recese. Pravděpodobnost, že se tak stane horizontu šesti až dvanácti měsíců, je podle nás okolo 80 procent,“ řekl v rozhovoru pro E15.

Umělá inteligence překopává HR oddělení firem. V SAP už naplánovala 9 z 10 pohovorů

30.04.2023 05:41  Nástup AI se nevyhne ani personálním oddělením. A například podle Milana Rataje, HR experta a spoluzakladatele startupu Sloneek zaměřujícího se na digitalizaci řízení lidských zdrojů, by zrovna v nich mělo zavádění takových technologií začít. Umělá inteligence automaticky protřídí životopisy, zajistí pohovor i nového zaměstnance zaučí.

Místo skladových zásob stačí soubor v počítači. Průmyslový 3D tisk dokáže ušetřit miliony

30.04.2023 00:30  Domácí a profesionální 3D tisk staví na stejných základech, příležitosti, ale i problémy profi světa jsou však zcela odlišné a pro běžného uživatele často překvapující. Článek jsme převzali v rámci spolupráce s časopisem Computer. Ten si můžete objednat ZDE.

Brusel chce regulovat politickou reklamu. Omezí to svobodu na sociálních sítích, tvrdí kritici

29.04.2023 15:10  Evropská komise navrhuje, aby politická reklama byla označená jako obsah, který by mohl ovlivnit chování voliče a následně změnit i výsledek voleb či referenda. Nahlášené příspěvky například na sociálních sítích by poté mohly být označeny štítkem „politická reklama“ a došlo by u nich k omezení dosahu pomocí algoritmů. Kritici tvrdí, že by nařízení mohlo vést k omezení svobody projevu nebo ke změně charakteru obsahu tvorby na sociálních sítích. V takzvaných trialozích mezi Evropskou komisí, Radou EU a Evropským parlamentem se aktuálně projednává konečné znění nařízení.

Souboj o Manchester United jde do finále. Katarský investor nabízí 130 miliard korun

29.04.2023 15:10  Katarský byznysmen Jassim bin Hamad al-Thani nabízí rekordní částku za fotbalový klub Manchester United, který prodává americká rodina Glazerů. Není ale jediný zájemce. V pátek večer byl finální termín pro podání nabídek.

Proměna staré sklárny v moderní areál. Huť Marie láká na víceúčelovou halu i kulturu

29.04.2023 15:10  Razantní změnou prošel během posledních několika let průmyslový areál v Josefově Dole. Bývalá sklárna vystavěná v roce 1904 slavnou sklářskou společností Karl Riedel se proměnila ve sportovně-kulturní centrum vybavené víceúčelovou halou, beachvolejbalovými hřišti v areálu, kavárnou či fitness centrem. Hala vysoká osmnáct metrů a s maximální kapacitou čtyř set osob je opatřena osvětlovací a ozvučovací technikou, takže se v ní mohou konat koncerty. Stavba si i přes moderní zásahy uchovává specifickou industriální podobu. 

Lidé vnímají inflaci víc, než je její reálná hodnota. To zvyšuje úspory a očekávání růstu cen

29.04.2023 10:00  Domácnosti v Česku vnímají inflaci výš, než je ve skutečnosti. Při pohledu na historickou řadu toto tvrzení převažuje, nicméně současná epizoda silného cenového růstu ho staví do extrému.

ODEMČENO: Jaké jsou čtyři scénáře dělení ČEZ, dovoz elektřiny je riziko, ING vyfasovala pokutu

29.04.2023 10:00  Česku hrozí závislost na dovozu elektřiny. Může to být stejně riskantní jako sázka na ruský plyn. Čtyři scénáře dělení ČEZ. Stát tají, jak chce ovládnout jadernou energetiku. ING porušila zákon o praní peněz. Centrální banka jí vyměřila tučnou pokutu. Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

Akcie americké banky First Republic prudce spadly, mluví se o nucené správě

29.04.2023 00:20  Obchodování s akciemi americké First Republic Bank muselo být během pátku několikrát pozastaveno kvůli příliš velkým výkyvům jejich ceny. Akcie odepsaly až 48 procent. Reagují tak na zprávy amerických médií, že banka míří pod nucenou správu.

Sklepy máme deset metrů nad hlavou. Ražba tunelů pro metro D rychle postupuje

29.04.2023 00:20  Je to pravděpodobně největší stavební dílo v hlavním městě od dokončení tunelového komplexu Blanka. Uprostřed rušné pankrácké planiny v blízkosti mnoha obytných i kancelářských budov razí trojice stavařských firem ze tří směrů první tunely metra D. Redakce E15 dostala možnost sfárat do všech tří děl, kde se nepřetržitě pracuje na prvním úseku mezi přestupní stanicí Pankrác a novou stanicí Olbrachtova.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.