Státní dluh narostl na rekordních 3,1 bilionu, uvedlo ministerstvo financí

29.02.2024 21:50 Český státní dluh se loni zvýšil o 216,1 miliardy korun na rekordních 3,111 bilionu korun. Výši dluhu ve čtvrtek potvrdilo ministerstvo financí, předběžně ji na stejné úrovni zveřejnilo už počátkem ledna. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 285 870 korun. Míra zadlužení klesla na 42,3 procenta hrubého domácího produktu z 42,7 procenta v roce 2022. Podle ministerstva je to důsledek růstu nominálního HDP.

Nové terminály ve vlacích mají dotykový displej, dobijí elektronickou peněženku

29.02.2024 21:50 České dráhy nainstalovaly do vlaků ve Zlínském kraji nové prodejní terminály MOPAJ . Lidé si jejich prostřednictvím kromě nákupu jízdenky mohou dobít elektronickou peněženku na In Kartě nebo kartě integrovaného dopravního systému. Terminály se brzy objeví i v dalších krajích.

Rakousko je téměř stoprocentně závislé na ruském plynu, ministryně žádá změnu

29.02.2024 21:50 Závislost Rakouska na ruském zemním plynu se za poslední dva roky zvýšila z 80 na 98 procent, upozorňuje ministryně energetiky alpské země. Důvodem je smlouva s Gazpromem o povinném odběru, pokles spotřeby plynu o čtvrtinu a také neochota regionů kupovat dražší alternativy.

Jednání s Výborným přineslo zemědělcům zklamání. Další protest má být za týden

29.02.2024 21:50 Vedení Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR rozhodlo, že v příštím týdnu budou další zemědělské demonstrace. Zvrátit je ještě může vyjednávání s ministrem zemědělství Markem Výborným, ale zemědělci se na ně už mají připravit. Uskuteční se přesně za týden, tedy ve čtvrtek 7. března.

Šéfka české pobočky Google Taťána le Moigne končí. Odchází po 18 letech

29.02.2024 21:50 Ředitelka české pobočky americké internetové a technologické firmy Google Taťána le Moigne po 18 letech odchází po vzájemné dohodě z funkce. Tvrdí, že zatím neuvažuje o jiném místě. V čele českého Googlu byla od jeho vzniku v roce 2006 a vedla i pobočky na Slovensku, v Rumunsku a Maďarsku.

Řetězec vystrašil zákazníky dynamickými cenami. Burgery nezdražíme, slibuje

29.02.2024 21:50 Mezi firmami ve Spojených státech roste obliba takzvané dynamické cenotvorby, kdy mění ceny svého zboží či služeb podle času i aktuální poptávky. Nyní o této o strategii uvažuje o oblíbený fastfoodový řetězec Wendy’s. Slibovaný krok ale u zákazníků rozpoutal vlnu nevole. Vedení oblíbené společnosti se je ale snaží ujišťovat, že o zdražování prodávaných hamburgerů rozhodně neuvažuje.

Kryptománie v přímém přenosu. Do bitcoinového fondu tečou miliardy denně

29.02.2024 16:12 Největší kryptoměna je stále atraktivnější. Do na burze obchodovaného ETF fondu společnosti BlackRock založeného na bitcoinu přiteklo za jediný den 520 milionů dolarů, v přepočtu přes dvanáct miliard korun. Fondy mají usnadnit investování do kryptoměny, která ve středu překonala hranici 60 tisíc dolarů. To je nejvyšší hodnota od listopadu 2021.

Dluhy domácností stále rostou. Většinu tvoří úvěry na bydlení, říká statistika

29.02.2024 16:12 Dluhy českých domácností u bank letos v lednu meziměsíčně stouply o 5,2 miliardy korun na 2,253 bilionu korun a zadlužení firem se zvýšilo o 9,7 miliardy korun na 1,374 bilionu korun. V meziročním srovnání byl na konci ledna objem úvěrů u domácností vyšší o 104 miliard a u nefinančních podniků o 109,2 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka .

Jezte cereálie, radil jejich výrobce chudým Američanům. Schytal kritiku

29.02.2024 16:12 Americká potravinářská společnost Kellogg’s čelí skandálu. Její generální ředitel a multimilionář Gary Pilnick totiž doporučil chudým rodinám, že pokud si nemohou dovolit normální večeři, ať jedí cereálie. Někteří jeho slova přirovnávají ke slavné odpovědi „ať jedí koláče“, který údajně pronesla francouzská královna Marie Antoinetta, když se dozvěděla, že rolníkům došel chléb.

Kámen nad zlato. Rychlotratě si zajistí materiál i za cenu vyvlastňování

29.02.2024 16:12 Výstavba stovek kilometrů vysokorychlostních železničních tratí spolyká kromě peněz i ohromné množství nedostatkového kamene. Plány počítají s možným otevíráním nových ložisek a v krajním případě i proti vůli majitelů pozemků.

Pivovar v Chotovinách skončil. Zlaté časy jsou pryč, stýská si jeho sládek

29.02.2024 10:30 Pivovar na zámku v Chotovinách na Táborsku ukončil svou činnost. Podle nyní již bývalého sládka Petra Adámka se mu v poslední době nedařilo, jeho výrobky odebíralo příliš málo hospod, zvlášť v období covidu a následně války na Ukrajině. „Myslím si, že zlaté časy minipivovarů jsou pryč,“ řekl portálu iDNES.cz.

Nezaměstnanost stoupla na čtyři procenta, kvalifikovaní pracovníci chybějí

29.02.2024 05:00 Lednový nárůst nezaměstnanosti na dlouho nevídaná čtyři procenta nesouvisí jen s tradičními sezonními vlivy, ale také s inflací a zpomalením ekonomiky. Trh práce se navíc začíná měnit. Kvalifikované pozice není kým obsadit, populace navíc stárne a zaměstnání nově hledá méně absolventů, než kolik penzistů odchází do důchodu.

Za pojištění auta si Češi připlatí i tisíce ročně. Kvůli drahým opravám

29.02.2024 05:00 Na řidiče čeká v poštovních schránkách nemilé překvapení. Pojišťovny totiž zdražují povinné ručení i havarijní pojištění řádově o desítky procent. Příkladem je Kooperativa, která zvedá ceny v průměru o jedenáct procent.

Zálohování petek: Na vládu by měl jít zákon v dubnu, říká Surý z ministerstva

28.02.2024 23:40 Novelu zákona o obalech, která obsahuje zavedení povinného zálohování PET láhví a plechovek, plánuje resort životního prostředí předložit vládě v dubnu. Na středečním kulatém stole, který se právě zálohování týkal, to sdělil vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí MŽP David Surý.

Počet fúzí v Evropě klesl. Nejméně jich bylo ve finančnictví, říká analýza

28.02.2024 23:40 Trh fúzí a akvizic v Evropě v roce 2023 klesl o 24 procent na 11 629 transakcí. Jejich hodnota se propadla o 34 procent. Trh tak v počtu transakcí loni zaostal za celosvětovým, kde se jejich množství snížilo o pětinu. Vyplývá to z analýzy poradenské firmy Deloitte.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.