Norové testují ukládání uhlíkového odpadu pod moře. Projektu fandí i Německo

31.01.2024 21:12 V Evropě již brzy vznikne jedinečné zařízení na zachytávání oxidu uhličitého a jeho skladování pod mořským dnem. Norský projekt Longship za více než 2,6 miliardy dolarů má odebírat zplodiny z výrobních závodů na západě a severu Evropy. Proces by se poprvé mohl rozeběhnout už v příštím roce a získal podporu Německa či představitelů Evropské unie.

Vinaři se obracejí na Brusel. Chtějí debatu o tichém víně na evropské úrovni

31.01.2024 21:12 V současné době českým vinařstvím rezonuje otázka zavedení spotřební daně na tichá vína. Podle Svazu vinařů je potřeba usilovat o hledání evropského řešení, proto se rozhodl otevřeným dopisem oslovit Evropskou komisi s žádostí o otevření dialogu o budoucnosti vinařství v rámci EU. S prosbou o podporu se obrátil rovněž na premiéra Petra Fialu.

Regulace brání Evropě konkurovat USA a Číně, píše americký list

31.01.2024 21:12 Evropská unie je jedničkou v jedné oblasti – v regulacích. Agresivní tvorbou pravidel si ale pod sebou řeže větev. Připravuje se o schopnost konkurovat Číně v oblasti elektromobility a Spojeným státům v umělé inteligenci , napsal americký ekonomický list The Wall Street Journal .

Poslední den v Kotvě, obchody se loučí. Budovu čeká rozsáhlá rekonstrukce

31.01.2024 16:01 Pražský obchodní dům Kotva se k 31. lednu 2024 zavírá z důvodu rozsáhlé rekonstrukce a chystané úpravy objektu, potvrdil vlastník objektu společnost Generali Real Estate. Poslední den provozu to zde ovšem žilo, i když některé obchody již svůj provoz ukončily dříve a jsou nyní vyklizeny. Podzemní garáže a automyčka zůstávají dočasně v provozu. Rekonstrukce budovy je plánovaná na dva roky.

Vládní škrty dopadly i na veterináře. Bude méně preventivních akcí

31.01.2024 16:01 Škrty v rozpočtech státu zasáhly i Státní veterinární správu , která snížila počet zaměstnanců o 46 na 1 301. Dalším 36 zaměstnancům snížila úvazek, řekl ve středu ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Kontroly ze zákona budou dělat veterináři dál stejně, ubude ale prevence.

Zahraniční investoři poprvé drželi české státní dluhopisy za víc než bilion

31.01.2024 16:01 Zahraniční investoři drželi na konci loňského roku poprvé v historii české státní dluhopisy v hodnotě přesahující bilion korun. Jejich podíl na všech vydaných dluhopisech zároveň vzrostl na 35,4 procenta, na konci září byl 28,79 procenta. Podle expertů jde o jednorázový výkyv způsobený operacemi mezi českými bankami a jejich zahraničními matkami.

Olympiáda v Paříži láká Brity. Stýská se jim po té jejich, zní z Francie

31.01.2024 16:01 Organizátoři olympijských her v Paříži 2024 zveřejnili údaje o tom, že britští fanoušci si zatím koupili více vstupenek na letošní olympijské hry než kterákoli jiná země mimo pořadatelské Francie. Ze 7,6 milionu vstupenek, které se na hry již prodaly, si jich Britové dosud pořídili 480 000. To je výrazně vyšší číslo než v případě USA a Německa, které jsou na dalších místech. Z 10 milionů volných míst zbývá v prodeji necelých 25 procent vstupenek.

Soud zrušil bilionovou odměnu pro Muska. Může to zahýbat žebříčkem miliardářů

31.01.2024 16:01 Soudkyně v americkém státě Delaware v úterý zrušila dohodu o vyplacení rekordní odměny 55,8 miliardy USD , kterou v roce 2018 uzavřel výrobce elektromobilů Tesla se svým ředitelem Elonem Muskem jako budoucím příjemcem této odměny. Rozhodnutí může mít dopad i na postavení Muska v žebříčku světových miliardářů.

Nejsou zakázky a máme faktury v prodlení. Firmy popsaly, co je nejvíc trápí

31.01.2024 05:30 Slabá poptávka, ale i drahé energie nebo pozdě proplácené faktury. To jsou hlavní potíže, s nimiž se firmy v poslední době musí vypořádávat. Tyto problémy se odrážejí i na celkovém ekonomickém výkonu země a přispěly k loňskému poklesu HDP o 0,4 procenta.

To není inflace. Tohle je odolná paní Inflace, říká Klaus. A radí, jak se jí zbavit

31.01.2024 05:30 Inflace má v příštích měsících klesat, ale kam, to ještě není úplně jisté. Záleží na krocích vlády i České národní banky. A není tu prostor pro velké chyby. „Inflace se totiž potřebujeme zbavit, je to destabilizátor ekonomiky i společnosti, ale velké iluze o jejím vynulování nemám,“ říká bývalý prezident Václav Klaus.

Zájemci o dostavbu Dukovan přislíbili většinové zapojení českého průmyslu

30.01.2024 23:50 Většinu prací na stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měl zajistit český průmysl. Nadpoloviční podíl tuzemských firem na projektu postupně přislíbili všichni tři uchazeči v dohodách o spolupráci s Aliancí české energetiky, která zastupuje největší tuzemské technologické firmy v oblasti jaderné energetiky.

Malé prodejny ustupují velkým řetězcům. Makro je chce udržet na trhu

30.01.2024 23:50 Zdražování a reálný propad příjmů domácností nutí zákazníky nakupovat častěji levnější potraviny nebo zboží v akčních slevách. Největší propad dlouhodobě zaznamenávají provozovny na venkově či malých městech, kde obchody ustupují velkým řetězcům. Velkoobchodní řetězec Makro podporuje nejen finančně provozovatele malých obchodů, převážně v regionálních městech a na vesnicích.

Norský státní investiční fond vydělal každému Norovi 910 tisíc českých korun

30.01.2024 23:50 Norský státní investiční fond vykázal za loňský rok rekordní zisk v přepočtu 4,86 bilionu českých korun. Hlavní podíl na tom měly výnosy z investic do technologických akcií. Uvedl to podle agentury Reuters správce fondu. Norský státní investiční fond je s hodnotou v přepočtu 36,6 bilionu Kč největší na světě.

Z obnovitelných zdrojů bude brzy pocházet třetina elektřiny, věří komora

30.01.2024 23:50 Více než pětina celkové spotřeby energie by v letošním roce už mohla pocházet z obnovitelných zdrojů, odhadují odborníci. Klíčem k dalšímu rozmachu solárních či větrných elektráren má podle nich být jednodušší povolovací řízení. Zásadní roli by v něm měl sehrát Dopravní a energetický stavební úřad, který začal fungovat od prvního ledna. Podle Komory obnovitelných zdrojů energie ČR byl rok 2023 co do rozvoje většiny zdrojů úspěšný.

Britský antimonopolní úřad zkoumá praxi, kterou si oblíbily i řetězce v Česku

30.01.2024 17:53 Britský antimonopolní úřad se začal zabývat věrnostními kartami tamních supermarketů. V zemi totiž přibývá případů, kdy obchody nabízejí zlevněné zboží pouze držitelům těchto karet, a ne běžným zákazníkům, informoval v úterý britský portál Independent.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.