Napsal jsem si databázi v C++

26.07.2023 00:40 Možná někoho napadne, co je to za bláznivý nápad, proč by si někdo psal novou databázi. Není to zbytečná práce? Proč nesáhnout po něčem existujícím? Databází máme přehršel. Na druhou stranu, proč ne. Uplatnění si určitě najde Co je DocDB Nejprve bych trochu poupravil clickbaitový titulek.  Určitě se nejedná o „standalone“ databázi, ale o knihovnu pro C++, kdy je databáze integrální součástí C++ projektu – tedy přímo realizovaná ve výsledném programu, nikoliv tedy jako externí server…

ORM v Jet - vytváření dotazů a efektivní nahrávání dat

26.07.2023 00:40 V minulém díle jsem nastínil mechanismus modelování a propojení entit a subentit do celistvých datových modelů. Dnes se podíváme na něco řekl bych možná i zajímavějšího. Ukážu vám jak je možné propojovat cizí entity pomocí tzv. vnějších relací. Dalším tématem bude vytváření dotazů a dnes stihnu alespoň stručně ukázat i různé mechanismy nahrávání dat a jejich použití.

Vlastní ONT v GPON síti PODA

26.07.2023 00:40 PODA jako jeden z mála českých ISP umožňuje na GPON síti použití vlastního ONT. Kromě toho, že to umožňuje využít SFP modul a zbavit se tak samostatné krabičky, která z optiky dělá ethernet, to navíc zjednodušuje použití IPv6, a pokud máte veřejnou IPv4, získáte tím jednu využitelnou veřejnou adresu navíc.

Proč se instalační CD Debian netinst zvětšilo o 350 MB?

26.07.2023 00:40 Netinst bylo vždycky malé plnohodnotné instalační médium Debianu se základními balíčky. V čerstvé verzi Debian 12 Bookworm ale docela dramaticky narostlo. Rozhodl jsem se podívat, proč to tak je. Debian 12 Bookworm vyšel 10. června a jako už tradičně jsem o těch nejdůležitějších novinkách napsal podrobný článek. Hned první komentář naráží na výrazný nárůst velikosti instalačního média zvaného netinst…

C++: Mapování hodnot z runtime na integrální konstanty

26.07.2023 00:40 Dneska to bude relativně krátké. S každou další verzí C++ lze víc a víc algoritmů přesunout do constexpr „domény“, ve které se výpočty provádí během překladu a v runtime se již používají výsledky toho výpočtu. Často ale vstupem do takového výpočtu je hodnota získaná až v runtime. Proč to potřebujeme?

ORM v PHP Jet

26.07.2023 00:40 Dnešním článek začíná malá série ve které představím ORM, které je integrované ve framworku Jet. Ještě než se pustím do ORM, tak se musím k něčemu přiznat. Vím, že to tu čtou lidé co mě znají osobně a někdy i velice dlouho. Před mnoha lety jsem byl alergický jen na slovo ORM

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.