Fed ponechal úrokovou sazbu na stejné úrovni. Je nejvyšší za 22 let

31.01.2024 21:21  Americká centrální banka dnes na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let. Úroky měnový výbor nezměnil již čtvrtou seanci za sebou. Na svém zasedání v polovině prosince Fed naznačil, že v roce 2024 plánuje několik snížení sazeb.

Letos bychom se mohli dočkat silnějšího kurzu eura vůči dolaru

31.01.2024 21:21  Do letošního roku vstupovali investoři na globálním devizovém trhu s očekáváními, že společná evropská měna euro si proti americkému dolaru polepší. Koneckonců, tímto směrem mířil i konsenzus analytiků sledující tento nejobchodovanější měnový pár na světě. Pro konec prvního čtvrtletí jednotliví respondenti průzkumu agentury Bloomberg v průměru čekali kurz 1,10 dolaru za euro, pro konec letošního roku pak 1,12 dolaru za euro.

Czech Press Photo vyhrál snímek rvačky u soudu. Je to obraz dnešní doby, říká předseda poroty

31.01.2024 21:21  Odborná porota vyhlásila výsledky 29. ročníku soutěže Czech Press Photo. V hlavní kategorii Fotografie roku zabodoval Roman Vondrouš, který fotí pro Českou tiskovou kancelář. Vítězný snímek zachycuje lidi, kteří přišli 26. července 2023 k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 podpořit obviněné z pronásledování a obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubky v době koronavirové pandemie. Celkem se do soutěže přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska.

Ministr Rakušan navrhl 33 nových opatření v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě

31.01.2024 21:21  Ministr vnitra Vít Rakušan dnes seznámil Bezpečnostní radu státu s návrhem 33 opatření v souvislosti s vyhodnocením zásahu při loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy . Týkají se ministerstva vnitra, policie, hasičů, ale také ministerstev zdravotnictví či školství, řekl novinářům po jednání BRS premiér Petr Fiala . Při střelbě v budově FF UK v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, 25 lidí bylo zraněno.

Spor o peníze pro Ukrajinu vrcholí. V sázce je bezpečnost celého kontinentu, varuje expert

31.01.2024 21:21  Prezidenti a šéfové vlád států Evropské unie se na svém mimořádném zasedání, které začíná ve čtvrtek v Bruselu, pokusí zajistit další finanční a vojenskou pomoc Ukrajině ve výši padesáti miliard eur . Tu od loňského prosince blokuje Maďarsko. Podle odborníků na unijní politiku může být nynější summit zlomovým okamžikem, jenž ukáže, zda má vůbec smysl s maďarským premiérem Viktorem Orbánem nadále jednat, nebo jestli už přišel čas na tvrdší opatření. 

Pražská burza mírně posílila, nedařilo se akciím ČEZ, rostly emise bank

31.01.2024 21:21  Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

Sklárna v Květné má nového majitele, holding AF Group zachová výrobu

31.01.2024 16:11  Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, změnila majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem se stal český průmyslový a realitní holding AF Group, sdělil dnes generální ředitel sklárny Marek Mikláš.

60 milionů za jednu pumpu Robin Oil? Vláda dává opozici zadarmo klacek, kterým lze bít dle libosti

31.01.2024 16:11  Když státní akciovka Čepro loni oznámila, že od podnikatele Jiřího Zoubka koupí 75 jeho čerpacích stanic Robin Oil, kromě představitelů vlády a Čepra kroutil hlavou nechápavě snad každý. V zemi, kde je bezmála tři tisíce pump a tedy jedna z nejhustších sítí v Evropě je fakt obtížné takovému kroku rozumět.

Vláda vyřadila Westinghouse z tendru o Dukovany, pokračují Korejci a Francouzi

31.01.2024 16:11  Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek k stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož nabídka nesplnila podmínky.

České dráhy ženou k soudu firmy, jež pro ně vyrábějí vlaky. Pokuty za zpoždění jdou do stovek milion

31.01.2024 16:11  Na české železnici se rozjel nevídaný spor s možným mezinárodním přesahem. Dodavatelské řetězce jsou od vypuknutí pandemie a kvůli válce na Ukrajině stále silně narušené a České dráhy dostávají od výrobců vlaky i s více než ročním zpožděním. Koncem roku proto zažalovaly dva své velké dodavatele, společnosti Škoda Group a Siemens, a s nejvyšší pravděpodobností brzy učiní totéž i v případě třetího z největších, polského výrobce Pesa. Požadují výplatu sankcí v hodnotě přibližně šest set milionů korun. Kvůli opožděným dodávkám přitom samy čelí pokutám od svých zákazníků, zejména krajů. Podle ředitele ČD jen loni takto zaplatily desítky milionů a do budoucna by mohlo jít o nižší stamiliony.

Část Libeňského mostu půjde k zemi, nahradí ji nová stavba

31.01.2024 16:11  Odborníci doporučili zbořit uzavřenou část pražského Libeňského mostu. Pražská Technická správa komunikací nyní počká na příslušné povolení a práce na demolici zahájí na jaře. Část mostu překlenující řeku zůstává v provozu. Následně by TSK zahájila stavbu nového mostu.

Dvacet let s Facebookem. Zuckerberg změnil způsob, jak získáváme informace

31.01.2024 16:11  V neděli 4. února uplyne dvacet let od doby, kdy mladý student Harvardovy univerzity Mark Zuckerberg založil ve svém pokoji s pár spolužáky The Facebook. Během dvou let ho stihl rozšířit na další americké i evropské školy a od září 2006 se pak mohl k sociální síti připojit kdokoli starší 13 let. Dnes má v Česku 6,4 milionu uživatelů, v EU přes čtvrt miliardy a celosvětově přes tři miliardy. Kulatiny jsou dobrá doba, kdy zhodnotit, co nám Facebook dal a vzal.

Dceřiná firma PPF kupuje německého provozovatele mýtných systému Vitronic

31.01.2024 16:11  Provozovatel mýtných systémů ITIS Holding, který pokrývá aktivity skupiny PPF u investic do inteligentní dopravní infrastruktury, zahájil proces akvizice stoprocentního podílu v německé společnosti Vitronic. Dokončení transakce je podmíněno schválením úřadů pro hospodářskou soutěž v Německu, Maroku, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech. Finanční detaily transakce firmy nezveřejnily.

Třetinu státních dluhopisů už drží zahraniční investoři, mají v rukou bilion korun

31.01.2024 16:11  Zahraniční investoři na konci roku 2023 poprvé drželi české státní dluhopisy v hodnotě víc než bilion korun. Jejich podíl na všech vydaných dluhopisech vzrostl na 35,4 procenta, na konci září byl 28,79 procenta, vyplývá z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí. 

Zbytečné dusno kolem ČEZ. Proč už není dávno hotovo?

31.01.2024 16:11  Ať už vláda Petra Fialy skutečně hodlá vyplatit menšinové akcionáře ČEZ a ministr vnitra to jen neopatrně propálil, nebo je to všechno jinak a Vít Rakušan to jen popletl, měli bychom si zapamatovat větu, která se nám v následujících měsících bude velmi hodit: Pětikoalice má 5 stran, které spolu soupeří o přízeň voličů. Opakujeme: Koalice má 5, slovy pět stran. Tečka.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.