Slabý březen v průmyslu není důvodem, abychom měnili prognózy k horšímu

08.05.2024 23:20  Těsně před svátkem Dne osvobození od fašismu zveřejnil Český statistický úřad březnová data z reálné ekonomiky v podobě průmyslové a stavební produkce a bilance zahraničního obchodu. Oproti tržnímu konsenzu zklamal zejména výsledek tuzemských průmyslníků.

USA kvůli útoku na Rafáh pozastavily dodávku munice Izraeli

08.05.2024 18:40  Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu Pásma Gazy nyní přehodnocují bezprostřední vojenskou podporu židovského státu. Uvedl to americký ministr obrany Lloyd Austin, čímž potvrdil zprávy amerických médií z uplynulých dní. Je to od začátku války v Gaze první známý případ, kdy Američané kvůli nesouhlasu s počínáním izraelské vlády přistoupili k omezení podpory Izraele.

EU použije zmrazená ruská aktiva na nákup munice pro Ukrajinu

08.05.2024 18:40  Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země. Informovalo o tom belgické předsednictví.

Microsoft plánuje v USA datové centrum za 3,3 miliardy dolarů

08.05.2024 18:40  Softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden.

Ředitel BIS Koudelka povýšil na hodnost generálmajora, Zeman mu ji roky odmítal udělit

08.05.2024 13:10  Prezident Petr Pavel na Pražském hradě po roce na návrh vlády povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku z hodnosti brigádního generála na generálmajora. Brigádním generálem se stal ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Vít Hendrych. Při příležitosti Dne vítězství hlava státu povýšila dalších 11 vojáků, policistů či hasičů.

Státy EU se definitivně dohodly na migračním balíčku, Česko se zdrželo

08.05.2024 13:10  Zástupci členských států Evropské unie v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý. Evropský parlament balíček podpořil na plenárním zasedání na začátku dubna.

Hypotéky jsou nejlevnější za dva roky. Banky ale snižují sazby pomaleji než ČNB

08.05.2024 13:10  Průměrná sazba hypoték na počátku května mírně klesla z dubnových 5,57 procenta na 5,52 procenta. Je tak nejníže od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Uzbekistán postaví továrnu pro českého výrobce dronů „zdarma“. Usnadní mu tím expanzi

08.05.2024 08:52  Český producent dronů Primoco chystá asijskou expanzi. Do regionu už dodává v Praze zhotovované bezpilotní prostředky, například do Malajsie, nově ale bude v Asii i vyrábět. Primoco se totiž dohodlo s vládou Uzbekistánu na založení společného podniku, který zajistí zbudování výrobního, výcvikového a servisního střediska poblíž Taškentu, a to už v letošním roce. Deníku e15 to sdělil spoluzakladatel a majoritní akcionář firmy Ladislav Semetkovský.

TikTok žaluje americkou vládu, chce zablokovat zákon o možném nuceném prodeji

07.05.2024 22:41  Populární sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance zažalovaly americkou vládu. Cílem je zablokovat zákon, který má firmu ByteDance přimět k prodeji sítě TikTok. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Žaloba by podle AP mohla znamenat začátek vleklého právního sporu ohledně budoucnosti sítě TikTok ve Spojených státech.

Apple představil nové iPady i Apple Pencil. Překvapení ale nepřišlo žádné

07.05.2024 22:41  Applu se poslední dobou příliš nedaří držet své novinky pod pokličkou. Téměř všechno, co totiž Keynote Let loose přinesla, bylo známo už relativně dlouho dopředu. Dočkali jsme se tedy dvou iPadů Air, dvou iPadů Pro, nové klávesnice i Apple Pencil.

Drtivá většina Gruzínců chce do EU. Vláda jim ale servíruje ruské metody

07.05.2024 22:41  V Gruzii neutuchují protesty kvůli vládní snaze protlačit zákon o zahraničním vlivu. Kritici tvrdí, že jeho vzorem je ruská norma, kterou Kreml používá k potlačování opozice, občanské společnosti a médií. Gruzie proto podle komentátorů nyní stojí na důležitém rozcestí, kdy se rozhoduje o svém směřování na Západ, či o propadu do sféry moskevského vlivu.

Pražská burza opět posílila, růstu pomohly bankovní akcie a ČEZ

07.05.2024 18:12  Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

První návštěva od pandemie. Čínský prezident dorazil do Evropy v době odhalení kyberútoků

07.05.2024 18:12  Si Ťin-pching přijel na návštěvu evropského kontinentu poprvé po pěti letech, od vypuknutí pandemie covidu-19 je to tak premiéra. Čínský prezident vyrazil na šestidenní návštěvu Francie, Maďarska a Srbska v době, kdy se objevilo vícero případu napadení evropských institucí čínskými hackery s vazbami na stát. Nicméně hlavními tématy diskuze mezi Čínou a Evropskou unií jsou ruská agrese vůči Ukrajině a vzájemný obchod, který ohrožují restrikce.

Plán na záchranu Liberty je nerealistický, bojí se Stanjura. Jurečka chystá pomoc

07.05.2024 18:12  Podle ministra financí Zbyňka Stanjury se naplňují obavy, že plán majitele na záchranu hutní společnosti Liberty Ostrava není realistický. Ministr práce Marian Jurečka chystá pro případ potřeby sociální pomoc. Česko jedná o možných krocích i s Evropskou komisí. 

OSVČ i dohodáři by měli mít právo na ošetřovné, chce Jurečka. Novelu schválila vláda

07.05.2024 18:12  Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly elektronicky začít vyřizovat i mateřská, otcovská a běžné i dlouhodobé ošetřovné. Počítá s tím navrhovaná novela o nemocenském pojištění, kterou v úterý schválila vláda.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.