Btctip.cz 01.03.2023 12:10  Bitcoinový blockchain stále roste tím, jak se do něj ukládají nové a nové informace. K dosažení velikosti jednoho terabajtu musí ještě těžaři uložit 40,49 GB dat. Kvůli protokolu Ordinals, který ukládá do bloků navíc ještě obrázky, to ale vypadá, že velikosti jednoho terabajtu dosáhne blockchain rychleji. Průměrná velikost bloku dosáhla 12. února 2023 maxima 2,52 MB na jeden blok. Od té doby se sice velikost bloků o něco snížila, protože počáteční mintování NFT ustalo, stále se ale průměrná velikosti jednoho bloku pohybuje okolo 1,63 MB. Znamená to tedy, že že blockchain se každý den zvětší o přibližně 0,288 GB. V porovnání s předchozím denním nárůstem před spuštěním protokolu Ordinals, kdy se ukládalo 0,173 GB denně, je to stále významný nárůst. Nárůst velikosti blockchainu v číslech Protokol Ordinals inscriptions začal fungovat už 16. prosince 2022. Na popularitě ale nabral až kolem 2. února 2023, kdy byl vytěžen blok o velikosti 3,96 MB. Ten obsahoval meme čaroděje známého z původního bitcoinového fóra. Tento nový trend od 2. února prokazatelně zvýšil průměrný poplatek za transakci i průměrnou velikost bloku ukládaného do blockchainu. Obě tyto metriky dosáhly maxima kolem 12. února, od té doby ale postupně klesají poplatky i velikosti bloků. Statistiky dále ukazují, že celková velikost blockchainu byla k 27. únoru 2023 459,51 GB. Od spuštění protokolu Ordinals se tak blockchain zvětšil o 7,77 GB, což je přibližně 0.288 GB za každý den. Tento nárůst lze pozorovat na grafu velikosti blockchainu, kde od 2. února rychlost zvětšování viditelně narostla. Zdroj: ycharts.com Průměrný poplatek za transakci v bitcoinové síti byl ke dni 28. února 2023 0,000077 BTC, tedy přibližně 1,8 dolaru. Aktuální průměrná výše poplatku je ale 0,000033 BTC, tedy necelých 8 centů. Tento rozdíl mezi průměrem a aktuální cenou poplatku ukazuje na prudký nárůst. Aktuálně se poplatek pohybuje v rozmezí od 2 do 19 satoshi za byte, tedy mezi 0,07 a 0,62 dolary. Zvýšení ceny poplatků samozřejmě přispělo k většímu výnosu těžařů. Ten dosáhl svého maxima 16. února, kdy se vyšplhal na 28,21 milionů dolarů za vytěžení bloku a příjem poplatků z transakcí. Aktuálně se toto číslo pohybuje okolo 21 milionů dolarů. Jednoznačně si ale těžaři vydělají více peněz než v minulém roce. Díky tomu je také aktuální hashrate na maximálních úrovních, protože vysoké poplatky jsou pro těžaře atraktivní. Zpět k těžení se tak mohly vrátit těžaři, kteří měli své stroje v posledních měsících vypnuté. Příspěvek Kvůli protokolu Ordinals a NFT bude mít brzy blockchain půl terabytu pochází z

Číst celý článek >>

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.