Hnutí ANO ukrutně zvýšilo daně, přestože tvrdí opak

Datum: 22.09.2020
Praha 22. září 2020 (PROTEXT) - Na tiskových konferencích, debatách či v rozhovorech neustále čteme, jak prý hnutí ANO a pan premiér snižují daně. "Když vládla opozice, slibovali nižší daně a pak je zvýšili, to my neděláme." Kolikrát jsme už něco podobného v...
Praha 22. září 2020 (PROTEXT) - Na tiskových konferencích, debatách či v rozhovorech neustále čteme, jak prý hnutí ANO a pan premiér snižují daně. "Když vládla opozice, slibovali nižší daně a pak je zvýšili, to my neděláme." Kolikrát jsme už něco podobného v posledních letech slyšeli? Těžko se dopočítat.
Realita je úplně jiná a tady by se na vrub vlády hnutí ANO měla snést silná a oprávněná kritika, jenže si toho nikdo moc nevšímá. Hnutí ANO od doby, co byl pan Babiš ministrem financí a následně předsedou vlády, ukrutně zvýšilo daně. Nebylo to zvýšením základní daňové sazby, ale v převážné míře šlo o změnu definice toho, z čeho se daně platí.
Například DPH na pozemky. Před tím žádná daň z přidané hodnoty na pozemcích nebyla, ale nově se na tuto oblast uvalilo. Dříve šlo pouze o pozemky, které měly stavební povolení a tedy do chvíle, než se z pozemku stal pozemek stavební, DPH se ho netýkalo. Teď se změnila definice a teď se za stavební bere jakýkoli pozemek, který je alespoň dva kilometry od jakékoli liniové stavby. Pokud je do dvou kilometrů vodovod či elektřina, už se ho týká DPH. Takto můžeme jít i po dalších komoditách, kde se definice změnily ve prospěch státu a v neprospěch daňového poplatníka.
Nominální daňová sazba se nepohnula, ale pokud sečteme množství zaplacených daní, tak se to zvýšilo významným způsobem. Tohle je třeba zdůrazňovat a připomínat, protože významná část veřejnosti věří, že vláda daně snižuje, což prokazatelně není pravda. Vidím za tím i nedostatečnou práci médií, zvláště těch odborných ekonomických novinářů. A samozřejmě je to rovněž o špatné práci parlamentní opozice, která neumí tato témata uchopit a představit občanům. Důvodem může být i nedostatečná erudice poslanců v daných výborech, protože tato problematika je nesmírně obsáhlá.
Nezvyšování daní je pouze skutečně optické u těch základních sazeb, které zůstávají stejné. Ale třeba sektorová daň od pojišťoven, kdy si stát vzal 12 miliard do státního rozpočtu, to také moc nikdo nerozebíral. Takže jaké snižování daní? Je potřeba ukazovat na všechno, co vláda dělá a moc o tom nemluví. Jde často o skryté nebo poloskryté kroky, kterými si vláda do rozpočtu zajišťuje prostředky, pro některá svá populistická a předvolební řešení. S tím ODA hrubě nesouhlasí, je třeba se chovat zodpovědně, nechat lidem svobodu a nezatěžovat je dalšími daněmi.
Pavel Sehnal předseda Občanské demokratické aliance
Kontakt: Mgr. Jiří Bílek Ředitel hlavní kanceláře ODA bilek@oda.cz, www.oda.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.