Desátý ročník Novinářské ceny přináší přes pět set nominací, vyhlášení proběhne už za týden

Datum: 10.06.2020
Praha 10. června 2020 (PROTEXT) - Letos slaví Novinářská cena své desáté výročí. Novinářská cena za celou dobu své existence zaznamenala téměř 3,5 tisíce nominací. Ocenění získalo za celou historii celkem 86 novinářů a novinářek. Letošní ročník navíc zaznamenal rekordní...
Praha 10. června 2020 (PROTEXT) - Letos slaví Novinářská cena své desáté výročí. Novinářská cena za celou dobu své existence zaznamenala téměř 3,5 tisíce nominací. Ocenění získalo za celou historii celkem 86 novinářů a novinářek. Letošní ročník navíc zaznamenal rekordní počet nominací - porotci budou vybírat z téměř šesti set příspěvků v celkem 14 kategoriích.
Nejvíce oceňovaným novinářem za celých deset let je Martin Veselovský, který dlouhá léta působil v České televizi a nyní působí na videokanálu DVTV, který moderuje. V roce 2012 obdržel svoji první cenu za rozhovor s tehdejším karlovarským radním a bývalým členem pohraniční stráže Václavem Sloupem. Celkově ocenění Novinářská cena získal pětkrát, a to ve dvou kategoriích. Tento rekord se už žádnému z dalších novinářů nepodařilo překonat. V nejvíce kategoriích, celkem ve třech, byl pak oceněný Michael Fiala z České televize.
Fenoménem posledních let je rostoucí počet žen laureátek Novinářské ceny. Jen v loňském roce získalo ocenění celkem sedm českých novinářek. Jejich mužští kolegové pak v celkem pěti kategoriích. Ženy vloni dominovaly kategoriím jako je solution journalism, regionální žurnalistika či analyticko-investigativní příspěvek. Mezi nejčastěji nominované novinářky patří za celou historii oborové ceny s celkem osmi nominacemi Marie Valášková Bastlová. Ta dlouhá léta působila v Českém rozhlasu, nyní působí v novém televizním projektu CNN Prima News.
Každoročně roste také počet nominací napříč kategoriemi. Těch je v letošním roce celkem čtrnáct, nominací se sešlo necelých šest stovek. "Podle počtů nominací, které se nám každoročně schází, je patrné, že v České republice máme veřejnoprávní média na velmi vysoké úrovni. Česká televize i Český rozhlas pravidelně proměňují nominace v ocenění v různých kategoriích," uvádí Robert Basch z Nadace OSF, která Novinářskou cenu udílí, s tím, že nezaostávají s kvalitou ani soukromá média. Pravidelně se objevují mezi nominacemi deníky Hospodářské noviny, Právo, MF Dnes nebo Lidové noviny včetně jejich webových portálů i speciálních příloh či suplementů, např. Salon Práva. "Novinářská cena není samozřejmě jenom o celostátních médiích, ale své nezastupitelné místo v ní mají i regionální novináři. Nejvíce nominací do kategorie regionální žurnalistiky nám v posledních letech přichází z Jižní Moravy, Olomouckého a Moravskoslezského kraje," komentuje vývoj Novinářské ceny koordinátor projektu Michael Adamec. A dodává: "Jsou to právě velmi často novináři z regionálních médií, kteří se věnují investigativní žurnalistice, a to navzdory nebezpečí, které se s tím pojí. Je potřeba tuto jejich odvahu oceňovat a v rámci novinářské obce je co nejvíce podporovat."
Vloni se symbolem této odvahy stal Ján Kuciak, který získal cenu v kategorii Česko-slovenská cena veřejnosti. Kauza Jána Kuciaka byla také hlavním tématem loňského roku. Letošním příspěvkům opět dominují psané rozhovory a reportáže. Co se stane letošním hlavním tématem, si musíme ještě týden počkat do slavnostního vyhlášení letošních novinářských cen 17. června na pražských Jatkách 78.
Generálním partnerem Novinářské ceny je Nadační fond nezávislé žurnalistiky.
Kontakt: Novinářská cena, e-mail: lucie@storyhunters.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.