Zarudlá a podrážděná pokožka v teplém počasí? Původcem mohou být prací prostředky, řešením pak dvojí máchání

Datum: 11.06.2020
Praha 11. června 2020 (PROTEXT) - Letní počasí přináší některým lidem problémy s pokožkou. Vyrážka na kůži může být známkou alergie nebo působení vlivů nadměrného tepla. Mezi méně známé patří alergie na prací prostředky, která se může projevit kdykoliv i...
Praha 11. června 2020 (PROTEXT) - Letní počasí přináší některým lidem problémy s pokožkou. Vyrážka na kůži může být známkou alergie nebo působení vlivů nadměrného tepla. Mezi méně známé patří alergie na prací prostředky, která se může projevit kdykoliv i u méně citlivých jedinců, a je třeba jí věnovat pozornost. Co dělat, když se objeví? Vyzkoušejte jiné prací prostředky nebo jednoduše perte s dvojím mácháním.
V průběhu jara každoročně přichází sezona alergií, kdy se alergikům nejen špatně dýchá, ale některým se objevují i kožní vyrážky. S přicházejícím létem je tu pro vaši pokožku řada dalších potenciálních hrozeb. "V nejteplejších měsících je potřeba pokožku dostatečně hydratovat a chránit před UV zářením. Mezi nejčastější kožní problémy během léta patří spálení kůže od slunce, poštípání hmyzem, podráždění kůže potem a také kožní alergické reakce," uvádí dermatoložka MUDr. Kateřina Jůzlová Ph.D.
Mezi takové reakce patří i méně známá alergie na prací prostředky. Objevit se může kdykoliv během života a původcem mohou být i ty prací prostředky, které dlouhodobě užíváte bez předchozích problémů. V horkých letních dnech má řada lidí tendenci své oblečení prát častěji než v zimě. Často propotíme nejedno tričko, které tak i po krátkém nošení hodíme do prádelního koše. Riziko projevu této alergie se tak zvyšuje.
"Nejen citliví jedinci a atopici by se měli vyvarovat nošení oblečení z neprodyšných materiálů. To vyvolává podrážení kůže v důsledku nadměrného pocení. Taková kůže je pak náchylnější i na ostatní vlivy okolního prostředí jako jsou například prací prostředky," upozorňuje Jůzlová.
Co alergii způsobuje a jak proti ní bojovat? Zkuste dvojí máchání
V pracích prostředcích a avivážích je obsaženo několik látek, které mohou kůži dráždit. Jednou z nejrizikovějších složek jsou parfémy. Zarudnutí kůže a vyrážku mohou způsobovat také obsažená barviva, chemikálie nebo konzervační látky. K vyvolání svědění, zarudnutí, vzniku šupinek, prasklinek nebo dokonce vyrážky či puchýřů stačí velmi málo alergenu nebo jeho zbytkové množství, které může na oblečení zůstat po jeho praní. Z alergologického hlediska totiž čisté není ani ze skříně vytažené oblečení. K odstranění zbytků pracího prášku a aviváže přispívá dvojité máchání prádla. Spousta lidí má tendenci při praní šetřit vodou, což se však v tomto ohledu nemusí vyplatit. Právě nedostatečné máchání prádla má za následek to, že se na oblečení i v jeho tkaninách udrží více pozůstatků pracího prostředku a aviváže, které nás mohou při nošení dráždit. Jeden máchací cyklus přitom vyjde maximálně na 1 Kč, což určitě za příjemnější nošení prádla stojí. Spoléhat bychom neměli ani na to, že pokud necítíme žádné obtíže ihned po oblečení se, je vše v pořádku. Čím déle máme oblečení s pozůstatky prostředku na sobě, tím delší čas mohou působit na pokožku. Před problémy nezavírejte oči a nepřecházejte signály podrážděné pokožky. Bez řešení problémů může dojít ke zhoršení situace. „Každá alergická reakce je specifická. Obecně ale platí, že nejdůležitější je odstranit dráždící látku. V případě potíží určitě doporučuji nezapomínat na důkladné máchání prádla v cyklu praní, případně změnu pracího prostředku,“ uzavírá MUDr. Kateřina Jůzlová Ph.D.
Kontakt: e-mail: jan.pacl@prkonektor.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.