V Litoměřicích testují nové zařízení proti koronaviru

Datum: 22.04.2020
Litoměřice 22. dubna 2020 (PROTEXT) - Doposud fungovaly nemocnice v omezeném režimu a přijímaly pouze vážnější případy. Nyní se v rámci rozvolnění opatření musí připravit na běžný provoz, kdy do areálu vstupují i stovky osob za hodinu. Návrat do běžného provozu a obnovení...
Litoměřice 22. dubna 2020 (PROTEXT) - Doposud fungovaly nemocnice v omezeném režimu a přijímaly pouze vážnější případy. Nyní se v rámci rozvolnění opatření musí připravit na běžný provoz, kdy do areálu vstupují i stovky osob za hodinu. Návrat do běžného provozu a obnovení ambulantních vyšetření je tak pro nemocnice velkou zkouškou, na kterou se důsledně připravují. Nemocnice v Litoměřicích od středy ve spolupráci se soukromým sektorem testuje provoz nových kontrolních a dezinfekčních bran české výroby.
10 % nakažených tvoří zdravotnický personál

V mnoha zemích včetně Česka tvoří velké procento nakažených zdravotnický personál. Ten se přitom často nakazí i od pacientů, kteří do nemocnice přicházejí kvůli jiným důvodům, než je podezření na koronavirus. Zvýšený provoz v nemocnicích tedy představuje také vyšší riziko.
Základem je prevence
Základem je prevence. Alespoň to si řekla společnost Semita Invest, která nemocnici v rámci testovacího provozu kontrolní stanoviště zdarma zapůjčila. Kompletní kontrolní stanoviště tvoří dezinfekční brána a vysoce účinné zařízení na měření teploty povrchů.
Výrobní ředitel společnosti Tadeáš Hornek na otázku k důvodu, proč zařízení vyvíjejí, uvedl: "Jakmile bylo na začátku března jasné, že se situace stále zhoršuje, začali jsme s vývojem dezinfekčních bran a detekčního zařízení na měření teploty, které má unikátní systém řízení. Naším cílem bylo především přijít s lehce přenositelným a cenově dostupným řešením, které umožní alespoň minimální preventivní ochrany každému obchodu, výrobnímu závodu, nebo instituci. Sám si neumím představit, že už bych nikdy nemohl jít na koncert nebo se bál poslat děti do školy. Proto jsme se rozhodli investovat stovky tisíc do vývoje vlastního řešení a během 21 dní jsme měli první prototypy, jejichž pokročilou verzi nyní poskytujeme nemocnicím zdarma formou zápůjčky."
Doposud ceny šplhaly od stovek tisíc do milionů
Kontrolní stanoviště konkuruje mnohem dražším a nemobilním dezinfekčním branám a termokamerám. Přitom vždy platí, že teprve snížení ceny umožní širší využívání technologie. Pro srovnání stojí jen samotná termokamera vyšší stovky tisíc korun. Zatímco kompletní stanoviště českého výrobce nabízí několikanásobně levnější řešení se srovnatelnou účinností.
Čeká se na získání certifikace v Německu
V nejbližších dnech společnost Semita Invest čeká poslední krok a tím je testování a certifikace zařízení na měření tělesné teploty. "Jakmile se zařízení vrátí z institutu TÜV v Německu a získáme certifikaci, můžeme spustit hromadnou výrobu. Již nyní máme předobjednávky na desítky kusů do výrobních závodů, které chtějí chránit své zaměstnance a provoz výroby," doplňuje dále ředitel výroby.
Big data mohou zastavit pandemie
Český výrobce dále intenzivně pracuje na dalším rozšíření jednotlivých modulů. Slibně zatím vypadá například propojení kontroly s čipovými kartami zaměstnanců nebo analýza získaných dat. "Pandemie nás stojí biliony dolarů. Je klíčové najít levné řešení, jak celé situaci předcházet. Brzy rozšíříme zařízení o sběr anonymizovaných dat a mobilní aplikaci. Umíme si představit, že různá detekční zařízení budou běžnou součástí vstupu do dopravních prostředků městské dopravy, vestibulu metra či veřejných budov. Statistické údaje pak dokáží pomocí 'big dat' upozornit na potencionální riziko dříve, než se epidemie rozšíří," doplnil dále šéf výroby.
Nyní je v jednání umístění zařízení do dalších veřejných institucí či domovů pro seniory.
https://vimeo.com/405583781

Kontakt: Tadeáš Hornek Semita-invest@post.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.