Výzkum ukázal, že běhání pomůže se zlomeným srdcem

Datum: 13.03.2017

Zlomené srdce bolí. Ať už jste ztratili blízkou osobu, rozešli se s partnerem nebo jste ztratili svou práci, truchlení je způsob, jak si s touto bolestí poradit. Podle studie na Rutgerské Universitě v roce 2010, odmítnutí aktivuje stejné oblasti mozku, jako skutečná bolest.

Pokud k vašim způsobům, jak se s tím vyrovnat patří zmrzlina nebo koktejly, jde pouze o krátkodobé řešení. Tělesná aktivita, kam patří i běhání patří k mnohem zdravějšímu způsobu, jak se s tím vyrovnat. Při běhu dochází ke stimulaci chemických látek, které bojují s fyzickou bolestí, zmírňují stress a pomáhají s lepší náladou. To jsou právě ty přínosy běhání, které jsou pro vás důležité v okamžiku, kdy trpíte psychicky a mentálně.

Ultra maratonec a všestranný sportovec Robin Arzon se ke svému prvnímu maratonu zapsal v roce 2010, aby se zotavil po rozchodu. „Užívat si volnost při běhu, mi pomohlo vyléčit mé zlomené srdce“, říká Arzon. Ve skutečnosti je nyní již zasnouben a svou snoubenku požádal o ruku při společném doběhnutí Maratonu ve Philadelphii v roce 2016.

Hodně z pozitivních účinků běhu můžete vysledovat k endorfinům, které se tvoří v mozku a poskytují úlevu od depresí či bolesti. Další z neurotransmitérů dopamin se uvolňuje během intenzivního kardiovaskulárního cvičení a má vliv na duševní pohodu. Podle nedávné lékařské studie zvýšená hladina hormonů GABA pomáhá i s kontrolou úzkosti a strachu.

Cvičení, a tedy i běhání je osvědčený booster pro sebevědomí. Zároveň získáváte i lepší pocit z vykonané práce a tím se některé cíle pro vás stávají více dosažitelné. Ať už jde o běh kolem bloku nebo při tréninku na maraton, tím, že se snažíte o dosažení svého cíle se budete cítit lépe.

Chcete lépe spát a snížit úroveň stressu? Odpovědí je opět běh. Při nedávné studii na Universitě v Arizoně, se provádělo testování na mužích, kteří běhali v terénu ve věku 18–25 let. Běh jim pomohl zlepšit činnost mozku a měl vliv i na rozhodovací procesy, které přichází na řadu při rozrušení.

Zlepšení pochází z opakovaných pohybů při běhu a komplexních kognitivních funkcích, které pohyb doprovází. Při běhu neustále sledujete své okolí, provoz, své pocity a další vjemy. Tyto myšlenky vám poskytnou dostatečnou pauzu od přemýšlení nad vaší ztrátou.

Běh může být poslední věcí, kterou byste chtěli dělat, když vás bolí srdce. Ovšem věda a zkušenosti říkají, že je to přesně to, co potřebujete. Takže se zhluboka nadechněte, zašněrujte si běžecké boty a můžete vyrazit ven. Pokračujte takto znovu a znovu nebo se můžete dokonce začít připravovat na závod.

Více článků o běhání najdete na běžeckém blog – http://blog.mujbeh.cz  

 

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.