Typy rybářských prutů

Datum: 31.10.2016

Rybářské pruty mohou být konstruovány z velkého množství materiálů. Obecně se vyrábí buď ze sklolaminátu, grafitu nebo z nové generace kompozitních uhlíkových vláken. Při výrobě prutů se často používají uhlíková vlákna a grafit společně.

Rybářské pruty z uhlíkových vláken

Prut z uhlíkových vláken nemusí být nutně lepší než klasický prut na ryby ze sklolaminátu. Oba typy vláken mají různé vlastnosti. Uhlíková vlákna jsou méně flexibilní /tužší/ než sklolaminátová vlákna a také křehčí a náchylnější k rozbití.

Uhlíková vlákna však umožňují výrobu delších prutů s menším průměrem, které jsou pak citlivější než tyče ze sklolaminátu. Prut z uhlíkových vláken je také mnohem lehčí, takže umožní delší dobu rybolovu bez únavy z držení v ruce.

Muškařské pruty

Tenké, pružné rybářské pruty, jejichž cílem je dostat lehkou umělou mušku nad vodní hladinu. Většina moderních prutů na muškaření je z kompozitních materiálů – sklolaminát, uhlík, grafit nebo kombinace.

Dělené bambusové pruty jsou obecně považovány za nekrásnější a nejvíce klasické, jsou však také z uvedených nejkřehčí a vyžadují kvalitní péči.

Muškařské pruty z uhlíkového grafitu jsou konstruovány tak, že se prut od jednoho konce k druhému postupně zužuje a právě stupeň zúžení určuje, jak velká část prutu se při záběru ohýbá.

Přívlačové pruty

Vyrábí se nejčastěji z uhlíku nebo sklolaminátu. U ultralehkých prutů je vyšší zastoupení uhlíku, který je velmi lehký a dobře se zpracovává. Určitou nevýhodou může být křehkost, což můžete ovlivnit dobrým zacházením.

Počet oček na prutu se mění dle délky, u ultralehkých jejich většinou víc. Používají se plastová nebo keramická očka. U dražších přívlačových prutů se můžete setkat s tzv. SIC očky, která jsou ze směsi křemíku a uhlíku. Směs minimalizuje tření a je lehká.

Rukojeti přívlačových prutů jsou buď z korku nebo umělohmotné pěny. U některých modelů je možné se setkat s dělenou rukojetí.

Pruty na led

Moderní rybářské pruty určené pro zimní rybolov na dírkách jsou obvykle hodně krátké – 61–91 cm. Tradiční pruty na dírky, které se ještě používají jsou v podstatě tuhé kusy dřeva, obvykle s vyřezávanou dřevěnou rukojetí. Moderní pruty na díky jsou již z oblíbených kompozitních materiálů.

Mořské pruty

Jsou, jak název napovídá určeny pro rybaření v oceánu či moři. V průměru jsou dlouhé i 4 metry, jsou extrémně silné a mají větší rukojeti i očka. Největší z mořských prutů jsou určeny pro použití na sportovních rybářských lodích. Specializují se např. na lov žraloků nebo i větších ryb.

Označení mořské pruty nesou i kratší pruty, které jsou vhodné pro chytání např. v Norsku ze člunu, kde nemáte tolik místa pro manipulaci s prutem o větší délce. Parametry jsou podobné, tj. hodně odolné s většími oky a speciálními navijáky.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.