Pravidla rybaření v Norsku

Datum: 17.10.2016

Chcete si vyzkoušet, jaké je pořádné mořské rybaření v oblíbeném Norsku? Pobřežní populace ryb v Norsku je stále více pod tlakem, a pokud si chcete rybaření užít nejen nyní ale také v budoucnu, je třeba se podle toho chovat.  Pro turisty ze zahraničí vydalo ředitelství pro rybolov několik závazných a jednoduchých pravidel:

 

  • Zahraničním turistům je povoleno používat při rybolovu pouze klasické rybářské pruty či jiné ruční vybavení. Není povoleno využívat např. sítě nebo pasti.
  • Turistům je povoleno si odvézt ze země až 15 kg ryb a jednu celou trofejní rybu. Sladkovodní ryby, jako je losos, pstruh a siven se do limitu 15 kg nepočítají.
  • Při lovu je třeba dodržovat minimální vzdálenost větší než 100 metrů od nejbližší rybí farmy. Všechna lodní doprava pak musí udržovat vzdálenost od rybích farem a kotvišť pro rybí farmy minimálně 20 metrů.
  • Zahraniční turisté nesmějí prodávat ryby, které chytí.
  • Je třeba dodržovat předpisy o minimální délce ryb.

Pokud máte nějaké dotazy, či potřebujete upřesnění můžete v anglickém jazyce napsat i přímo na Norské ředitelství pro rybolov na e-mail: info@fiskeridir.no .

Minimální velikosti ryb pro turisty v Norsku

S účinností od 1. ledna 2010 musí všichni, kdo rybaří na moři v Norsku dodržovat minimální velikosti ryb. Cílem předpisů je samozřejmě pomoci malým rybám přežít až do velikosti, kdy se začínají množit.

Pokud ulovíte rybu, která je menší než povolená velikost, je nutné ji rukama namočenýma v mořské vodě opatrně uvolnit z rybářského návazce a vrátit do moře. Jestliže je ryba mrtvá nebo neschopná přežití, je možné si ji ponechat k jídlu.

Abyste předešli zbytečnému lovení drobných ryb, můžete se např. přesunout do nové rybolovné oblasti nebo použít větší rybářské háčky či nástrahy pro mořský rybolov.

Kompletní tabulku minimálních velikostí ryb v anglickém jazyce najdete zde. K dispozici jsou i brožury v českém jazyce, které si můžete objednat právě na výše uvedeném e-mailovém kontaktu.

Lov na pobřeží a krab královský

Turisté v Norsku se nesmějí přímo účastnit chytání kraba královského, ale určitá kvóta byla přidělena pro turistickou oblast ve Finnmarku.

Turistům se schválenou střeleckou licencí, je za určitých podmínek povoleno se účastnit lovu tuleňů společně s norskými občany.

Informace k těmto způsobům lovu dostanete přímo na místě, kde jste ubytováni. Pokud disponují potřebnou kvótou a povolenkami můžete to vyzkoušet.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.