Klasické nebo běžecké ponožky?

Datum: 01.05.2016

Ponožky jsou často opomíjenou částí běžecké výbavy. Volba správné ochrany chodidla je však přitom stejně důležitá, jako dobré boty na běhání.

Klasická ponožka nemusí dostatečně ochránit naše chodidla před oděrkami a puchýři , které vzniknou kontaktem pokožky chodidla s vnitřkem boty

Běhání se tak po pár kilometrech může stát i utrpením, zvláště jsme-li nuceni trasu i přes případné nesnáze doběhnout až do konce.

Tento článek vám představí výhody běžeckých ponožek při běhu ve srovnání s klasickými ponožkami a přidáme i několik tipů, jak předejít případným nepříjemnostem při běhu týkajících se právě tohoto typu vybavení.

Dejte přednost zdraví

Jak je již výše zmíněno, pokud výběr běžeckých ponožek zanedbáme, může se nám to vymstít. Samozřejmě že ochrannou funkci ponožek ovlivňuje mnoho různých faktorů, proto nelze obecně říct, že klasické ponožky jsou pro běh úplně nevyhovující.

Pravdou ale zůstává, že když situaci a přípravu podceníme, může případné nepříjemné nepohodlí způsobit i zdravotní komplikace. Nejdůležitější vlastnosti, které bychom měli u běžeckých ponožek sledovat, jsou:

Materiál
Základní pravidlo každého běžce (ale například i turisty) říká, že by nohy měli zůstat v co největším suchu. Proto je nutné zvolit materiál ponožky podle situace. Mokré a prochladnuté chodidla nejen že mohou způsobit nachlazení, ale mění i funkční vlastnosti ponožky a chodidlo je pak náchylnější k oděrkám.

Běžecké ponožky jsou vyráběny většinou ze syntetických materiálů, které mají lepší vlastnosti než klasická bavlna, tj. lépe odvádějí vlhkost a přitom dokáží zadržet zimu.


NIKE FIT-DRY RUNNING CUSHION N SX4549-148

Výška
Pokud běžecká ponožka není dostatečně vysoká, tj. že nechrání celou plochu pokožky té části dolní končetiny, která je v přímém kontaktu s obuví, může docházet k velice nepříjemným odřeninám, otlačeninám a puchýřům. Nejrizikovější oblastí bývá achilova šlacha, tedy oblast nad zadní stranou paty, kde bývá bota vyvýšená a může tak přesahovat ponožku a při běhu nepříjemně odírat kůži.

Velikost
I když je číslování u ponožek celkem univerzální, musíme dát pozor, abychom zvolili správnou velikost. Dbejme na to, aby nám ponožka byla tak akorát a všechny její části seděli na příslušných částech chodidla.

Pokud zvolíme nevhodnou velikost, speciální běžecká úprava ponožky ztrácí smysl, neboť její jednotlivé části nemohou plnit svou funkci. Může dojít i k posunutí švů ponožky na nevhodnou část chodidla, a ke vzniku oděrek, prokluzování chodidla v botě, nebo k omezení krevního oběhu v končetině. Tím samozřejmě není třeba vyřadit kompresní běžecké ponožky.

Pohodlí jako bonus
Pokud dáme pozor na 3 základní prvky, které by měla každá ponožka užívaná pro běh splňovat, ale chceme si běhání ještě více zpříjemnit, máme spoustu možností. Na trhu jsou k dostání různé druhy běžeckých ponožek, jak pro různé specializace běhu, tak jejich kombinace.

Výběr toho pravého páru se tak stal velice individuální záležitostí, neboť doladit lze prakticky jakoukoli maličkost.

 

Pořídit si můžeme ponožky s vycpávkami na kritických místech kontaktu chodidla s botou, ponožky vysoké až pod kolena vhodné k ochraně před odlétajícími kamínky a zimou, nebo například i hygienické ponožky potlačující zápach. Rekreační běžci mají výběr téměř neomezený.

Jediným větším omezením může být jen pořizovací cena. Je ale jednoduše jen na nás, jak velký důraz klademe na toto běžecké vybavení. A pokud máme strach, že se v široké nabídce těchto produktů na trhu ztratíte, nejlépe uděláme, když se zeptáme. Zkušenějšího běžce nebo přímo v dobrém kamenném obchodě či e-shopu.

Jako u každého nákupu zde platí pravidlo obezřetnosti a rozmyslu.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.