Jak vybrat běžecké boty

Datum: 06.03.2016

Správně padnoucí boty pro běhání i chůzi jsou samozřejmě rozdílné. Běh a chůze patří k nejpřirozenějším pohybům. S moderními technologie je pak čím dál náročnější vybrat tu správnou běžeckou obuv.

Vyberte si špatné boty na běhání a můžete skončit s puchýřem nebo bolavou patou v náručí statné ošetřovatelky:)

Správně padnoucí boty pro běhání i chůzi jsou samozřejmě rozdílné. Běh a chůze patří k nejpřirozenějším pohybům. S moderními technologie je pak čím dál náročnější vybrat tu správnou běžeckou obuv.

Vyberte si špatné boty na běhání a můžete skončit s puchýřem nebo bolavou patou v náručí statné ošetřovatelky:)

V každém případě při výběru použijte následující rady:

Určitě nevybírejte boty universální jak na chůzi, tak na běh. Boty na běžnou chůzi jsou většinou tužší než běžecké boty. Ty jsou flexibilnější a mají také lepší odpružení, aby lépe zvládly nárazy chodidel na povrch při běhu. Jestliže tedy vybíráte klasické boty a běžecké, kupte si dva různé páry.

Znáte svá chodidla? Většina z nás má 10 prstů a dvě paty a různý tvar chodidla. V současné době proto výrobci běžecké obuvi vyrábějí boty, tak aby vyhovovaly různým typům chodidel.

Mokrý test

Jedním ze způsobů, jak určit tvar vašeho chodidla je tzv. mokrý test. Namočíte si nohy a projdete se po hnědém savém papíru. Případně je možné použít starší botu a podívat se na jakých místech vykazuje největší opotřebení.

V případě, že vaše stopa ukazuje kompletní chodidlo s malým nebo žádným prohnutím na vnitřní straně, nebo pokud vaše boty mají více opotřebený vnitřní okraj – znamená to, že máte nízkou klenbu nebo ploché nohy. Budete potřebovat běžeckou botu, která vám poskytne maximální podporu.

Pokud vám stopa ukazuje pouze přední část chodidla a paty s úzkým spojením mezi oběma částmi, nebo pokud se vaše boty opotřebovávají na vnější straně – máte vysokou klenbu a vaše nohy mají tendenci náklonu ven. Podívejte se na polstrované boty s měkkou stélkou.

Jestliže máte neutrální klenbu, stopa má výraznou křivku podél vnitřní strany a vaše boty se opotřebovávají rovnoměrně. Podívejte se po stabilní běžecké botě, která dobře kombinuje odpružení a podporu.

Velikost nohy se mění

Je mýtem, že noha zůstává v dospělosti stále ve stejné velikosti. Takže doporučujeme si nohu změřit aspoň 2x za rok. Jelikož každý výrobce běžeckých bot má velikosti nastaveny jinak, je lepší vědět přesný rozměr ne jen číslo velikosti.

V průběhu dne se chodidlo také zvětší, takže nejlepší doba na měření je večer, když mají největší velikost.

Při výběru vhodné běžecké obuvi si vezměte vlastní ponožky, které používáte při běhání. Pouze tak máte jistotu, že vám bota s nimi dobře padne.

Použijte pravidlo, že mezera mezi palcem a špičkou boty by měla být asi 0,5 – 1 cm. Pata by měla poměrně pevně držet, když se projdete, nesmí klouzat. Horní část boty, která vede přes nárt, musí být pohodlná a bezpečná, ne příliš těsná. V dobré běžecké obuvi abyste měli být schopni hýbat stále všemi prsty u nohou.

Nekupujete zbytečně drahé nebo zase levné běžecké boty. Kvalitní běžecké boty Nike, Adidas či Salomon můžete koupit v rozmezí od 1500 – 4500,- Kč. Záleží tak, jak často je budete využívat, aby se vám větší investice do dražšího modelu vyplatila. Samozřejmě je třeba brát v potaz i pohodlí a vlastnosti, což vás může dovést od levnější běžeckých bot k vybavenějším a dražším modelům.

S výběrem běžecké boty vám rádi poradíme v naší běžecké speciálce Můjběh. Jsme autorizovaní prodejci značek Nike, Adidas, Salomon a Inov-8 , nabízíme pouze boty z jejich nejvyšších běžeckých řad. U nás si tak vyberou špičkový atleti i rekreační běžci, kteří chtějí vyzkoušet kvalitu!

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.