Tisková zpráva k představení robota NAO 6 v Goethe-Institutu

Datum: 11.09.2020
Praha 11. září 2020 (PROTEXT) - Mluví, tančí a vypráví německé vtipy: humanoidní robot NAO 6 se aktuálně představuje v pražském Goethe-Institutu. Šedesáticentimetrový robot se vydal z Mnichova na tour Evropou, aby se na každé zastávce naučil něco nového. Setkat se ním mohou...
Praha 11. září 2020 (PROTEXT) - Mluví, tančí a vypráví německé vtipy: humanoidní robot NAO 6 se aktuálně představuje v pražském Goethe-Institutu. Šedesáticentimetrový robot se vydal z Mnichova na tour Evropou, aby se na každé zastávce naučil něco nového. Setkat se ním mohou návštěvníci německého kulturního institutu v Praze, a to do 25. září.
"Krásný tmavošedý robot NAO 6 je již šestou generací interaktivních humanoidních robotů z řady NAO. Slouží především jako objekt výzkumu ve vzdělávacích institucích, u nás se však představuje zejména veřejnosti," komentuje programová ředitelka Goethe-Institutu Luisa Rath. Pětikilový robot disponuje celou řadou součástí a schopností, které mohou být programovány. Je vybaven kamerami, mikrofony, senzory reagujícími na ultrazvuk, na pohyb či na rychlost. Rukama, nohama a hlavou dokáže ohýbat celkem v 25 úhlech, umí rozeznávat obličeje a dokáže promluvit v několika jazycích.
Dva roboti NAO 6 cestují od června 2020 po Evropě v rámci projektu Generace A =Algoritmus, podpořeného ze speciálních fondů Ministerstva zahraničí SRN k německému předsednictví v Radě EU 2020. Předtím byli ve svém domově, v mnichovské centrále Goethe-Institutu, vybaveni základním naprogramováním: "NAO se umí představit, říct pár vět o městech, ve kterých již byl, vyprávět vtipy či předvést krátký tanec," vysvětluje programátorka Kateřina Kubecová z ČVUT: "Reaguje na dotyky, případně na mluvené slovo, dokáže hezky vyprávět," dodává Kubecová.
V pražském Goethe-Institutu bude možné robota NAO 6 potkat během deseti termínů v průběhu září. Poté se odebere na další cestu do Varšavy - poučen o pár českých vět, nových aplikací a zkušeností se svými návštěvníky.
Co? Robot NAO v Goethe-Institutu
Kdy? Do 25|09|2020, přesné termíny na webu www.goethe.de/cesko
Kde? Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Vstup volný
Kontakt pro Vaše dotazy:
Tomáš Moravec | Goethe-Institut Česká republika e-mail: tomas.moravec@goethe.de www.goethe.de/cesko
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.