Poptávka po nano rouškách roste, proč tomu tak je?

Datum: 20.07.2020
Praha 20. července 2020 (PROTEXT) - Zatímco poptávka po běžných rouškách v červnu klesla, trh s nanovlákennými rouškami neustále roste. Jen za pondělí 13.7. se zvýšila poptávka po nano rouškách o 300 %. Víte, v čem se liší od běžných chirurgických roušek a především,...
Praha 20. července 2020 (PROTEXT) - Zatímco poptávka po běžných rouškách v červnu klesla, trh s nanovlákennými rouškami neustále roste. Jen za pondělí 13.7. se zvýšila poptávka po nano rouškách o 300 %. Víte, v čem se liší od běžných chirurgických roušek a především, jak se vyhnout podvodníkům, kteří se na "nano" chtějí přiživit?
Nanovlákenná rouška dokáže částečně nahradit respirátor

Běžná rouška funguje na principu ty chráníš mě a já chráním tebe, nanovlákenné rouška nebo-li "nano rouška" ale chrání i samotného uživatele. Dokáže tak částečně nahradit respirátor.
Nanovlákenná rouška je totiž ušita z nanovlákenného materiálu, který slouží jako účinný filtr. Tento nanovlákenný filtr dokáže spolehlivě zachytit bakterie, viry, ale i třeba smog či pyly. ""Představte si nanovlákennou membránu jako plot a vir jako míč. Míč nemůže projít skrz plot, a na stejném principu fungují nanovlákenné roušky," vysvětluje Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Nano roušky jsou ekologičtější než jednorázové chirurgické roušky Jednorázové roušky z Číny často obsahují křehká borosilikátová mikrovlákna, ty mají negativní ekologické, ale především zdravotní vlastnosti (při jejich používání může docházet k odštěpování ostrých jehličkových částic, které mají potenciálně karcinogenní účinky). Nanovlákenné roušky tato nebezpečná mikrovlákna neobsahují. Jsou bezpečné pro lidi i přírodu. Patříte k těm, co chtějí svou rodinu chránit nadstandardně? Nano roušky si pořizují především lidé, kteří chtějí mít pro rodinu nadstandardní ochranu nebo patří do rizikových skupin. "Nejčastěji u nás nakupují lékaři, lidé z rizikových skupin a firmy, které potřebují chránit své zaměstnance. Řada firem si uvědomuje, že největší riziko je zavření výroby z důvodu koronavirové nákazy. Pro některé by to bylo likvidační," vysvětluje Lucie Konečná, provozní ředitelka nanoSPACE a potvrzuje, že poslední dny poptávka po nanovlákenných rouškách roste. Další zvýšení zájmu začal zaznamenávat e-shop nanoSPACE v pondělí 13.7., kdy se skokově zvýšil zájem o nano roušky a nano respirátory o 300 %. Od té doby zájem nepřestal růst a během tří dnů se vyprodaly zásoby, které měly vydržet na měsíc. Nanovlákenné roušky jsou prodyšnější a příjemné i v létě Proč je o nano roušky takový zájem? Ačkoliv nanovlákenné roušky dokáží zachytit i malé submikronové částice o velikosti bakterií a virů, díky nízkému tlakovému odporu se přes ně daleko lépe dýchá. "Přes nano roušku se dýchá skvěle a ještě vím, že mě dokáže lépe ochránit," říká své poznatky Alena, lékařka z Nemocnice v Písku. Pozor na podvodníky "Během posledních měsíců jsme zaznamenali řadu podvodníků, kteří se snažili na "nano" přiživit. Pár podvodných nano roušek jsme dali pod mikroskop a žádné nanovlákno ani nano částice jsme v nich nenašli. To nejděsivější na těch případech bylo, že tyto produkty prodávaly i velké české lékárny," říká Jiří Kůs a dodává, že si lidé mohou ověřit důvěryhodnost výrobců na seznamu členů Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Za ostatní firmy nanoasociace hovořit nemůže a bohužel nemá kapacity, aby každý produkt, který se objeví na trhu, prověřovala. Jiří Kůs proto nabádá k opatrnosti. Kontakt: Lucie Konečná, lucie@nanospace.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.