Jak na ošetření dřeva venku?

Datum: 14.07.2016

Při zvažování, jakým způsobem ošetřit dřevěný povrch např. zahradního nábytku, přístřešku, plotu apod., kde dochází k působení povětrnostních vlivů, máte v podstatě několik možností:

Před zahájením ošetření povrchu je třeba jej nejprve připravit. Toto pravidlo je platné nejen u prvního nátěru na nové dřevo ale i pro renovaci staršího dřevěného povrchu. V každém případě musí být povrch dřeva suchý a bez nečistot. pokud tuto část opomenete, mohou se na povrchu vytvořit různé mapy. Pokud zvažujete využití vodou ředitelných barev, je třeba odstranit důkladně i mastnotu, jinak nepřilnou.

Nátěr nového dřeva

Povrch dřeva musí být obroušený do hladka s případnou opravou poškozených míst tmelem. Na dřevěný povrch začnete nanášet barvu na dřevo, lazuru či voskový olej dle vašeho výběru. Pokud využijete lazuru či barvu po zaschnutí je můžete lehce přebrousit.

Oprava a obnova starých nátěrů dřeva

Nejdříve odstraníte starý nátěr, pokud jde o lak či barvu na dřevo použijete brusný papír, brusku nebo opalovačku. Pokud jste dříve použili např. voskový olej Osmo, část s broušením můžete vynechat. Stačí pouze přetáhnout novou vrstvou voskového oleje. Před aplikací nátěru musí být dřevěný povrch suchý!

Lak nebo lazura na dřevo?

Co zvolíte je v podstatě pouze na vašem zvážení. Pokud využijete lak vznikne silnější vrstva, která však zakryje kresbu dřeva. Pokud zvolíte lazuru ta naopak kresbu zvýrazní. Trvanlivost jednotlivých způsobů ošetření je dána tím, o jaký dřevěný povrch jde a kde je umístěn.

Např. v případě zahradního nábytku je třeba počítat s častější údržbou než pokud by šlo o dřevěný nábytek v interiéru.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.