Státní tiskárna cenin a UMPRUM připravili výstavu "Bankovky a osobní doklady očima studentů UMPRUM"

Datum: 23.06.2020
Praha 23. června 2020 (PROTEXT) - Státní tiskárna cenin navázala úzkou spolupráci se studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Naše současné bankovky Státní tiskárna cenin tiskne už více než čtvrt století. Hypotetickou otázku, jak by mohly jednou vypadat nové...
Praha 23. června 2020 (PROTEXT) - Státní tiskárna cenin navázala úzkou spolupráci se studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Naše současné bankovky Státní tiskárna cenin tiskne už více než čtvrt století. Hypotetickou otázku, jak by mohly jednou vypadat nové bankovky, si položili studenti této umělecké školy, kteří celý semestr pracovali na svých výtvarných návrzích bankovek v nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000. Byla to jedna z možností, jak si připomenout léty prohlubované zákonitosti ceninového bankovkového designu a také jak připomenout sté výročí založení republiky.
Studenti stáli před otázkou, zda je nutné se držet zavedených tradic, nebo naopak jak moc být v tomto případě kreativní a inovativní. Do konce zimního semestru akademického roku 2018 - 2019 tak vzniklo 10 výtvarných návrhů kompletních sad bankovek očima studentů. Ti se inspirovali historií, tradičním českým průmyslem a designem, výtvarným uměním, českými osobnostmi, přírodou, architekturou a hudbou.
Třešinkou na dortu se stala realizace návrhu, který tým odborníků ze Státní tiskárny cenin a UMPRUM vyhodnotil z pohledu designu jako velmi zdařilý. Tím byla série navržená studentem Tuanem Vuoung Trongem a nesoucí název "Bankovky jako národní vizitky". Východiskem jeho práce byly motivy reprezentující český design a slavné momenty jeho stoleté historie, konkrétně období rané moderny, kubismu, 30. - 40. let, bruselského stylu, 70. let a současnosti. Tyto návrhy v podobě pamětních listů je možné postupně zakoupit na nově spuštěném e-shopu STC eshop.stc.cz.
Tím ovšem spolupráce Státní tiskárny cenin a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze nekončí. Na začátku zimního semestru 2019 STC zadala studentům ke zpracování studii na téma "Osobní doklady budoucnosti", tedy doklady pro občany České republiky, které tvoří 65 procent z celkové produkce tiskárny. Na tomto náročném zadání pracoval tým zkušených studentů z vyšších ročníků. Výsledkem jsou tři komplexní návrhy prezentující možnou grafickou podobu osobních dokladů. Návrhy mohou posloužit jako příspěvek do diskuze, jak v budoucnu podobu tak důležitých dokumentů řešit a co od případné změny očekávat. Spolupráce s UMPRUM na těchto a podobných projektech je pro STC cesta, jak navázat kontakt s mladými lidmi, kteří dokážou přinést do tradičního oboru nový pohled, inovace v designu a svěží vítr. Spojení tradice, zkušeností a nových trendů je cesta, kterou se STC chce ubírat v následujících letech.
Všechny studentské návrhy bankovek a osobních dokladů od studentů UMPRUM budou k vidění na výstavě "Bankovky a osobní doklady očima studentů UMPRUM". Ta se pod záštitou guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka bude konat v pražské expozici České národní banky "Lidé a peníze" od 24. 6. do 18. 12. 2020. Informace o možnostech její návštěvy naleznete na www.cnb.cz/expozice.
Kontakt pro další dotazy: Mgr. Libuše Pavlíková marketingový specialista STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik Růžová 6, čp. 943, 110 00 Praha 1 e-mail: pavlikova.libuse@stc.cz | web: www.stc.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.