„Nový domov“: Drážďany se chtějí stát Evropským hlavním městem kultury v roce 2025

Datum: 27.09.2019
Drážďany 27. září 2019 (PROTEXT/ots) - „Už dnes jsou Drážďany kulturním městem s velkou tradicí. Semperoper i Frauenkirche jsou známé po celém světě,“ vysvětluje primátor Dirk Hilbert s ohledem na sestavování podkladů pro žádost, které je nutno podat do 30. září....
Drážďany 27. září 2019 (PROTEXT/ots) - „Už dnes jsou Drážďany kulturním městem s velkou tradicí. Semperoper i Frauenkirche jsou známé po celém světě,“ vysvětluje primátor Dirk Hilbert s ohledem na sestavování podkladů pro žádost, které je nutno podat do 30. září. „To samo však nestačí. Myslíme si, že titul Evropského hlavního města kultury s sebou nese větší odpovědnost než jen předvést to, co máme.“ Tak vzniklo motto „Nový domov Drážďany 2025“. „Evropou prochází prasklina. Polarizují se problémy migrace a imigrace, sociálních rozdílů nebo národní identity. Naše žádost je tedy chápána jako pozvánka pro všechny, aby pozitivně spoluvytvářeli „nový domov“. Domov se neomezuje jen na město a jeho historii, ale rozšiřuje se na kulturní evropskou identitu.“ Kurátor Michael Schindhelm popisuje stěžejní myšlenku „nového domova“ takto: „Program pro rok Evropského hlavního města kultury nenavrhuje jen vybraný, malý okruh kurátorů a producentů, ale všichni lidé městského společenství a aktéři kulturní oblasti. Konzumenti kultury se tak stávají jejími producenty, svůj podíl přinášejí lidé s rozdílnými biografickými a kulturními zkušenostmi.“ Polovina všech projektů má vycházet od občanů. „Vytvoříme k tomu platformy, které propojí různé partnery, občany a odborníky z oblasti kultury, ekonomiky a vědy - reálně i digitálně,“ říká Schindhelm. Cíleně budou Drážďany realizovat také projekty s polskou Vratislaví a regionem u hranic s Českem. Hilbert: „Drážďany vidí samy sebe jako město mezi Východní a Západní Evropou a právě tady chtějí působit jako rozhraní kultur.“ Speciální výstava v Německém muzeu hygieny představí od 11. října 2019 „Nový domov Drážďany 2025“ v plné rozmanitosti. V případě, že žádost bude úspěšná, počítají Drážďany s rozpočtem 70 milionů eur. V polovině roku 2020 se rozhodne, které německé město z celkem osmi uchazečů ponese v roce 2025 titul Evropského hlavního města kultury. Více informací a kontakty na www.dresden2025.de - obrázek je k dispozici v AP Images (http://www.apimages.com) -
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.