Ozvučení zahrádky, terasy nebo altánku u rodinného domu

Datum: 24.06.2015

Zvláště na začátku letních měsíců, řeší majitel svého obydlí, jak ozvučit venkovní posezení.

Tak, jak se s rekonstrukcemi rodinných domů roztrhl pytel, stejně tak s novostavbami, je situace podobná s takříkajíc venkovním posezením. Dříve, nebo později, zvláště na začátku letních měsíců, řeší majitel svého obydlí, jak ozvučit venkovní prostor.

Venkovní „posezení“ je dvojího typu: Buď se jedná o plochu navazující přímo na dům (balkon, terasa), nebo se jedná o sólo stavbu, obvykle nějaký altánek. U terasy navazující přímo na dům, máme situaci jednodušší. Kabeláž nemusíme vést daleko. Postačí přes zeď nebo do podhledu střechy, kde můžeme vestavět i reproduktory. U sólo altánku budeme řešit 230 V kabeláž a náročnější klimatické podmínky pro reproduktory. Celé ozvučení tak navrhujeme s ohledem na

  • klimatickou odolnost (Reproduktory a elektronika vydrží slunce, mráz, vlhkost?)
  • komfort obsluhy (Budu muset běhat a hudbu nastavovat v domě?)
  • sousedy (Bude jim moje hudba vadit?)
  • kabeláž (Jak se to bude napájet a jak tam hudbu přivedu?)

Jaké reproduktory?

Reproduktory na zimu nijak nedemontujeme, jsou tedy instalovány celoročně a tudíž musí klimaticky vydržet. Je-li možnost instalace do podhledu (střecha altánku, podhled střechy domu), zvolte ji. Doporučujeme tyto podhledová repra, zvláště ty s kevlarovou membránou RP 122, RP 81×111, RP 91, RP 81×81.. Nebude-li na ně přímo pršet, mráz, teplo a vlhko vydrží. Je-li ale podhled méně chráněno, nebo dokonce reproduktory vestavujete do více exponované stěny, doporučujeme přímo tato vlhkuodolná repra řady RP, nejlépe modely RP 62, RP 82, RP 64 a RP 84.

Pokud není podhled k dispozici, nezbývá, než zvolit montáž na stěnu. Pečlivě vyberte místo instalace. Nejenom s ohledem na to aby zvuk byl nasměrován na naši terasu, a ne k sousedům (pamatujte na limit max. 65 dB hluku), ale také s ohledem na to, aby reprosoustavy na stěně byly alespoň částečně chráněny proti povětrnostním vlivům v létě i v zimě. Obvyklým praktickým řešením jsou plastové reprosoustavy s konzolami řady SP xxx. Nebude-li na ně trvale pršet, svou práci dlouhodobě odvedou a vydrží.

Máte-li ovšem tu smůlu, že opravdu neexistuje alespoň částečně chráněné místo u domu nebo pod zastřešením a na reproduktory může trvale pršet anebo sněžit, nezbývá, než vybrat odolné zvukové projektory, nebo klimaticky nejodolnější reentrantní typy (tlampače). Bohužel, je to jednoduché: „Čím lépe to má hrát, tím méně to vydrží.“

Odkud vzít hudbu?

Samotné buzení, t.j. zdroj hudby + kabeláž + zesílení + ovládání, volíme podle těchto aspektů:

  • vedení kabeláže (Jsem schopen dovést napájení i audio kabel až na místo poslechu?)
  • klimatická odolnost (Může být ovládání a zesílení venku? Nepoškodí se povětrnostními vlivy?)
  • napájení (Mám na místě poslechu přítomno 230 V a můžu tak tam osadit dedikovaný zesilovač?)
  • autonomie (Chci aby ozvučení na terase bylo zcela samostatné, nebo aby „poslouchalo“ hudbu z domu?)
  • komfort (Chci na terase jen poslouchat, to co je dáno, nebo si rád hraji a hudbu chci vybírat?)

Když si na tyto otázky odpovíte, hned budete mít jasno, jak audio signál do venkovního posezení dovedete a jaký typ, z dále uvedených zapojení, použijete.

Způsoby zapojení

Abyste měli ještě lepší představu o tom, jakými způsoby to vše zapojit, uvádíme následující schémata:

Buzení komfortní, multiroom systémem MRS 1310, 8 zón s LCD V domě je multiroom systém a jedna z osmi zón je určena pro venkovní ozvučení. Tam je instalován nástěnný ovládač a z domu je vyvedena reproduktorová dvoulinka (2×) přímo pro reproduktory. Zesílení (centrála) se nachází uvnitř domu. Na terase jsme schopni hudbu vybírat.

Buzení komfortní, multiroom systémem MRS 1160, 4 zóny s LCD a smartphone V domě je multiroom systém a jedna ze čtyř zón je určena pro venkovní ozvučení. Tam je instalován nástěnný ovládač a z domu je vyvedena reproduktorová dvoulinka (2×) přímo pro reproduktory. Zesílení (centrála) se nachází uvnitř domu. Na terase jsme schopni hudbu vybírat.

Buzení vícekanálovým zesilovačem JPM 1320 z receiveru V domě již máme hifi systém, na tom určujeme, co budeme poslouchat. Tento je posílen vícekanálovým zesilovačem, jehož jeden stereo výstup budí přes reproduktorovou dvoulinku venkovní reproduktory. Jejich hlasitost nastavujeme na zesilovači anebo venku ještě osadíme regulátor hlasitosti PR 300S

Buzení lokálními zesilovači JPM 2020 z receiveru V podhledu u terasy jsme osadili autonomní zesilovač, ke kterému vedeme linkový signál (nevýkonový) stíněným kabelem. Reproduktory jsou napojeny poblíž „venkovního“ zesilovače. Jejich hlasitost nastavujeme na zdroji hudby v domě, nebo v cestě mezi reproduktory a zesilovač osadíme regulátor hlasitosti PR 300S

Buzení lokálně nástěnnými přehrávači MRP 2200 nebo MRP 2170 Venku máme k dispozici pouze napájení 230 V a nejsme schopni přivést audio signál z domu. Venkovní ozvučení bude zcela autonomní (nezávislé na zvukovém systému v domě). MRP 2170, obsahuje nejenom stereo zesilovač ve třídě D o výkonu 17 W, ale také FM tuner, Bluetooth konektivitu pro snadné přehrávání ze smartphonu nebo tabletu a dále Mp3 přehrávač, jež přehrává soubory z USB slotu. Uživatel tak získává nevídaný komfort přehrávače a zesilovače v jednom. To vše ještě umocňuje IR dálkové ovládání. MRP 2200 je daleko komfortnější, např. k němu existuje ovládací aplikace pro smartphony.

Buzení rychlé kompaktní, pomocí Bluetooth, přímo ze smartphone, tabletu nebo notebooku, na aktivní podhledová repra s Bluetooth příjmem Venku máme k dispozici pouze napájení 230 V a nejsme schopni přivést audio signál z domu. Ozvučení chceme provést rychle a levně. Zesilovač s Bluetooth příjmem je přímo u reproduktorů, např. v podhledu. Venkovní ozvučení bude zcela autonomní (nezávislé na zvukovém systému v domě). Hudbu budeme pouštět z tabletu nebo smartphonu na terase.

Buzení ekonomické, přímo z receiveru, pomocí přepínače PS 140 Jde nám především o laciné ozvučení. Přepínačem v domě pouze aktivujeme jednotlivé ozvučované zóny. Výkonový reproduktorový kabel musíme na terasu dovést. Hlasitost nastavujeme na zdroji hudby v domě, nebo ještě před reproduktory osadíme regulátor hlasitosti PR 300S

I tyto systémy, český výrobce DEXON, navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.