Ozvučení výroby, výrobních hal a skladů

Datum: 28.02.2020

Výroba nebo sklad může být součástí malé firmy s několika zaměstnanci, nebo, což je opačný případ, součástí velké či dokonce korporátní firmy.

V tomto článku probereme plochou rozsáhlé ozvučení skladových a výrobních prostor. Výroba nebo sklad může být součástí malé firmy s několika zaměstnanci, nebo, což je opačný případ, součástí velké či dokonce korporátní firmy. A zde již výrobní prostory nemusejí být situovány pospolu, v jednom průmyslovém areálu, ale kdekoli po světě.

Jaké zvolit reproduktory?

Firemní komplex, s přihlédnutím na rozdělení budov, hal a oddělení, či chcete-li úseků, rozdělíme na zóny. V úvahu také bereme provoz na směny a také celkově „výskyt“ zaměstnanců. Např. v kantýně nemusí hrát hudba mimo její otevírací dobu. Také přihlížíme k povaze práce zaměstnanců. Zatímco administrativa potřebuje klidnější hudbu, výrobě klidně dopřejeme něco rozvernějšího.

Také se zamyslíme nad hlášeními. Kdo může hlásit, kdy a kam? A nejenom „kdo“, tedy „lidské“ hlášení, ale také „co“, protože hlášení se dají automatizovat a aktivovat přímo z technologie výroby. Např. v pivovarech se hlídá únik čpavku a na základě toho se generuje emergenční hlášení. Za automatizované hlášení si také představme oznámení o začátku směny atp. Každopádně tyto úvahy nás navedou k rozhodnutím, kde potřebujeme osadit další reproduktory a jak je rozzónovat.

Máme-li stanoveny zóny, určíme polohy a typy reproduktorů. A také jejich hlasitosti. Toto samozřejmě můžete s námi (s Dexonem) zkonzultovat.

Zatímco administrativa použije reproduktory instalované do podhledu, výroba volí nejčastěji reentrantní reproduktory. Svou povahou zvuku nejsou zbytečně maskovány hlukem strojů, a tak hlášení je dobře rozumět i při nutné vyšší hlasitosti. Dalším přínosem je možnost jejich nasměrování – mají úzkou směrovou charakteristiku. Tu mají i tzv. zvukové projektory, ty ale již nemají tak velkou citlivost, hodí se proto na nákladové rampy, sklady a klidnější prostory. Zvukové projektory se hodí i pro reprodukci hudby.

Reproduktory či reprosoustavy rozmísťujeme v síti 5–10 metrů a tak, aby reprodukce byla všude dobře slyšet a aby zbytečně v určitých místech příliš nerušila. Reprosoustavy doporučujeme ve výšce min 2,5 – 3 m s mírným náklonem směrem dolů. Vždy ozvučujeme místa, kde jsou pracovníci, zbytečně „neplýtváme“ reproduktory tam, kde nikdo nechodí. Ozvučujeme místa, kde je obsluha strojů nebo uličky ve skladovém systému (zvuk nesměrujeme na uložené palety). Tedy ne místa, kde jsou pouze stroje či regály a pracovníci se tam vyskytují zřídka.

Když je firma pouze v jednom areálu

Je-li firma s výrobou v jedné budově, či v komplexu propojených budov, máme topologicky jednodušší situaci. Tím, že je ozvučení v jednom místě, můžeme si dovolit hvězdicovitou strukturu ozvučení.

Vystačíme-li se třemi zónami, jejíž počet můžeme samozřejmě rozšířit díky posilujícímu zesilovači,, zvolíme ústředny JPA 1185 nebo JPA 1306 nebo JPA 1506. Větší model rozhlasové ústředny JPA 1504 disponuje šesti zónami. Šestizónové ústředny JPA 1504 nebo ZA 6480 dovolují připojení speciálního přepážkového (stolního) mikrofonu PA 115 nebo RC 600 ve vrátnici, recepci, nebo u ředitele. „Umí“ volbu zón, takže hlášení můžeme směrovat jen do určité části podniku.

Jak přenést zvuk do vedlejších budov?

Představme si situaci, že sice máme jeden firemní komplex, ale firma se rozrůstá a tak časem postaví „o kousek dál“ další skladovou či výrobní halu. A do této budovy je také potřeba hlásit či přehrávat tam hudbu.

Hned nás napadá řešení IP Audio, které popisujeme dále, ale mohou existovat historické či technologické důvody, proč toto řešení nelze použít.

Audio signál potřebujeme dostat jedním kabelem do vzdálené budovy. Existují tři řešení:

  1. Vzdálenou budovu napojíme výkonově. Tzn., že v místě „staré“ budovy máme výkonový zesilovač a z něj jdeme 100V signálem na reproduktory ve vzdálené budově. K tomu bude potřeba „natáhnout“ výkonový kabel o větším průřezu.
  2. Vzdálenou budovu připojíme po existující strukturované UTP kabeláži. Za tímto účelem použijeme přenášeče signálu WA 810RB + WA 810RC a ve vzdálené budově osadíme místní výkonový zesilovač.
  3. Vzdálenou budovu připojíme po existující strukturované optické kabeláži. Za tímto účelem použijeme přenášeče signálu WA 820RB + WA 820RC a ve vzdálené budově osadíme místní výkonový zesilovač.

Moderní řešení – IP Audio – ozvučení po datech

Je řada společností, které mají jednotlivé výroby, sklady a prodejny v různých městech. Hlášení i přehrávání hudby je potřeba řešit centrálně.

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální, po datech – v počítačové síti LAN, nebo dokonce po internetu (WAN). Provede se to tak, že v centrále firmy stanovíme stále běžící počítač (server), který bude, celou technologii Dexon IP Audio řídit a automatizovat. Na jednotlivá oddělení, ale také i na jednotlivé pobočky, a to kdekoli na světě, rovnou instalujeme IP výkonové zesilovače nebo IP rozhlasové ústředny a tyto připojíme do internetu.

Co se týče funkčnosti, můžeme vysílat hlášení, hudbu z playlistů, internetová rádia a to vše samozřejmě i plánovat. Také lze zachytávat běžný zvuk z počítače (jeho zvukové karty), to např. přehráváte-li Spotify nebo Youtube v prohlížeči. Samozřejmě nechybí správa uživatelů a jejich rolí. A ze specialit tu máme přístroje pro automatizaci hlášení na základě průmyslové technologie a encodery či dekodery audio a datových signálů.

A nakonec: Jakou hudbu vlastně přehrávat?

Přehrávání hudby pro zaměstnance má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší naše služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.