CGTN: Od představení čínského konceptu zeleného ekologického rozvoje uplynulo již 15 let

Datum: 18.08.2020
Peking 18. srpna 2020 (PROTEXT/PRNewswire) - V sobotu uplynulo 15 let od představení nového konceptu zeleného rozvoje s názvem „Průzračně čistá voda a hory s bujnou vegetací jsou tím nejcennějším majetkem." Místem, kde se tento koncept zrodil, je vesnice Jü-cchun v provincii...
Peking 18. srpna 2020 (PROTEXT/PRNewswire) - V sobotu uplynulo 15 let od představení nového konceptu zeleného rozvoje s názvem „Průzračně čistá voda a hory s bujnou vegetací jsou tím nejcennějším majetkem." Místem, kde se tento koncept zrodil, je vesnice Jü-cchun v provincii Če-ťiang, na východě Číny. Tato vesnice je nyní národní přírodní památkou třídy 4A a je pověstná svou krásou. Ale věřte tomu nebo ne, v místě, kde je nyní idylická oáza, tekla ještě před deseti lety špinavá voda a pod šedou oblohou rostly prachem pokryté stromy. Jak se tak malé vesnici podařilo provést takové změny?
Jü-cchun, kolébka a model Ve snaze zmírnit chudobu místních obyvatel se v devadesátých letech minulého století ve vesnici Jü-cchun rozhodli zajistit si ekonomický růst prostřednictvím těžby surovin. Nicméně zdroj prosperity měl i svou odvrácenou stranu, a to výrazné znečištění životního prostředí. V roce 2003 ukončila vesnice svou závislost na „kamenné ekonomice" a začala se pokoušet o obnovu místního ekosystému. V srpnu 2005 snahy vesnice o obnovu místního ekosystému ocenil Si Ťin-pching, který tehdy zastával funkci tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Číny pro provincii Če-ťiang. „Nedávno jste oznámili své rozhodnutí zavřít některé doly, což je moudrý tah. Průzračně čistá voda a hory s bujnou vegetací jsou tím nejcennějším majetkem," řekl Si na setkání se zástupci místní samosprávy. V roce 2019 zaznamenala tato vesnice čistý příjem ve výši 280 milionů jüanů (40 milionů dolarů) a stala se tak modelem pro budování bohatých společenství v zemědělských oblastech provincie Če-ťiang.
Vývoj V článku, který vyšel v roce 2006 v Če-ťiangském deníku, Si rozebíral tři fáze vývoje od hospodářského růstu po zelenou ekonomiku. V první fázi se lidé snažili získat rychlé ekonomické zisky a ignorovali ochranu životního prostředí. Ve druhé fázi si lidé uvědomovali důležitost ochrany životního prostředí, nicméně stále usilovali o co nejvyšší hospodářský růst. Teprve v průběhu třetí fáze si lidé konečně uvědomili, že je to zelená ekonomika, která vytváří skutečné „zlato" a že jen prostřednictvím zelené ekonomiky mohou lidé a příroda společně koexistovat ve vzájemné harmonii.
Od slov k činům V Číně není zelená ekonomika žádným prázdným pojmem. V roce 2016 Čína představila projekt „Vládce řeky", jehož cílem je vyřešit znečištění vodních toků. V posledních letech došlo k podstatnému zlepšení kvality vody na řece Jang-c'-ťiang a dvou dalších klíčových řekách - Chej-lung-ťiang (Amur) a Non. Kultivace písčitých půd je dalším důležitým úkolem pro Čínu. Podle studie, kterou agentura NASA zveřejnila v roce 2019, byla v době mezi roky 2000 a 2017 Čína v celosvětovém měřítku odpovědná za vytvoření více než čtvrtinu nových zelených oblastí a stala se tak nejvýznamnějším hráčem na tomto poli. Navíc Čína přijala řadu dalších opatření na celonárodní úrovni, zaměřených na urychlení přechodu k zelené ekonomice. Mezi tato opatření, mimo jiné, patří zřízení ekologických kompenzačních mechanizmů, schválení dodatků k zákonu o ochraně životního prostředí, spuštění ekologických kontrol a výběr nových ekologických daní.
https://news.cgtn.com/news/2020-08-15/15-years-on-In-China-green-is-new-gold-SmyH5dCEvu/index.html Video - https://www.youtube.com/watch?v=-obpQX0PvRY Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1228859/CGTN_Infographic_Yucun_village.jpg Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1228857/CGTN_Cleaner_water_fresh_air.jpg Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1228858/CGTN_China_infographic.jpg Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1228856/CGTN_Forest_data.jpg Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1228860/CGTN_CO2_graph.jpg KONTAKT: Jiang Simin, jiang.simin@cgtn.com, +8618826553286
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.