Státní zastupitelství oslabuje pozici Strnadova holdingu

Datum: 14.08.2020
Ostrava 14. srpna 2020 (PROTEXT) - Komentář Radky Háčkové z agentury JEAN PIERRE: V insolvenčním řízení s ostravskými strojírnami Vítkovce Heavy Machinery došlo k posunu. Krajské státní zastupitelství v Ostravě se vyjádřilo k návrhům na odvolání dvou věřitelů z prozatímního...
Ostrava 14. srpna 2020 (PROTEXT) - Komentář Radky Háčkové z agentury JEAN PIERRE: V insolvenčním řízení s ostravskými strojírnami Vítkovce Heavy Machinery došlo k posunu. Krajské státní zastupitelství v Ostravě se vyjádřilo k návrhům na odvolání dvou věřitelů z prozatímního věřitelského výboru kvůli účelovému propojení s majoritním vlastníkem VHM, holdingem Czechoslovak Group.
V roce 2018 vstoupila do strojírenského gigantu podnikatele Jana Světlíka společnost CE Power Industries, součást holdingu Czechoslovak Group. Založil ho zbrojař Jaroslav Strnad, který před dvěma lety celou skupinu převedl na syna Michala. Fakticky však nadále uplatňuje vliv na její aktivity. V té době se dostalo Světlíkovo impérium do vážných ekonomických problémů a hrozil mu bankrot. Strnadova firma CE Power Industries získala 51 procent jeho akcií a zpočátku postupovala s podnikatelem Martinem Ulčákem. Jejich firmy ovládly skupinu VHM a investovaly do ní více než miliardu korun. Jenže plán záchrany strojíren nevyšel, tržby stále propadaly a noví vlastníci se letos v březnu dohodli na návrhu na insolvenční řízení. Prosazují reorganizaci VHM s cílem udržet životaschopné ziskové části a nadále je rozvíjet. Netají se plánem rozjet provoz železničních opraven.
Rozpory v insolvenci
Insolvenční řízení však provázejí rozpory. Část věřitelů se obává, že se vlastníci strojíren pokoušejí udržet kontrolu nad jeho průběhem prostřednictvím kooperujících firem Gomanold a Bazcom, které skoupily významné pohledávky některých věřitelů. Jelikož s nimi holding Czechoslovak Group spolupracoval při převzetí některých krachujících firem už v minulosti, reálně hrozí, že se nyní zopakuje podobný scénář. Existují vážné pochybnosti, že insolvenční řízení může být zneužito ve prospěch individuálních zájmů vlastníka strojíren, skupiny Czechoslovak Group, a s ním zájmově propojených věřitelů. Hrozí tak poškození ostatních věřitelů, kteří nejsou spojeni se Strnadovým okruhem. Tito věřitelé se rozhodli bránit. Jak vyplývá z insolvenčního rejstříku, společnost ČEZ ESCO, jeden ze tří členů prozatímního věřitelského výboru (další dva jsou Gomanold a Bazcom), poslala počátkem července Krajskému soudu v Ostravě dopis, kde vyslovuje pochybnosti o nepodjatosti některých přihlášených věřitelů, a navrhuje zákaz jejich hlasovacích práv. Podobně reagoval další věřitel, společnost Applus Czech Republic. Rovněž poslala soudu dopis, ve kterém žádá o odvolání firem Gomanold a Bazcom z věřitelského výboru z obdobných důvodů. Zároveň požádala o vyjádření Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Dokladem úzké spolupráce mezi Czechoslovak Group a Gomanoldem, za který vystupuje podnikatel Marek Galvas, bylo ovládnutí kopřivnické automobilky Tatra v roce 2013. Galvasova firma tehdy vystupovala jako zprostředkovatel zájmů Strnadova holdingu. Získala bankrotující podnik, který skupina Czechoslovak Group obratem zařadila do své vlastnické struktury. Stejný postup byl zopakován v insolvenci společnosti JOB AIR technic. Oba subjekty spolupracovaly i v insolvenčním řízení lounské vagonky Heavy Machinery Services, kterou nakonec vydražil jiný vlastník. Krajské státní zastupitelství v Ostravě v tomto případě shledalo vážné důvody pro zákaz hlasovacích práv věřitele Gomanold. Společnost Bazcom figuruje v insolvenčních řízeních s vydavatelstvím Mladá fronta a autodealerů Car Service Partner. Státní zastupitelství neshledalo důvody pro vyloučení Bazcomu z věřitelského výboru kvůli napojení na Jaroslava Strnada tak silné, ale nevylučuje, že i v tomto případě mohou být podle něj pochybnosti věřitelů po předložení pádných důkazů naplněny. Návrhy na vyloučení firem Gomanold a Bazcom z věřitelského výboru a zbavení jejich hlasovacích práv se bude zabývat Krajský soud v Ostravě. Vyjádření ostravského státního zastupitelství však už nyní komplikuje záměry Strnadovy skupiny ovládnout insolvenční řízení s pomocí účelově nastrčených prostředníků.
Kontakt: r.hackova@gmail.com ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.