TESCAN vzdává výstavou hold osobnostem brněnské historie

Datum: 15.04.2020
Brno 15. dubna 2020 (PROTEXT) - Týden před vyhlášením nouzového stavu byla před brněnskou hvězdárnou nainstalována výstava Brněnské osobnosti pod elektronovým mikroskopem. Slavnostní zahájení výstavy přerušila pandemie koronaviru, organizátoři tak slibují expozici prodloužit. ...
Brno 15. dubna 2020 (PROTEXT) - Týden před vyhlášením nouzového stavu byla před brněnskou hvězdárnou nainstalována výstava Brněnské osobnosti pod elektronovým mikroskopem. Slavnostní zahájení výstavy přerušila pandemie koronaviru, organizátoři tak slibují expozici prodloužit.
Výstava je volně přístupná před vchodem do Hvězdárny a planetária Brno. Na osmi velkoformátových panelech najdou návštěvníci netradičně zpracované osobnosti, které s Brnem spojily část svého života. "Výstavu jsme připravovali pro Dny elektronové mikroskopie, jejichž konání se však bohužel muselo na poslední chvíli odložit. Tomu odpovídá i zpracování, kdy jsme k jednotlivým osobnostem nasnímali tematické obrázky pod elektronovým mikroskopem. Rozhodně se nejedná o nějaký historický výčet, spíše jsme se snažili přinést do veřejného prostoru zajímavé propojení historie a elektronového mikroskopu," uvedl marketingový ředitel TESCAN ORSAY HOLDINGu Maroš Karabinoš.
Nejedná se o první počin tohoto druhu, expozice de facto volně navazuje na výstavu Brněnská historie pod elektronovým mikroskopem, kdy si návštěvníci mohli prohlédnout předměty ze sbírek Muzea města Brna zvětšené pod elektronovými mikroskopy TESCAN. "Propojení elektronové mikroskopie a brněnské historie se ze zájmu věnujeme dlouhodobě a s výsledky seznamujeme veřejnost právě prostřednictvím výstav. Kromě toho, že jsme brněnští patrioti, je to i jedno z okrajových uplatnění našich mikroskopů. Pod jedním z nich se například nedávno zkoumala i nejstarší dochovaná dřevěná studna na světě. Věříme, že o zajímavé výstavy tak nebude nouze ani v budoucnu," dodal Karabinoš. Výstava, která připomíná například Johanna Gregora Mendela, Karla Engliše, Viktora Kaplana a další více i méně známé brněnské osobnosti, je k vidění před budovou hvězdárny na Kraví hoře. Snímky pořídili pracovníci brněnského TESCANu prostřednictvím rastrovacích elektronových mikroskopů. Ty používají k zobrazení namísto viditelného světla proud elektronů, čímž poskytují informace o povrchu vzorku v detailech v řádu nanometrů. Těchto přístrojů TESCAN v Brně ročně vyrobí téměř 300 kusů, většinu z nich exportuje k zákazníkům do celého světa. O TESCANu TESCAN je český výrobce elektronových mikroskopů. Společnost byla založena v roce 1991 vývojovými a servisními pracovníky firmy TESLA s cílem pokračovat v tradici výroby elektronových mikroskopů v Brně. V roce 1996 TESCAN představil svůj první přístroj, PROXIMA, a další modelové řady mu zajistily místo mezi předními světovými výrobci. Dlouhodobá expanze a zakládání dceřiných společností po celém světě vyvrcholily v roce 2013 vytvořením holdingové struktury s francouzskou společností ORSAY PHYSICS. Tak vznikl TESCAN ORSAY HOLDING, který si i nadále zachoval centrálu, výrobu i vývoj v brněnských Kohoutovicích. Každý mikroskop TESCAN je vyroben v Brně, přestože zhruba 95 % produkce míří k zákazníkům do celého světa. Mezi největší odběratele patří světové univerzity, výzkumná centra nebo průmyslové a výrobní firmy v mnoha odvětvích. V roce 2019 překročil počet zaměstnanců 600, více než polovina z nich pracuje v Brně, další ve 14 dceřiných společnostech po celém světě. Roční produkce se pohybuje kolem hranice 300 mikroskopů, což představuje roční obrat zhruba 2 miliardy korun. Kontakt: www.tescan.com
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.