Češi zkoumají geny, kvůli kterým vážně onemocní tisíce dětí ročně

29.02.2024 19:50 Je to paradox. Lidí se vzácným onemocněním žije jen v Česku půl milionu a je jich tak dohromady více než třeba pacientů s některými běžnými nemocemi srdce a cév. Jenže ve skutečnosti jde o tisíce různých diagnóz, na které většinou není žádná léčba. Čeští vědci se teď podílejí na výzkumu, který by mohl přiblížit účinnou léčbu.

Pojištěnce VZP čeká velká výměna kartiček. Poštou. Raději si zkontrolujte adresu

29.02.2024 14:30 Bezmála tři miliony klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny čeká letos výměna kartičky pojištěnce. Nové průkazy přijdou automaticky poštou. Je proto dobré zkontrolovat si jméno na domovní poštovní schránce a to, zda má VZP vaši aktuální adresu. Ne vždy je ale nutné její změnu hlásit.

Pokud omezíme spotřebu antibiotik, bakterie ztrácí rezistenci vůči nim, ukazuje se

29.02.2024 08:30 Omezovat celkové používání antibiotik má smysl. Ukázala to nová data evropské lékové agentury. Ta uvedla, že v zemích, které snížily spotřebu léků u lidí i zvířat, poklesl také počet bakterií E.coli rezistentních vůči antibiotické léčbě. Jinými slovy, antibiotika na ně zase začínají lépe zabírat.

Neobvyklý tvar dělohy komplikuje početí. Někdy na něj upozorní slabá menstruace, někdy nic

29.02.2024 08:30 Příčin neplodnosti je celá řada a jednou z nich je i netradiční tvar dělohy. Ten může způsobovat jak komplikace při samotném početí, tak následné samovolné potraty. Jenže lékaři často na takovouto diagnózu nemyslí a vyšetření, která by vady dělohy odhalila, se opomíjí.

Výrobce zmrzlin Magnum a Cornetto sdílí patenty zdarma. Využijí je hlavně konkurenti

28.02.2024 16:20 Jeden z největších výrobců potravin na světě umožňuje konkurentům, aby využili jeho patenty. Jaké to budou a proč Unilever ostatním umožní využít své know-how a navíc zdarma?

Od zahlenění pomůžou léky i bylinky. Způsobují ho infekce dýchacích cest, alergie, prach či kouření

28.02.2024 10:43 Pokud organismus produkuje nadměrné množství hlenu, označuje se tento stav jako zahlenění. Nejčastěji trápí pacienty s chřipkou, rýmou, chronickým onemocněním plic či refluxem. Často se s ním však potýkají i kuřáci a osoby, které pracují v prašném prostředí.

Patologická vyhýbavost pokynům není neposlušnost. Děti vypadají jako neochotní fracci, dospělí jako

28.02.2024 10:43 Patologická vyhýbavost pokynům zní jako odborný název pro velkou lenost a neposlušnost. Ve skutečnosti však může jít o zakořeněnou úzkost, která může skončit celkovým zhroucením. Mluví se o ní hlavně v souvislosti s autismem.

Čeští vědci vyvíjejí test ze slin na kratom a HHC. Nízké dávky užívané třeba na bolesti by neměřil

27.02.2024 12:20 Policisté, učitelé, rodiče i samotní uživatelé. Ti všichni by si za pár let mohli na trhu koupit český rychlotest ze slin na některé kanabinoidy a kratom. Vyvíjejí ho pracovníci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Na magnetickou rezonanci do dvou týdnů. Lhůtu pacientovi zajistí jeho pojišťovna

27.02.2024 07:20 Čekací lhůty na vyšetření magnetickou rezonancí se liší, a tak se může vyplatit obvolat více nemocnic. Za klienty RBP to dělá jejich zdravotní pojišťovna. Dostupnost vyšetření garantuje do dvou týdnů.

Nevysvětlitelná silná bolest v pánvi se dá léčit pomocí cvičení nebo operace

27.02.2024 07:20 Stovky lidí se potýkají s nesnesitelnými bolestmi podbřišku, které v podstatě není jak vysvětlit. Lékaři z pražské Všeobecné fakultní nemocnice jim už umí pomoci. Na chronickou pánevní bolest zabírá často fyzioterapie, někdy je ale stav tak vážný, že se musí přistoupit k operaci. Při ní se do těla zavede neurostimulátor. Úlevu správná terapie přináší až 90 procentům pacientů.

Teenegeři mohou svoje problémy probrat online v anonymních chatech s odborníky

26.02.2024 14:40 

Žádné běhání a rodiče pořád na očích. Děti se učí, jak se neztratit v obchodních centrech

26.02.2024 14:40 Při nákupech s malými dětmi se zapotí nejeden rodič. Kromě hlídání toho, aby ve vozíku v nestřežené chvilce nepřistály bonbóny nebo čokoládičky, musí hlavně dávat pozor na děti samotné. V přeplněném obchodě stačí chvíle nepozornosti a malér je na světě. I když se následně dítě většinou brzy najde, ošklivý pocit zůstane ve všech zúčastněných ještě dlouho. Ostraha pracující v nákupních centrech proto začala učit děti z mateřských škol, jak se mají během nákupů chovat.

Tohle ovoce není žádný zázrak. Vitamínů v něm zase tak moc není

26.02.2024 09:00 Žádné ovoce není špatné, pokud není nezralé, shnilé nebo na něj nejste alergičtí. Každé totiž má plusy a minusy. Záleží na tom, jak často ho jíte a s čím ho nakombinujete. Některé druhy ovoce se těší možná až zbytečně velké pozornosti, když se o něm nesmyslně tvrdí, že léčí rakovinu nebo prodlouží život.

Vitiligo je porucha pigmentace kůže. U pacientů ale zanechává také šrámy na duši

26.02.2024 09:00 Mléčně bílé skvrny na pokožce dokážou pořádně potrápit psychiku. Někteří pacienti s vitiligem mají skvrnami posetý i obličej či sliznice. Jde o vcelku běžný kožní problém, který není infekční a mnohdy přetrvává až do konce života. Vznik nových skvrn lze přitom zmírnit nebo alespoň zpomalit vhodnou terapií. Používají se kortikosteroidy, imunomodulátory i světelná terapie.

Taveňák Veselá kráva obsahoval fosfáty, ačkoli se podle obalu tvářil, že v něm nejsou

25.02.2024 11:00 Jak jsou na tom tavené sýry, pokud jde o obsah nežádoucích látek? To se rozhodl zjistit spotřebitelský časopis dTest, a poslal proto do laboratoře dvě desítky oblíbených výrobků.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.