Předsevzetí pro rok 2024: Lidé chtějí hubnout, zdravě jíst, ale chtějí i kouřit a pít alkohol

31.01.2024 21:12 Předsevzetí už nás moc netáhnou, ale když už si je dáváme, myslíme hlavně na zdraví, na kondici a na to, že bychom se měli zbavit nějakým pár kil. Potud se předsevzetím nedá nic vyhnout, horší je to se zlozvyky, který se zbavit nechceme. Kouření a alkohol.

Syndrom suchého oka trápí čím dál více lidí. Pomáhá cvičení s očima, kapky, sérum i přístrojová léčb

31.01.2024 09:42 Dívání se do monitorů počítače možná nezhoršuje náš zrak, ale bez rizik není. Způsobuje například syndrom suchého oka – počet pacientů se posledních dvacet let zdvojnásobil. Při pohledu na obrazovky totiž daleko méně mrkáme a oku tak chybí zvhlčování.

Motání hlavy způsobuje často zablokovaná krční páteř. Příčinou může být stres a sedavý způsob života

31.01.2024 09:42 Čas od času se může každému z nás zamotat hlava, a to třeba v případě, kdy rychle vstaneme. Lidé žijící v neustálém stresu ovšem trpí na motání hlavy mnohem častěji v důsledku blokády krční páteře, která může být způsobena také špatným držením těla. Neustálé naklánění a předsouvání hlavy, kterého se dopouštíme třeba při sezení u počítače či mobilu, bývá jednou z hlavních příčin.

Sektu vedla agresivní alkoholička s modrou kůží. Po její smrti uctívači žili s nazdobeným tělem

31.01.2024 09:42 O vůdkyni spolku Love Has Won jste se v českých novinách dočetli hlavně v souvislosti s její smrtí. Čím si ale vysloužila pozornost dokumentaristů, kteří natočili sérii vysílanou stanicí HBO? Amy Carlson neboli „Matka Bohyně“ patří k ikonickým případům ze světa ezospirituálních kultů. Není to zrovna uklidňující čtení.

Po eReceptu přichází EZKarta. Lidé budou mít svoji zdravotní dokumentaci v mobilu

30.01.2024 12:41 Chtěli byste svou zdravotní dokumentaci sdílet s více lékaři nebo dostávat žádanku v elektronické podobě? Obojí by mělo být v brzké době možné. Neznamená to přitom, že bude existovat nějaký centrální registr dat o zdravotním stavu, který by například bylo možné zneužít.

Léčila hnijící dásně i neplodnost. Byla Trotula ze Salerna první lékařkou v historii medicíny?

30.01.2024 12:41 Ženám byla v historii přisuzována role léčitelek, bylinkářek a porodních bab, primárně se ale od nich očekávalo, že se provdají a budou rodit děti. Žena lékařka? Dlouhá staletí nemyslitelné. Jedna přitom možná žila a léčila už skoro před tisícovkou let.

Dětské oddělení ve Znojmě brázdí sestřičky se svačinovým vozíkem

30.01.2024 12:41 Rohlíky moc nelákaly, děti je často vracely, a tak na svačiny pro děti šli ve znojemské nemocnici jinak. Nově si malí pacienti mohou vybrat, protože sestřičky rozváží odpolední občerstvení ve formě známé spíše z vlaků nebo letadel.

Pacientů s nádory krve přibývá, jejich vyhlídky jsou ale díky moderní léčbě lepší než kdy dřív

30.01.2024 06:51 Některou z forem rakoviny krve diagnostikují v Česku lékaři každých devadesát minut. Díky čím dál modernější léčbě jsou však vyhlídky pacientů rok od roku lepší a lepší. Stále více nemocných přežívá, úmrtnost na tyto diagnózy stagnuje, a u některých diagnóz dokonce klesá. Chybí ale zdravotní sestry a další odborníci, kteří se o hematologické pacienty starají.

Žhavé železo a horký olej přímo do rány. Běžná praxe chirurga v 16. století

29.01.2024 14:40 Málokdo si asi dovede představit, jak fungovala chirurgie v 16. století, kdy lidé neznali ani základy dezinfekce, natožpak anestezii. Chirurgové ale rozhodně měli co dělat, zejména v období různých válek, kdy docházelo k nejhorším zraněním. Jak se v té době chirurgie vyvíjela a jaké zákroky se nejčastěji prováděly?

Lék na cukrovku prospívá i srdci a ledvinám. Lékaři zkoumají jeho další potenciál

29.01.2024 09:40 Léky glifloziny byly původně určeny diabetikům, aby oddálily komplikace cukrovky. Následné klinické studie ukázaly, že jejich potenciál je mnohem větší. Využijí je i kardiologové nebo nefrologové.

Ráno si odnesou šálek kávy, druhý den už ne. Pacienti s Friedreichovou ataxií vyhlíží nový lék

29.01.2024 09:40 Jde o dědičné, zatím nevyléčitelné onemocnění, při kterém pacienty postupně přestává poslouchat tělo. Friedreichova ataxie se projevuje zhoršenou koordinací pohybů, pocitem závrati či onemocněním srdce a páteře. Nemocní s ní žijí léta, dosud jim však chyběl lék. První by do Česka mohl dorazit už letos na jaře.

Smutek a prázdnota nejsou jedinými příznaky deprese. Přidat se mohou bolesti hlavy či zažívací probl

27.01.2024 17:21 Deprese je duševní onemocnění, které se vyznačuje souborem psychických a tělesných příznaků. Pokud jste permanentně skleslí a apatičtí, aniž byste k tomu měli pádný důvod, může jít o symptomy deprese. Mnoho pacientů s depresí ztratí naprosto zájem o sebe i své okolí, cítí se prázdně a trápí je i fyzické příznaky.

Tisíce pacientů se o svátcích vyhnuly cestě na pohotovost, když se s lékařem poradily na dálku

26.01.2024 09:01 Vánoční svátky jsou obdobím, kdy je pacientů na pohotovostech nemocnic více než jindy a několikahodinové čekaní nebývá výjimkou. Letos pohotovostem pomohla telemedicína, díky níž mohli pacienti se speciální aplikací své potíže řešit i na dálku.

Co všechno se dá znovu zužitkovat? Uniformy z IKEA, lógr i papírové tašky

26.01.2024 09:01 Známe firmy a instituce, které zužitkují odpad jako surovinu pro výrobu nového výrobku. Z dužniny nebo lógru vyrobí sušenky, z PET lahví elektroniku a ze starých uniforem nákupní tašky. Tohle jsou hvězdy cirkularity.

Existuje mnoho typů obrny. Některé vznikají ještě před narozením, jiné může vyvolat úraz míchy

26.01.2024 09:01 Pojmem obrna označujeme stav, kdy má pacient omezenou schopnost ovládat svaly v určité části těla. U dětských pacientů se objevuje dětská mozková obrna , která je vyvolána poškozením mozku během vývoje. Dalším typem obrny je poliomyelitida, která se na českém území již nevyskytuje.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.