Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Alergie. Jak hledat alergeny v potravinách a

17.05.2024 10:10 Jaké jsou nejčastější alergie a intolerance? Jak zjistím, jestli se jedná o alergii? Má smysl zkoušet doma eliminační diety? Jak nahradit mléčné výrobky nebo vejce? Můžeme mít reakci, i když jsou v potravině jen stopy daného alergenu? Mají smysl různé genetické testy? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Jak to vidí...: bezpečnostní analytik Michal Smetana

17.05.2024 10:10 Pohledy známých osobností na věci kolem nás. Moderuje Zita Senková.

Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů: užitečné umění? O tvořivosti a znesvěcených předmětech

16.05.2024 19:50 Od nástěnných maleb v jeskyni po zdi výtvarných galerií. Tvořivost patří mezi základní charakteristiky člověka. Masky afrických kmenů, nebo třeba skalní umění na Altaji často souvisejí s rituály, magií nebo náboženstvím. Umění, na které se chodíme dívat do galerií, ale neznají. Martin Rychlík a Martin Soukup promluví o různých podobách lidské kreativity. A také o tom, proč muzea musí vracet artefakty, které získala v době imperiálního rozmachu.

Příběhy z kalendáře: Espresso je jen jedno. První patent na přístroj, který ho dokázal vyrobit

16.05.2024 19:50 Angelo Moriondo, tak se jmenuje Ital, který 16. května 1884 získal patent k přístroji na výrobu kávy espresso. Ta se dělá z 8 až 9 gramů mleté kávy pod tlakem přibližně 9 barů. Výsledný nápoj má kolem 30 gramů a je základem pro většinu kávových nápojů, které si můžete objednat v restauraci. Pojďte se s námi projít historií espressa!

Káva o čtvrté: Vaše každodenní inspirace

16.05.2024 19:50 Host: René Zavoral, generální ředitel ČRo. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

O původu příjmení: Bernreiter, Šlahař, Pilz/Pilc, Hodek

16.05.2024 14:31 Připravili a provázejí Iva Bendová a Mirek Vaňura.

Blízká setkání: Herečka a zpěvačka Ivana Korolová: Na koncertech jde člověk s kůží na trh. Je tam sá

16.05.2024 14:31 Je herečkou, zpěvačkou a taky skvělou dabérkou. „Herecký život je rozmanitý. Nedovedu říct, co mě baví nejvíc. Asi právě to, že jsem chvíli tam a chvíli tady,“ uvažuje. Toužila vždycky zpívat? A jaký hudební styl si zvolila? Jak pečuje o své hlasivky? Pamatuje si na první roli, kterou dabovala? Co prozradila o muzikálu Tarzan? A proč doporučuje běhání?

Hobby magazín: Na Vysočině rostou desítky druhů lučních rostlin. Jejich semena se stanou součástí tr

16.05.2024 14:31 Nedílnou součástí naší přírody jsou i volné louky, na kterých kvetou kopretiny, chrpy, kohoutky, a rostou tam desítky druhů trav a bylinek. Ono to tak ale poslední dobou často není. Na loukách bývá jen tráva a kvítek ubývá. Naštěstí se najdou lidé, kterým to není jedno.

Jak to vidí...: politolog Lubomír Kopeček

16.05.2024 10:00 Pohledy známých osobností na věci kolem nás. Moderuje Zita Senková.

Stříbrný vítr: Připomeňte si životní cestu Vlastimila Harapese ve Stříbrném větru

15.05.2024 23:40 V 77 letech zemřel herec, tanečník a pedagog Vlastimil Harapes. Narodil se po válce jako šesté dítě a zároveň první syn svých rodičů. „Ta poválečná radost se na mě přenesla, snad proto mám pořád tak dobrou náladu,“ řekl Vlastimil Harapes v rozhlasovém rozhovoru z roku 2016 Jitce Novotné. Svého času nejlepší baletní sólista u nás chtěl být původně zlatníkem, aby mohl své mamince vyrábět šperky.

Kriminálka: Sečské vraždy. Případ brutálního vyřizování účtů mezi podnikateli v 90. letech

15.05.2024 19:00 Při hledání zbraně, která zabila neznámého muže, jehož tělo bylo nalezeno na hladině Sečské přehrady, čekalo na policejní potápěče překvapení. Další tělo leželo na dně přímo u hráze a bylo připoutáno k těžké železné traverze. Jak spolu oba zločiny souvisely? A jak dnes detektivové vzpomínají na divoká devadesátá léta a na kauzu "Sečských vražd"? Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Příběhy z kalendáře: Časopis Čtyřlístek. Kreslená legenda zrozená z lásky a vína

15.05.2024 19:00 Pravděpodobně jste ho četli a dost možná ho ještě máte doma. Časopis Čtyřlístek vychází už déle než půl století a za tu dobu se úspěšně popasoval se všemi nástrahami, ať už jeho existenci ohrožoval Vladimir Iljič Lenin nebo Walt Disney. Kdo by neznal Myšpulína, Fifinku, Pinďu a Bobíka. Jejich první příběh vyšel 15. května 1969 a kreslíře Jaroslava Němečka ani ve snu nenapadlo, že kvartetu z Třeskoprsk zasvětí celý život.

Káva o čtvrté: Vaše každodenní inspirace: Jak správně sedět u počítače

15.05.2024 19:00 Host: fyzioterapeut Lukáš Klimpera. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

O původu příjmení: Břoušek, Šatný, Vaňura, Golda, Nestrojil, Pavlíček

15.05.2024 19:00 Připravili a provázejí Iva Bendová a Mirek Vaňura.

Blízká setkání: Zajímalo mě, co ruští vojáci na našem území spáchali, říká Michal Sýkora, autor nové

15.05.2024 14:00 Odvrácená strana měsíce. To je název seriálu, který čte Petr Stach. „Původně to byla krátká povídka o zločinech sovětské armády za normalizace u nás,“ vysvětluje autor. Řešil při psaní četby počet stránek? Do jaké míry je příběh fikcí a do jaké pravdou? Je užitečný kontakt se studenty, které učí tvůrčí psaní? Jak vnímá současnou mladou generaci? Co prozradil o svých plánech do budoucna?

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.