Příběhy z kalendáře: Boris Rösner. Herecký aristokrat s obličejem záporáka

31.05.2024 22:00 Boris Rösner odešel ze světa předčasně 31. května 2006. České divadlo ztratilo jednu z největších osobností, které mělo. Oba rodiče byli umělci, a tak se na jevišti objevoval už v dětských letech. Na DAMU, kde ho učil například Václav Voska, byl považován za velký talent. Přesto se mu při studiu nevyhýbaly problémy, nejprve kvůli neudělané maturitě z matematiky, posléze z politických důvodů. Jeho matka byla v době normalizace nucena odejít z divadla a živila se jako servírka.

Káva o čtvrté: Vaše každodenní inspirace: Jak si zjednodušit zahradnické práce

31.05.2024 22:00 Host: Ing. Pavel Matiska, Ph.D., Katedra zahradnictví Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

Cestovatel: Dvojka se vydává na cesty. Začíná letní podcastová série Cestovatel

31.05.2024 16:42 Jedno léto, devět zemí a tisíce zážitků. Takový je podtitul nové prázdninové série Českého rozhlasu Dvojka, která se jmenuje Cestovatel. Prostřednictvím rozhlasových vln se s námi vydáte do zemí, kam Češi a Češky rádi jezdí na letní dovolenou. Průvodcem bude zkušený rozhlasový reportér Petr Vavrouška, který dřív pracoval jako zahraniční zpravodaj v Polsku, na Slovensku a v Rusku.

Blízká setkání: Zpěvačka Kaczi: Mým velkým snem a cílem je vyprodávat koncerty

31.05.2024 16:42 Její první píseň nese paradoxně název Konec kariéry. Přestože, jak sama říká, si za ní vždycky šla. „Teď už to tak ale nevnímám. Čas plyne, zpívám, dělám radost a hudba je mojí součástí,“ hodnotí zpěvačka a hudebnice. Kdo všechno ji v hudbě ovlivnil? Na kolik nástrojů umí hrát? Co prozradila o vztahu se svým partnerem? Má ráda tracky? A jaké zážitky si přivezla z USA?

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Výživa sportovců. Můžeme jíst víc, když sport

31.05.2024 12:30 Obejdou se ti, kteří sportují, bez doplňků výživy? Jak vybrat ty nejvhodnější? Co takové pivo po běhu? Je svačina opravdu nutná? Jak může vypadat jídelníček před důležitým závodem? Jakou svačinu vzít s sebou na sport s rodinou? Jak jíst, když sportuji večer? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Jak to vidí...: Genetik Pačes: Ptačí chřipku mají už i krávy. Ostražitost je namístě, pasterizace ml

31.05.2024 12:30 Vysoce nakažlivá ptačí chřipka H5N1 byla letos detekována u amerických krav. Od dobytka se tímto virem už nakazili dva lidé. Jak moc se virus dokáže savcům přizpůsobit? Hrozí adaptace i na člověka? Genetik Jan Pačes v audiozáznamu ještě vysvětlí, proč se v Česku nedaří propojit vědu a byznys, i to, jak se na problematiku publikování v predátorských časopisech dívají sami vědci.

Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů: Servírujeme pazneht medvědí! Co nejbizarnějšího jedl Zd

30.05.2024 21:50 Fritované sýkorky se zobáčky, grilovaná štěňata nebo třeba cvrčci na citrónové šťávě. Pestrost lidstva zakusíte právě na pokrmech. Mluvit o tom bude host nejpovolanější, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Jaké nejbizarnější jídlo kdy ochutnal? Čeho si nejvíce cení na Magdaleně Dobromile Rettigové? Proč si pochutná i na zvířecích vnitřnostech a jakou budoucnost předvídá lidskému stravování? Na to vše se ptají Martin Rychlík a Martin Soukup. A bude i kaťák a kuře s broskví.

Kdo umí, ten umí: Luže a okolí jsou krajem Jiřího Šotoly

30.05.2024 21:50 Narodil se ve Smidarech, zemřel v Praze. Přesto je jméno básníka, spisovatele a redaktorka Jiřího Šotoly neodmyslitelně spjato s Luží a hradem Košumberk.

Příběhy z kalendáře: První Zlatý slavík Waldemar Matuška. Vousatý bard přišel ze sklárny a stavěl ha

30.05.2024 21:50 Když se na úsvitu moderního českého šoubyznysu objevil v divadle Semafor exotický barytonista s banjem a spustil píseň To všechno vodnes čas, publikum šílelo. Vyučený sklář, původním jménem Vladislav Matuška, šel ve stopách maminky, operetní umělkyně z Vídně, která mu říkala Waldy. Neodradily ho ani čtyřky ze zpěvu. Později se bavil stavěním harf. S lidovými písněmi „zboural“ i londýnskou Albert Hall za přítomnosti královny Alžběty II.

Káva o čtvrté: Vaše každodenní inspirace: Dobroty z jahod

30.05.2024 21:50 Host: Kateřina Kočičková, gastronomická publicistka. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

O původu příjmení: Šemík, Křiklán, Vaněček

30.05.2024 16:31 Připravili a provázejí Iva Bendová a Mirek Vaňura.

Blízká setkání: Sabina Laurinová hrála divadlo s ortézou. „Klobouk dolů před každým handicapo

30.05.2024 16:31 „Na jevišti jsem se s mými hereckými kolegy v této sestavě ještě nikdy nepotkala. Bylo to zpočátku oťukávání, které nemám ráda, protože jsem trémistka,“ uvádí k nové inscenaci v Divadle Kalich. Co ještě prozradila o premiéře hry Návštěva na zabití? Jaký má závěr? Pamatuje si svoji první roli v Divadle Kalich? Jaké nové muzikály má na repertoáru? Proč potřebovala dublérku, když musela cválat na koni? A chodí pořád za tátou pro rady?

Hobby magazín: Na kopyta domestikovaných koní podkovy patří

30.05.2024 11:31 Koně se obvykle překovávají jednou za 6 až 8 týdnů. V případě problému, například ztráty podkovy, se kovář volá okamžitě. Pravidelné překovávání je nutné kvůli růstu kopyt a obrušování podkov.

Jak to vidí...: Hydrolog Daňhelka: Oceány zelenají a jsou zdecimované. Dáme-li jim šanci, ekosystém

30.05.2024 11:31 Vědci Institutu pro technologie v Massachusetts spolu s kolegy z Národního centra pro oceánografii v Anglii loni zjistili, že se barva oceánů za posledních 20 let mění a že zejména v subtropických a tropických oblastech voda postupně zelená. Co je příčinou? Jak zlepšit stav oceánů a zastavit jejich vymírání? Hydrolog Jan Daňhelka ještě vysvětlí, jak funguje vypařování vody vlivem světla, a vyjádří se i k protestům Islanďanů proti podmínkám chovu v lososích farmách.

Kriminálka: Pánové v akci. Gang dvou bratrů, který se neštítil mafiánských praktik

29.05.2024 20:32 Policie se dostala na stopu dvou bratrů a začala rozkrývat jejich zločiny. Jejich gang, který dali dohromady spolu s dalšími kumpány, se neštítil mafiánských praktik známých "Orlických vrahů" nebo "Kolínského gangu". Jejich kauzy rozplétali detektivové z celých Čech několik let. Dlouhá doba vyšetřování se ale vyplatila. Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.