Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů: Milujeme se k zbláznění. Láska - emoce stará jako lidst

02.05.2024 21:00 Všichni cítíme emoce – radost, hněv nebo lásku. Vyjadřujeme je ale rozličnými způsoby. Zatímco třeba u nás držení za ruce znamená zamilovanost, jinde to může být výrazem přátelství mezi dvěma muži. Vypravíme se na námluvy mezi arabské kmeny, zjistíme, proč v mikronéské oblasti Palau rodiče svým dětem záhy přestávají projevovat náklonost třeba pohlazením nebo objetím. A dozvíme se, kde má kořeny koncept romantické lásky, kdy spolu dva lidé žijí, protože se mají prostě rádi.

Příběhy z kalendáře: Hurvínek. Syn bez matky, jenž ovládl srdce mnoha generací

02.05.2024 21:00 Hurvínek přišel na divadelní prkna 2. května 1926. Pojďte rozplést několik nitek vedoucích k jednomu ze dvou klaunů v dřevácích, jenž ovládl srdce mnoha generací. Kdo byla Hurvínkova matka, a kde se vzalo jeho jméno? Jméno jež se dostalo z jeviště do knih, komiksů, rozhlasu, televize i filmu. Loutkový hrdina se podíval se do vesmíru, byl po něm pojmenován asteroid, motorový vlak, automobil, dvakrát se objevil na poštovní známce a jednou na stříbrné pamětní medaili. Cha-cháá!

Káva o čtvrté: Vaše každodenní inspirace: Chřestu není nikdy dost!

02.05.2024 21:00 Host: Šárka Erb Škachová, foodblogerka a autorka kuchařek. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

O původu příjmení: Tinhofer, Pecín, Vistořín

02.05.2024 16:11 Připravili a provázejí Iva Bendová a Mirek Vaňura.

Blízká setkání: Nejsem táta mudrc a syn mě má za kámoše, vypráví herec Patrik Děrgel

02.05.2024 16:11 Je hercem a taky muzikantem. Kapela se mu ale rozpadla. „Takže téma začnu úpadkem. Jedním z velkých problémů bylo moje megalomanství,“ směje se Patrik Děrgel. Jak probíhají zkoušky na inscenaci Forman, ve které alternuje s Markem Adamczykem? Co všechno pro roli herci dělali? Dokázal se do Miloše Formana ponořit? Mění se mu s ubíhajícím časem náhled na postavy?

Jak to vidí...: komentátor Adam Černý

02.05.2024 10:30 Pohledy známých osobností na věci kolem nás. Moderuje Zita Senková.

Příběhy z kalendáře: Režisér Karel Kachyňa. Jeho film Ucho byl 20 let zakázán

01.05.2024 19:50 „Smyslem mého života je, kromě lásky, vyjádřit filmem svou přítomnost na tomto světě a usilovat o vzájemnou snášenlivost mezi lidmi,“ řekl jeden z nejtalentovanějších českých režisérů Karel Kachyňa, který se narodil 1. května 1924. Jeho otce byl hejtman v Kroměříži a maminka učitelka, která byla dominantní, chodila ráznou, rychlou chůzí a ostatní z rodiny za ní popobíhali.

Blízká setkání: Kamarádům říkám nepříjemné věci i za cenu konfliktu, přiznává režisér Lumír Olšovský

01.05.2024 15:40 „Jestli mě baví víc hrát nebo režírovat? Je to úplně stejná práce. Pořád dělám divadlo a pořád je to kreativní,“ odpovídá. Jak a čím v umění začínal? Studuje rád? Jezdí pro inspiraci do zahraničí, a co ho v poslední době oslovilo? Jaká ocenění získal? Kdo bude v Plzni zpívat hlavní postavu v Draculovi?

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.