Lekce přežití. Podzemní město Derinkuyu chránilo křesťany před muslimy

31.03.2024 15:20 Civilizace, která přežívá v nucené izolaci a před nebezpečím se ukrývá pod zemí. Zní to jako fantastický námět pro spisovatele. Pro obyvatele Elengubu to byla staletí realita. Jen tak dokázali přežít, uchovat si identitu, jazyk a víru. Než je vystěhovali a jejich domov přejmenovali na Derinkuyu.

Na co zírá mašinfíra: Rychlík do Kralovic vzkřísil dráhu na odpis

31.03.2024 04:21 Dnes projedeme trať na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje, která byla řadu let na odpis. Její koncový úsek zanikl před téměř 30 lety, na zbytku doprava skomírala. Jediným spojem, který život na trati Rakovník – Kralovice u Rakovníka udržoval, byl sezonní rychlík společnosti KŽC.

Hory, příroda a klid. Pět nádherných túr světa, které vám změní život

30.03.2024 04:43 Chození pěšky zažívá celosvětovou renesanci. V oblibě jsou kratší výlety i extrémní dálkové túry, na které potřebujete půl roku dovolené. Zlatou střední cestou jsou pak vícedenní treky, z nichž mnohé se staly legendárními. Tip, kam za nejhezčími túrami světa, vám dá redaktor iDNES.cz, zkušený cestovatel a autor stejnojmenné knihy Jan Hocek.

Český výletník: Říkali mi, že v Kolíně nic není. Tak jsem tam vyrazil

29.03.2024 02:00 Všichni si myslí, že ho znají, protože přes něj jezdí každý někam vlakem. Ale doopravdy ho zná podle mě málokdo. Přitom Kolín umí pořádně překvapit. Kapitola o něm je i součástí nové knihy Jakuba Pokorného „Kde jste ještě nebyli“.

OBRAZEM: Nejdivnější armáda světa. Tisíce mužů chrání posmrtný klid císaře

29.03.2024 02:00 Až osm tisíc bojovníků bylo zrozeno z hlíny, podobně jako golem, aby chránili posmrtný klid jednoho z nejdůležitějších čínských císařů. Přes dva tisíce let o této armádě nikdo nevěděl, než ji přesně před 50 lety, 29. března 1974, našli rolníci, kteří hloubili studnu.

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28.03.2024 20:30 V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource morušové. A v mnohých z tamních jeskyní zraje víno. Údolí Loiry je proslulé velkým množstvím opulentních zámků. Málo se ale ví, že je především domovem největší koncentrace troglodytických míst v Evropě.

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28.03.2024 14:52 Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na sedadlo v třinácté řadě, můžete hovořit o velkém štěstí. V běžně uspořádané kabině totiž sedadla s tímto číslem řazena nebývají. Důvodem prý není pověrčivost leteckých společností, ale úsporný design.

Láska na druhé sousto. Japonská kuchyně je plná nástrah i úžasných chutí

28.03.2024 03:30 Když jede člověk do Japonska, nevezme si s sebou zásobu paštik, to se rozumí tak nějak samo sebou. Nevyhnutelně se tak setká s japonskou kuchyní a se všemi jejími tajemstvími a nástrahami. I my jsme téměř tři týdny zápasili s japonskými znaky a rozdílnými chutěmi. Co z toho vzešlo? Pár traumat, nových gastronomických lásek a především úžasné zážitky.

Výlet do thajského ráje. Některé ostrovy tu většina Čechů ještě neobjevila

27.03.2024 00:12 Když se řekne dovolená v Thajsku, většina lidí si představí ruch a vřavu největšího z ostrovů Phuketu. Když však z Phuketu zamíříte lodí necelou hodinku dál na východ, překvapí vás ostrůvky, kde si opravdu odpočinete. Dostanete se do ostrovního ráje, jehož divoká nespoutaná krása nebyla zatím většinou českých turistů objevena.

Znovuzrozená z popela. Navzdory děsivé minulosti má Varšava co nabídnout

27.03.2024 00:12 Kdo se rád toulá křivolakými uličkami s kamennou dlažbou a obdivuje hlavně středověká náměstíčka s kašnami, ať zamíří do polského Krakova či Gdaňsku. Tep moderního Polska však člověk ucítí ve Varšavě.

Nemáte rádi turbulence? V Evropě se raději vyhýbejte Curychu a Ženevě

26.03.2024 18:40 Silná turbulence umí pořádně zahoupat žaludkem pasažérů. Příčinou pádů letadel ve skutečnosti nebývají, přesto jsou postrachem cestujících. I když jsou poměrně vzácným fenoménem, na některých leteckých trasách se s nimi shledáte častěji.

Na palubě české La Grace: Vlny tu kradou jídlo a medúzy ucpávají kohoutky

26.03.2024 01:20 Dnes brzy ráno odstartoval ve Francii největší námořní festival ve Středozemním moři. Letos má i české zastoupení. Posádka lodi La Grace musí umět lézt do lanoví i zajistit hrnce v kuchyni, aby kvůli vlnám nespadly z plotny. Redakce iDNES.cz se na historickou palubu vypravila ještě před začátkem námořnických oslav.

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25.03.2024 14:50 Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými švýcarským vláčky, které tu nejsou jen dopravním prostředkem, ale i neskutečným zážitkem. Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli jízdu legendárním Ledovcovým Expressem a projeli se na sáňkách skrz slavné Albula viadukty.

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25.03.2024 03:12 Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island u pobřeží Jižní Karolíny vypadá jako ostrov se slušným turistickým potenciálem. Od zakotvení vás odrazují výstražné cedule, dobře z dálky čitelné. Varují návštěvníky, že tu rozhodně nejsou vítáni.

Každý skrývá zvláštní příběh. Objevte nejpozoruhodnější hroby po celém světě

24.03.2024 22:02 I když cesta na ně bude asi věčně dlážděná slzami, nabízí hřbitovy zvláštní atmosféru nabitou silnými příběhy a emocemi. Někteří zemřelí nebo pozůstalí měli ohledně podoby posledního odpočinku zvláštní přání.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.