Mzdová kalkulačka: Kdo neplatí daň a dostává od státu peníze?

30.04.2024 03:41 Někteří zaměstnanci neplatí nic na dani z příjmu a dokonce od státu dostávají daňový bonus. Někteří zaměstnanci tak v praxi mají svoji čistou mzdu vyšší, než činí jejich hrubá mzda. Podívejme se na praktické výpočty.

Poradna: Jak lze obnovit vdovský důchod?

30.04.2024 03:41 Marie: Před třemi měsíci jsem přestala pobírat vdovský důchod po zemřelém manželovi. Dočetla jsem se o obnově vdovského důchodu. Vztahuje se případná obnova vdovského důchodu i na mě? Co bych musela udělat?

Desetitisícový důchod není sci-fi

29.04.2024 01:00 Průměrný starobní důchod stále stoupá a ke konci loňského roku byl přes 20 tisíc korun, přesto jsou stále občané, kteří mají velmi nízký důchod. Za jakých podmínek může být v roce 2024 přiznán starobní důchod pouze okolo 10 tisíc korun?

Kolik dostane zaměstnanec na účet?

29.04.2024 01:00 Z hrubé mzdy odvádí zaměstnanci daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění. Částka obdržená na bankovní účet je tak značně nižší, než je sjednaná hrubá mzda. Pro zaměstnance je přitom nejdůležitější právě inkasovaná částka na účet, za kterou může nakupovat zboží a služby.

Poradna: Jak fungovala minulá důchodová reforma?

28.04.2024 04:42 Jiří: S ohledem na možný budoucí důchodový vývoj by mě zajímalo, jak vlastně fungovala minulá důchodová reforma. V té době jsem teprve začínal pracovat, tak jsem to nějak nevnímal. V čem se obě důchodové reformy liší? Jaký dopad to bude mít na moje budoucí důchodové nároky?

Poradna: Zkrácení výpovědní lhůty

27.04.2024 03:33 Gabriela: Mohu v podstatě okamžitě nastoupit do nového zaměstnání, kde mi nabízí vyšší mzdu. Jak co nejrychleji skončím v současném zaměstnání? Lze nějak zkrátit výpovědní lhůtu?

Poradna: Zdravotní problémy pracujícího důchodce

26.04.2024 00:20 Anna: Chtěla bych se zeptat o možnost zvýšení důchodu z důvodu zhoršení zdravotního stavu. Jsem sice ve starobním důchodu už přes pět let, ale stále pracuji. Aktuálně mám zdravotní problémy, které mi brání kvalitně vykonávat moji práci. Mám z důvodu zhoršení zdravotních problémů nárok na zvýšení měsíční částky důchodu?

Poradna: Dlouhodobá nemoc a odchod do předčasného důchodu

25.04.2024 05:03 Lukáš: Zajímalo by mě, jak se mi bude započítávat dlouhodobá nemoc, když odejdu do předčasného důchodu. Zvýší se mi z důvodu dlouhé nemoci nějak krácení nebo zhorší výpočet důchodu? Jak se nemoc projevuje při výpočtu předčasného důchodu?

Poradna: Důchodový věk při práci v Německu

24.04.2024 04:31 Robert: Pracoval jsem téměř deset let v Německu. Zajímalo by mě, jak to budu mít s důchodem? Kdy budu moci do důchodu odejít?

Poradna: Zvýšení důchodu kvůli bydlení v nájmu

23.04.2024 00:50 Vladislav: S manželkou jsme se rozvedli, musel jsem odejít z bytu a nyní bydlím v nájmu. Mám poměrně nízký starobní důchod, protože jsem odešel do předčasného důchodu a v posledních letech před důchodem se mi v podnikání nedařilo. Teď mám finanční problémy. Není nějaká možnost, abych jako předčasný důchodce s nízkým důchodem dostal nějaký důchodový příplatek, když bydlím v nájmu?

Máme se bát drahé ropy?

22.04.2024 17:50 Jakmile se rozhoří konflikt na Blízkém východě, analytici a komentátoři se předhánějí v odhadu, kam až může cena ropy vystoupat. Odhady cen létají nad 150 dolarů. Ti nejodvážnější hovoří o 200 dolarech za barel. Tyto zprávy jsou však především založeny na strachu, který přitahuje velkou čtenářskou pozornost. Historicky se ropa obchodovala za cenu 141 dolarů v roce 2008. Od té doby se však nepřehoupla přes tuto hodnotu.

Poradna: Mám vysoké příjmy, proč budu mít nízký důchod?

22.04.2024 05:00 Karolína: V posledních letech jsem vždy měla nadprůměrné příjmy, přesto jsem při orientačním výpočtu svého důchodu byla zklamaná, že mi vychází pouze necelých 19 tisíc. Jak je to možné?

Poradna: Vliv platby paušální daně na výši důchodu

21.04.2024 02:50 Rostislav: Byl jsem dlouhodobě zaměstnaný a měl pořád lehce nadprůměrnou mzdu, takže mi orientačně vychází i lehce nadprůměrný starobní důchod. Nyní uvažuji, že bych začal podnikat. Mám však obavy, že si vstupem do paušálního daňového režimu příliš snížím státní důchod? Jak to prosím bude?

Poradna: Sleva na zdravotním pojištění

20.04.2024 05:10 Jakub: Pracuji pro dva zaměstnavatele současně a z obou zaměstnání mi odvádí zdravotní pojištění. Není nějaká možnost pro úlevu při výpočtu zdravotního pojištění, když jsem snad deset let nebyl nemocný a ani nečerpal nemocenskou?

Jaké dopady má izraelsko-íránský konflikt na finanční trhy?

19.04.2024 22:10 Od začátku dubna pozorujeme eskalující napětí mezi Izraelem a Íránem. Írán reagoval na útok na svůj konzulát v Damašku v sobotu 13. dubna vysláním dronů a raket přímo na izraelské území. Izrael navzdory nabádání svého spojence USA ke zdrženlivosti reagoval 19. dubna v noci několika výbuchy v Íránu. Napětí tak postupně eskaluje. Jak na tuto eskalaci reagují trhy?

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.