Důchodová reforma: Mezi nejdůležitější změny patří odchod do penze, pomoc matkám

30.04.2024 17:20 Pozdější odchod do penze a podpora rodin a znevýhodněných lidí. Takové jsou některé hlavní body reformy penzí, které v úterý schválila vláda. Část změn má podle plánu ministrů platit již od roku 2025, další by se měly zavádět postupně v dalších letech. Deník přináší přehled nejdůležitějších navrhovaných změn. Nabízíme také reakce premiéra Petra Fialy a lídra opozice Andreje Babiše.

Vláda schválila reformu penzí. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let

30.04.2024 17:20 Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala . Podle něj se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP. Důchodová novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane Sněmovna.

Daňové přiznání: Termín končí ve čtvrtek. Chyba může vést k tučné pokutě

30.04.2024 12:41 Na podání daňového přiznání v elektronické formě zbývá už jen pár dnů. Kdo neodevzdá přehled pro sociální a zdravotní pojištění, může očekávat mnohatisícovou pokutu.

Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků

30.04.2024 12:41 Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ v úterý ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. ČTK o tom v úterý informoval ČEZ. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude ČEZ analyzovat. O vítězi tendru i o tom, kolik jaderných bloků se v bude v Česku v budoucnu stavět, by se mělo rozhodnout do léta. První z nich by měl stát v roce 2036.

Čtenářská poradna: Stáří nemusí vzbuzovat obavy

29.04.2024 22:00 Mám ráda věci pod kontrolou. Existuje pojištění, které by mi pomohlo připravit se na stáří? na dotaz Heleny Bitmanové z Věpolí odpovídá Michal Korejs, manažer NN Životní pojišťovny.

Čtenářská poradna: Kde najít odborníka na aktualizaci finančních produktů

29.04.2024 22:00 Již delší dobu využívám určité finanční produkty a rád bych si je teď aktualizoval. Kdo mi s tím pomůže? Na dotaz Josefa Trčálka z Tábora odpovídá Kryštof Kruliš ze, Spotřebitelského fóra.

Čtenářská poradna: Aplikace v mobilu nežádá heslo

29.04.2024 16:50 Považujete bankovnictví v mobilu za stejně bezpečné jako v počítači? Jitka Hrdá, Kladno. Radí Martin Kočí, analytik Partners Banky

Otevírací doba o svátcích v roce 2024: Jak je to 1. a 8. května s obchody

29.04.2024 16:50 Už osm let platí v České republice zákon upravující prodejní dobu, který nařizuje velkým prodejnám mít během státních svátků zavřeno. Existují však výjimky. Otevřeno smějí mít pouze o takzvaných menších svátcích. Patří mezi ně Svátek práce připadající na 1. května. Zatímco v tento den budou obchody otevřené, za týden 8. května na Den vítězství si Češi nenakoupí.

Bez revoluce. Více než polovina firem benefity zachovala, některé je ale snížily

29.04.2024 11:50 Přestože vláda omezila zvýhodňování některých zaměstnaneckých benefitů, žádná revoluce se v této oblasti nekoná. Povšimla si toho personální agentura Grafton Recruitment. Nicméně Hospodářská komora mezi svými členy zjistila, že řada firem benefity zaměstnancům omezila. Mimo to firmám narostla administrativa. Komora se proto bude snažit přesvědčit vládu, aby u některých benefitů limity zrušila.

Odstřihnout občanku ve ztraceném mobilu je těžké. V budoucnu pomůže operátor

27.04.2024 11:21 Češi mohou při návštěvě některých úřadů prokazovat svoji totožnost pomocí chytrého mobilního telefonu. Umožňuje to aplikace eDoklady. V případě ztráty mobilu je však obtížné elektronické doklady na dálku takzvaně odstřihnout. Mnozí totiž používají k přihlášení do Portálu občana pouze bankovní identitu propojenou s telefonním číslem. Do Portálu občana se tak bez mobilu nepřihlásí. V budoucnu má eDoklady odpojit operátor speciální infolinky. 

Bartoš ukázal systémy digitalizace a portál stavebníka. Termín stihneme, věří

26.04.2024 20:40 Stavebníci v kalendáři s nejistotou vyhlížejí červenec, odkdy má začít fungovat digitální stavební řízení. Školení na stavebních úřadech přímo v systému totiž teprve odstartuje. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek v Brně ukázal, jak části systémů fungují.

Stavební novinky: Zdicí robot nahradí zedníky, boom je u malých mobilních domů

25.04.2024 19:22 Technologické novinky a trendy ve stavebnictví a architektuře lákají návštěvníky Stavebního veletrhu v Brně. Akce potrvá do soboty. Podívejte se do hal výstaviště s Deníkem.

Valorizace důchodů 2025: Penze porostou, ale méně. Půjde o několik stovek

25.04.2024 19:22 Valorizaci důchodů mohou senioři očekávat opět na začátku ledna. Průměrný starobní důchod může vzrůst o více než 400 korun. Kvůli nižší inflaci odborníci neočekávají, že by bylo třeba vyplácet mimořádný příspěvek na pokrytí zvýšených nákladů.

Největší pohroma za sto let. Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu

25.04.2024 10:10 Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vzhledem k počasí se tu situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši ještě upřesní. Novinářům to ve čtvrtek v Daminěvsi na Mělnicku řekli ministr zemědělství Marek Výborný a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce

24.04.2024 09:10 /VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.