Zemědělce jednání s ministrem Výborným zklamalo. Připravují další protesty

29.02.2024 21:11 Vedení Agrární komory ČR označilo dnešní jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným o podpoře zemědělství za zklamání. Od šéfa resortu čekali konkrétní návrhy, které ale nepřinesl. Komora proto vyzvala zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. Pokud ministr předloží konkrétní návrhy, protest se konat nemusí, uvedli představitelé AK ČR po jednání. Novinářům představili pět požadavků, která vůči Výbornému a vládě mají.

Daňové přiznání: Zjistěte, jak se letos daní peníze z pronájmu či výnos z akcií

29.02.2024 21:11 Začátek března je dobou, kdy lidé řeší daňové přiznání. Seriál Deníku pokračuje dílem týkajícím se daně z pronájmu nebo prodeje nemovitosti či prodeje auta, bitcoinů a akcií.

Nejdřív republika, pak svět. Češi usilují o zápis pivní kultury do UNESCO

29.02.2024 16:40 Jako v kině či divadle si mohou od minulého roku připadat návštěvníci hospod v Jihočeském a Plzeňském kraji. Radní obou regionů totiž posvětili zvyk chození do hospod jako přínos pro místní kulturu a nechali ho zapsat na český seznam nemateriálních kulturních statků. Tím to však nekončí. Český svaz pivovarů a sladoven chce pivní kulturu rozšířit nejen na celou Českou republiku, ale do budoucna by ji rád viděl i na seznamu světového dědictví UNESCO. O to, zda s tímto plánem uspěje, rozhodnou příští týdny a měsíce. 

Dálniční známka zdraží o stovky korun. Je tu poslední šance na ušetření peněz

28.02.2024 05:31 Jízda po dálnicích v Česku se prodraží. Od března vzroste cena za roční kupón o osm stovek. Přesto mohou řidiči ušetřit, do konce února mohou nakupovat za „staré“ ceny. Novinkou bude jednodenní dálniční známka.

Čtenářská poradna: Jak na pojistné limity u životního pojištění

28.02.2024 05:31 Nedávno mi bylo čtyřicet. Jak si mám nastavit pojistné limity na vážná rizika u životního pojištění? Na dotaz Adély Voborníkové z Chebu odpovídá Petr Koblížek z České asociace pojišťoven. 

Kolik stojí kilo mýdla? Obchodníci budou muset uvádět i měrné ceny

26.02.2024 09:21 Více než dvacetkrát se už změnil zákon o cenách. Další jeho novelou mají poslanci v plánu se zabývat v úterý. Mimo jiné má přinést seznam nepotravinářského zboží, u kterého budou muset obchodníci uvádět vedle prodejní ceny i jeho měrnou cenu, tedy cenu za jednotku zboží. Takový seznam zatím neexistuje, což České republice vyčítá Evropská unie.

Štěstí v neštěstí. Kůrovcová kalamita oživila hospodářské lesy

24.02.2024 22:22 Přestože kůrovcová kalamita v ČR způsobila značné škody a vytěžené smrkové lesy mohou působit zdevastovaným dojmem, výzkum českých vědců přinesl překvapivě dobrou zprávu. Příroda se zotavila, výrazně vzrostla biodiverzita a kůrovcem napadené hospodářské lesy, včetně holin a nově osázených či samovolně se vyvíjejících pasek, doslova kypí životem.

Domácích zabíjaček výrazně ubývá. Hitem jsou půlky prasat

24.02.2024 17:10 Tradici domácích zabíjaček zvoní umíráček. Zatímco ještě v nedávné minulosti se únorový čas masopustů nesl v duchu pořádných zabíjačkových hodů, dnes si lidé pro jitrnice, jelítka či tlačenku zajdou raději do supermarketu, nebo si domů pořídí půlku prasete.

Daňové přiznání: Školkovné nebo slevu na studenta lidé letos dostanou naposled

24.02.2024 07:00 Do začátku dubna je nutné zaplatit daň z příjmů fyzických osob. Od jejího základu si ale lidé mohou odečíst některé slevy. Nejčastěji využívané jsou například slevy na děti nebo snížení základu daně o úroky z hypoték. Některé slevy letos bude možné letos využít naposledy, například slevu na studenta.

Daňové přiznání vám účetní zpracuje i za pět set korun, říká expertka

24.02.2024 07:00 Ti zodpovědnější si daňové přiznání k dani příjmu fyzických osob už chystají. Zakladatelka společnosti UOL účetnictví Jana Jáčová ale předpokládá, že největší nápor přijde v březnu. „Docela se mi líbilo, když vláda říkala, že odstraní daňové výjimky. To mohlo pomoct. Ale nestalo se tak a ještě víc se vše zkomplikovalo. Je to škoda,“ komentuje současné změny účetní.

Výdaje na penze: Důchodový systém skončil loni v nejvyšším schodku 72,8 miliardy

22.02.2024 19:50 Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Je to dosud nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun více, penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent. Příjmy na pomyslném důchodovém účtu rostly pomaleji, a to o osm procent. Na odvodech se vybralo 619,5 miliardy korun. V deficitu je systém i letos. V lednu byl v minusu 8,1 miliardy korun. Je to ale zhruba o čtvrt miliardy korun méně než loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Benzin a nafta v Česku podražily. Stojí nejvíce od loňského listopadu

22.02.2024 15:13 Pohonné hmoty v Česku dál zdražují a jejich průměrné ceny jsou nyní nejvyšší od poloviny loňského listopadu. Litr benzinu se u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,34 koruny, před týdnem byl o 66 haléřů levnější. O 77 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,55 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst cen bude podle analytiků pokračovat i v následujících dnech.

Nový zákon má ujasnit chaos kolem mobilních domů. Bydlení v nich lidem zpřísní

22.02.2024 15:13 Pro jednotlivce, mladé rodiny i chalupáře. Mobilní domy se v Česku v posledních letech rozšířily jako rychlá a relativně levná alternativa bydlení či rekreace. Čtenáře Deníku zajímalo, jak se na ně dívá nový stavební zákon s účinností od letošního července. Na dotazy odpovídal odborník z Frank Bold Advokáti Petr Bouda.

Stovky miliard spí v penzijních fondech. NERV hledá cestu, jak je lépe využít

21.02.2024 14:40 Můžeme začít hádankou: peníze si zde stále ukládá téměř každý čtvrtý Čech, ale zhodnocení přináší jen minimální. Co to je? Jistě jste uhodli – jde o finance uložené ve starém penzijním připojištění. Vstoupit se do něj nedá už déle než deset let, ale přesto si sem ke konci loňského roku stále ukládalo peníze více než 2,4 milionu účastníků.

Odkaz soudruhů. V Česku se díky nim daří i prémiovým whisky

21.02.2024 10:10 Irská, skotská…česká? Že vám při výčtu whisky do seznamu nesedí česká? Nenechte se zmýlit. I když je Česko po světě známější pivem, i whisky tu má své místo. Ostatně výroba whisky a piva od sebe nemá zas tak daleko. Základem obou je totiž ječmen, respektive slad. I to si zřejmě uvědomili komunističtí pohlaváři, kterým velmi chutnala whisky z dovozu. 

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.