Nejsmrtelnější den na Mount Everestu: Lavina zabila 16 nepálských horolezeckých průvodců

18.05.2024 08:20 Ačkoliv je Mount Everest především v posledních letech vytíženou turistickou atrakcí, jedná se stále o největšího giganta mezi velehorami a dokáže být smrtící. Dne 18. dubna roku 2014 zahynulo v lavině na Mount Everestu 16 nepálských horolezeckých průvodců, většinou etnických Šerpů. Jednalo se o nejsmrtelnější nehodu v historii himálajského vrcholu, který se tyčí do výšky 8 849 metrů nad mořem a leží na hranici mezi Nepálem a Čínou.

Sykesova-Picotova dohoda: Tajný pakt rozdělil po první světové válce většinu arabských zemí do brits

18.05.2024 08:20 Dne 16. května roku 1916 uzavřeli zástupci Velké Británie a Francie tajnou smlouvu, která vešla ve známost jako Sykesova-Picotova dohoda či Maloasijská dohoda. Podle této dohody měla být po skončení první světové války většina arabských zemí pod nadvládou Osmanské říše rozdělena do britské a francouzské sféry vlivu.

Thor Heyerdahl a expedice Ra: Norský etnolog doplul z Maroka na Barbados na lodi z papyru

18.05.2024 08:20 Dne 17. května roku 1970 vyplul norský etnolog Thor Heyerdahl s mezinárodní posádkou z Maroka přes Atlantický oceán na papyrusové plachetnici Ra II, vyrobené podle vzoru staroegyptských plachetnic. Heyerdahl se snažil dokázat svou teorii, že středomořské civilizace se v dávných dobách plavili do Ameriky a vyměňovali si kulturní aspekty s obyvateli Střední a Jižní Ameriky. Plavidlo Ra II překonalo více než 6 tisíc kilometrů oceánu na Barbados za 57 dní.

Objev ozonové díry byl oznámen v časopise Nature: Na úbytek ozonu nad Antarktidou reagovalo mezináro

18.05.2024 08:20 Ve vědeckém časopise Nature oznámili dne 16. května roku 1985 tři vědci z British Antarctic Survey, že nad jižním pólem zpozorovali abnormálně nízkou hladinu ozonu. Jejich objev, obecně známý jako ozonová díra, se stal hmatatelným příkladem schopnosti lidstva poškozovat zemskou atmosféru a také jedním z nejdůležitějších okamžiků v historii klimatického aktivismu.

Dahomejské Amazonky: Elitní ochranka afrického krále se nebála nepřátelům sekat hlavy

17.05.2024 16:30 Když se koncem 19. století francouzští kolonizátoři pokusili ovládnout západoafrické království Dahome, čekalo je nemilé překvapení. Střetli se totiž s elitní jednotkou neohrožených Amazonek, které byly mnohem lépe vycvičené než jejich vojáci. Zní to jako zápletka z filmu, ale toto je realita.

Vraždící sestry Papinovy: Svým zaměstnavatelům vydloubaly oči, pak vzaly do ruky kladivo

17.05.2024 00:11 Francouzské město Le Mans je proslulé především díky automobilovým závodům. Nicméně jedna událost ho provází s podobně silným dojmem. V roce 1933 se zde odehrála dvojnásobná vražda spáchaná s takovou brutálností, že vyvolává negativní emoce dodnes. Vražedkyně Christine a Léa Papinovy se staly tristní součástí historie tohoto regionu na severozápadě Francie.

Nevyřešená vražda Charlese Waltona: Lidé si mysleli, že je čaroděj, proto ho neznámý pachatel zabil

16.05.2024 07:30 Charles Walton byl pilný obyvatel malebné anglické vesnice Lower Quinton, kde strávil celý svůj život. Jeho osud však tragicky skončil v roce 1945, když byl během Valentýna brutálně zavražděn. Pachatele této děsivé vraždy se nikdy nepodařilo vypátrat.

Muž, který přežil tři oběšení: John Babbacombe Lee nakonec dostal od ministra milost

14.05.2024 22:02 John Babbacombe Lee byl odsouzen k trestu smrti oběšením za vraždu, což byla v 19. století hrůzná ale chtěná podívaná. Většinou se vězni na oprátce zmítali až půl hodiny, než skonali. John však byl výjimkou, protože se mu smrt dlouhou dobu vyhýbala.

Pohřbívání zaživa: Z nejhrůznějšího způsobu umírání mají strach lidé po celém světě

14.05.2024 22:02 Ve filmu Kill Bill 2 byla hlavní hrdinka v jedné scéně pohřbena zaživa, což v mnoha divácích mohlo vyvolat obavy. Strach z pohřbení zaživa se nazývá tafefobie a patří k tomu nejhoršímu, co by se vám mohlo teoreticky mohlo stát. Jen představa, že je nad vámi několikametrová vrstva zeminy a vy křičíte a nikdo vás neslyší, je naprosto šílená.

Příběh homosexuálního nekrofila: Dennis Nilsen byl dopaden kvůli ucpanému odpadu

14.05.2024 04:52 Nekrofil Dennis Nilsen byl dopaden poměrně kuriózním způsobem. Když si totiž zavolal instalatéra kvůli ucpanému odpadu, překvapený řemeslník objevil v jeho trubkách kusy lidského těla, což ho celkem šokovalo. Řádění jednoho z nejšílenějších skotských vrahů v tu chvíli mířilo do cílové roviny.

Vynálezkyně Mary Beatrice Kenner: Místo uznání a bohatství se dočkala rasismu a zapomenutí

13.05.2024 12:40 Je velmi pravděpodobné, že Mary Beatrice Kenner zdědila svůj talent pro vynalézavost po svých rodičích, kteří byli také vášnivými vynálezci. Ona sama se stala rekordmankou v počtu udělených patentů Afroameričankám. Mezi její největší úspěchy patří vynález hygienického pásu, který představoval předchůdce moderních hygienických vložek.

Spencer Perceval: Jediný britský předseda vlády, který byl zavražděn

10.05.2024 19:20 Psal se 11. květen roku 1812, když byl v Londýně v předsálí Dolní sněmovny zastřelen šíleným Johnem Bellinghamem Spencer Perceval, britský premiér od roku 1809. Bellingham, který byl rozzuřen tím, že se mu nepodařilo získat vládní kompenzaci za válečné dluhy vzniklé v Rusku, se po atentátu okamžitě vzdal.

Guinessova kniha rekordů plná zákazů: Rekordy v přejídání a pití alkoholu jsou tabu dlouhé roky

10.05.2024 19:20 Mnoho lidí by se rádo dostalo do Guinnessovy knihy světových rekordů a jsou pro to ochotní udělat téměř cokoli. Aby se však ochránilo jejich fyzické a duševní zdraví, bylo rozhodnuto, že některé pokusy o rekordy již nebudou uznávány. Důvodem jsou bizarní a zdraví ohrožující extrémní pokusy, které jsou za hranou chápání a dobrého vkusu.

Polibek smrti pro Alfonsa de Portago: Závodník Ferrari a dalších 10 osob zemřelo při děsivé havárii

10.05.2024 19:20 Dne 12. května roku 1957 zemřel během slavného vytrvalostního závodu Mille Miglia v Itálii při děsivé havárii jezdec Ferrari Alfonso de Portago. Nehoda, při níž zahynul 28letý Španěl, jeho kopilot Edmund Nelson a devět diváků, vedla k ukončení každoročního závodu Mille Miglia, který se zrodil v roce 1927.

Únos a vražda italského expremiéra Alda Mora: Teroristé z Rudých brigád podrobili významného politik

10.05.2024 19:20 Psal se 9. květen roku 1978, když bylo v centru historického Říma nalezeno na zadním sedadle auta tělo bývalého italského premiéra Alda Mora, prostřílené kulkami. Dne 16. března byl unesen teroristy z Rudých brigád po krvavé přestřelce poblíž svého domu na předměstí. Italská vláda odmítla vyjednávat s touto krajně levicovou skupinou, která po četných výhrůžkách Mora 9. května popravila. Byl pětinásobným italským premiérem a byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na italského prezidenta ve volbách, které se měly konat v prosinci.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.