Návraty do minulosti: Nacisté Terezín prezentovali jako město, které Židům věnovali. Skutečnos

17.05.2024 09:00 Město Terezín založila na konci 18. století jako vojenskou pevnost císařovna Marie Terezie. Původně mělo sloužit jako obrana proti Pruské armádě, dnes je známé především jako tragický symbol utrpení desetitisíců nevinných lidí.

Host Dne na Moravě: Vedoucí programu Julie Kalodová o Víkendu otevřených dveří Českého rozhlas

16.05.2024 18:40 V rámci oslav 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání na Moravě jsme pro posluchače a příznivce nachystali nikoli den, ale rovnou celý víkend otevřených dveří. Těšíme se na vás od pátku 17. do neděle 19. května. Bohatý program vám představí Julie Kalodová a Zdeněk Truhlář.

Alex a host: V Policii Hvar jsem chorvatský přízvuk musel hodně naposlouchat, říká král dialektů Boř

16.05.2024 18:40 Hraje v muzikálech, seriálech i filmech. Sedí mu postavy, které mají přízvuk. Moderátor, hudebník a herec Bořek Slezáček začal ale i psát. Co chystá?

Výlety: U Mohelna na Vysočině překvapivě narazíte na step. Uvidíte na ní ještěrky i vyhlídku na sysl

16.05.2024 18:40 V jižní části Vysočiny, u obce Mohelno, můžete objevit velice zajímavý kus přírody. Step by totiž v tomto kraji hledal málokdo. A kde se tam vzala? Může za to hadcové podloží, které dokáže akumulovat teplo. Tamní suchou louku si mimo jiné oblíbili sysli. Sledovat je můžete ze syslí pozorovatelny. Vyplatí se vzít si s sebou i dalekohled.

Hobby magazín: Na Vysočině rostou desítky druhů lučních rostlin. Jejich semena se stanou součástí tr

16.05.2024 13:10 Nedílnou součástí naší přírody jsou i volné louky, na kterých kvetou kopretiny, chrpy, kohoutky, a rostou tam desítky druhů trav a bylinek. Ono to tak ale poslední dobou často není. Na loukách bývá jen tráva a kvítek ubývá. Naštěstí se najdou lidé, kterým to není jedno.

Návraty do minulosti: Čachtická paní proslula krutým mučením mladých dívek. Hraběnka byla zřej

16.05.2024 09:00 Alžběta Báthoryová, přezdívaná Čachtická paní, pocházela z jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších uherských šlechtických rodů. Verzí jejího příběhu existuje několik.

Výlety: Na kopci Vyhlídka v Ježníku stojí už třetí rozhledna v pořadí. Dohlédnete z ní na Praděd i d

15.05.2024 18:00 Obec Ježník v Moravskoslezském kraji, která dnes spadá pod město Krnov, se v 19. století těšila pověsti oblíbeného letoviska. Tehdy v Ježníku žily necelé dvě stovky obyvatel a byly tam hned tři výletní hostince. V roce 1894 tam postavili i první rozhlednu. Byla ale dřevěná a tak časem spadla, stejně jako její replika z roku 1934. Dnes stojí na 558 metrů vysokém vrchu jménem Vyhlídka v pořadí už třetí rozhledna.

Alex a host: Komunikace mezi lékařem a pacientem? Musí být oboustranná a slušná, říká odbornice Šárk

15.05.2024 18:00 Učí mladé mediky, jak s pacienty správně komunikovat, jak oznamovat špatné zprávy nebo jak si poradit s agresivním či přeinformovaným pacientem. Šárka Tomová je odbornou asistentkou v Ústavu ošetřovatelství 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol.

Na pohovce Jožky Kubáníka: Vzpomínání na Zdeňka Rytíře s jeho manželkou Helenou

15.05.2024 13:10 Další povídání Na pohovce Jožky Kubáníka patří vzpomínkám na jednoho z našich nejlepších textařů, na Zdeňka Rytíře. Poslechněte si, co o něm prozradila jeho manželka Helena.

Návraty do minulosti: Železná opona bránila volnému pohybu lidí, zboží i informací. Její pád p

15.05.2024 07:41 „Od Štětína na Baltu po Terst na Jadranu se nad Evropou snesla železná opona.“ Tuto větu pronesl ve slavném Fultonském projevu na jaře 1946 Winston Churchill.

Host Dne na Moravě: Karla Němcová ze Střediska rané péče o pomoci rodinám s postiženým dítětem

14.05.2024 22:30 Od 13. do 19. května se v celé republice koná už 17. ročník osvětové kampaně Týden rané péče. Prostřednictvím nejrůznějších akcí budou odborníci veřejnosti vysvětlovat, co to raná péče je a proč je pro děti s handicapem a jejich rodiče tak důležitá. Ředitelka brněnské pobočky Střediska rané péče Karla Němcová také řekne, zda je laická i odborná veřejnost o možnostech pomoci handicapovaným dětem a jejich rodičům dostatečně informovaná, a také zhodnotí přístup škol a dalších zařízení k řešení problémů takto postižených rodin. Připravila Zuzana Kopuletá.

Výlety: Na stezce Po stopách Eduarda Štorcha a Karla Zemana v Ostroměři uvidíte mamuta i pozůstatky

14.05.2024 17:10 Ostroměř na Jičínsku v Královéhradeckém kraji se může pochlubit několika slavnými rodáky. Ostroměř leží blízko Hořic pod úbočím Chlumu, podél toku řeky Javorky. Dávné osídlení dokládají archeologické nálezy už z doby kamenné a bronzové. Ostroměřsko tak inspirovalo k tvorbě i dva zdejší rodáky, spisovatele Eduarda Štorcha a filmového režiséra, výtvarníka a animátora Karla Zemana.

Alex a host: Běhám bosý ve sněhu už pět zim a nemám s tím žádné potíže, říká rekordman Josef Šálek

14.05.2024 17:10 Půlmaraton ve sněhu a ledu bez bot zaběhl v rekordním čase a vysloužil si zápis v Guinnessově knize rekordů. Pracuje jako terapeut, kouč a motivátor, moderuje a píše knihy.

Hobby magazín: Betonové střešní tašky jsou stále žádanější krytinou pro šikmé střechy

14.05.2024 12:41 Přichází sezona střešních krytin. Ať už se chystáte pouze střechu opravit nebo právě finalizujete projekt vašeho nového rodinného domku, správná volba může ovlivnit trvanlivost samotné krytiny i klima uvnitř domu.

Návraty do minulosti: Malířský rukopis Mikoláše Alše zdobí mnoho budov, jejichž fasády ozdobil origi

14.05.2024 07:51 Mikoláš Aleš byl český malíř, kreslíř, dekoratér a ilustrátor. Byl jednou z nejvýznamnějších osobností takzvané „Generace Národního divadla“ a dodnes je považován za klasika českého výtvarného umění 19. století.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.