I plot ze starých strojů je cirkulární ekonomika, říká Olšbauer ze Circu

26.04.2024 19:00  Uplynulé čtyři roky ukázaly, že není dobré příliš spoléhat na dodávky čehokoliv z druhé strany světa. Snaha o přesunutí výroby strategických produktů do Evropy je v současnosti patrná z počínání politiků i firem. Nicméně jedná se o běh na dlouhou trať a do té doby je potřeba hledat další řešení, která mohou evropským firmám pomoci snížit závislost na třetích zemích. Zavádění takzvaných cirkulárních principů do firemních procesů může být jedno z nich. V novém díle podcastu Business Club o tom mluvil Ladislav Olšbauer, jednatel společnosti Circu, poradenské a konzultační společnosti zaměřené na cirkulární ekonomiku.

EU schválila nová pravidla. Výrobci musí opravit telefon i po záruce a za „rozumnou cenu“

26.04.2024 19:00  Evropská Unie přijala za své nová pravidla pro opravy elektronických zařízení, v nichž explicitně zmiňuje i smartphony. Takzvané právo na opravu zajišťuje uživatelům smartphonů v EU opravu nefunkčních zařízení, a to i po uplynutí povinné dvouleté záruky.  Článek vyšel na webu Živě.cz

Pražská burza klesla potřetí v řadě, oslabovaly akcie Moneta Money Bank

26.04.2024 19:00  Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

Po francouzském gigantu německá ocelárna. Křetínský kupuje podíl v Thyssenkruppu

26.04.2024 14:10  Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Firmy také jednají o akvizici dalších 30 procent a usilují o vytvoření společného podniku, ve kterém by každá ze stran měla poloviční podíl.

Práce na DPP a DPČ: Změny a novinky přehledně. Co se změní od července?

26.04.2024 14:10  Pro zaměstnávání především krátkodobých a sezónních pracovníků se tradičně využívalo zejména dohod o provedení práce či o pracovní činnosti. Pro zaměstnavatele byla tato forma finančně i administrativně výhodná. Sérií úprav, které postupně uvádí v platnost nový zákoník práce, však byla oblast dohod významně změněna. Zaměstnavatelům přibylo povinností, samotným dohodářům naopak práv. Co se v oblasti zaměstnávání na dohodu ještě změní od 1. 7. 2024 a jaké úpravy přijdou na řadu následně?

Takové škody nepamatujeme, stěžují si vinaři. Dubnové mrazy jim způsobily ztrátu dvě miliardy

26.04.2024 14:10  Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Česku škody dosahují až 95 procent. Na Moravě jde pak zhruba o čtvrtinu, zjistil Svaz vinařů v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři podle něj nepamatují. S obdobným problémem se potýkají i němečtí vinaři. Mrazy v dubnu nejvíce ohrožují právě ovocné stromy a vinice. 

Další zdaňování ČEZ nelze obhájit. Lákadlo levárny zvané windfall tax je ale příliš silné

26.04.2024 08:40  Intenzita a pojetí, s jakými se úředník z Národní rozpočtové rady pustil do boje za pokračování 60procentní windfall daně i v roce 2024, je podivuhodná. Vyplývá z toho, že chce hlavně škodit menšinovým akcionářům ČEZ, kteří jsou pro něj nenasytná škodná. Vzhledem k tomu, že jde o 150 tisíc akcionářů investujících své soukromé úspory, ale i zahraniční a domácí instituce spravující majetek dalším desetitisícům investorů, tak je to z jeho státem honorované pozice hodně troufalé.

Omyly a fauly energoaktivisty Šnobra. Minoritáři ČEZ zbohatli navzdory windfall tax

26.04.2024 08:40  Částí veřejného prostoru hýbe už nějakou dobu lítý boj malé, ovšem hlasité skupinky akcionářů společnosti ČEZ za jejich domněle pošlapávaná práva ve vztahu k této veřejně obchodované společnosti, a to ze strany státu, který ji většinově vlastní. Řada tvrzení je ale nepřesná, mylná, či dokonce evidentně účelově ohnutá. Kromě jiných hříchů je terčem útoků od počátku windfall tax, daň z neočekávaných zisků, která byla pro některé sektory zavedena v době energokrize. Jejím nejvýznamnějším plátcem je společnost ČEZ, dominantní výrobce elektřiny v Česku. Od skupiny minoritářů zaznívají především následující falešné argumenty.

Ranní check: Železnice vydělává. Stát podporuje startupy, ale vláda o tom mlčí

26.04.2024 08:40  Dobré ráno! Je 117. den v roce, svátek má Oto. V tento den v roce 1986 došlo k nejhorší jaderné havárii historie v sovětské jaderné elektrárně Černobyl. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Energoaktivista Šnobr odpovídá úředníkovi Hamplovi: Česko riskuje soud o windfall tax

26.04.2024 08:40  Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl se opřel ve svém komentáři do investora a minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra. Kvůli jeho boji proti windfall tax neboli dani z mimořádných zisků, s níž původně přišel právě Hampl, ho nazval energoaktivistou a vůdcem sekty, která přestala přemýšlet. Šnobr reaguje v novém komentáři pro e15, kde Hampla nazývá úředníkem a daň z neočekávaných zisků levárnou.

Pražská burza klesla podruhé za sebou, proti trendu jde Moneta

25.04.2024 22:40  Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

Bartoš představil portál stavebníka, slibuje zrychlit stavební řízení

25.04.2024 22:40  Spolu s novým stavebním zákonem začne v létě fungovat další novinka. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš představil na Stavebním veletrhu v Brně portál stavebníka, který má lidem umožnist sledovat aktuální stav jejich stavebních řízení a vidět odpovědi dotčených orgánů. Portál má zacíl zrychlit a zpřehlednit stavební řízení.

Na konci TikToku vydělá Facebook a spol. a politici, kteří těsně před zákazem nakoupili jejich akcie

25.04.2024 22:40  S podpisem prezidenta Bidena se přiblížil den, kdy si bude muset čínský TikTok vybrat: buď si najde nového vlastníka, nebo se stáhne z amerického trhu. Na možném zákazu zřejmě nejvíce vydělají americké sociální sítě, pro které je TikTok největším ohrožením, a spolu s nimi i američtí zákonodárci, kteří si v posledních týdnech nakoupili jejich akcie. Prodělá naopak největší sponzor republikánských politiků v posledních letech, který drží zhruba 15procentní podíl v matěřské společnosti TikToku ByteDance.

Bezdětným vyšší odvody na důchod, rodiče zvýhodnit, navrhují lidovci. Bude o tom jednat koalice

25.04.2024 17:40  Výchova jednoho dítěte do jeho dospělosti stojí podle lidovců miliony korun a lidé, kteří potomky nemají, tak výrazně ušetří. KDU-ČSL proto navrhne koaličním stranám, aby bezdětní platili vyšší sociální pojistné, tedy odvody do důchodového systému. Naopak rodiče chce strana, které dlouhodobě klesají preference, zvýhodnit. Záměr představila na konferenci s názvem Prosperita českých rodin aneb jak naplnit rodinné peněženky.    

Blízký východ je tikající jadernou bombou. Írán ovládl nukleární know-how

25.04.2024 17:40  Napětí na Blízkém východě a konfrontace Izraele s Íránem opět nastolily otázku, jak blízko má Teherán k výrobě jaderných zbraní. Odborníci míní, že od roku 2018, kdy americký exprezident Donald Trump vypověděl dohodu o íránském jaderném programu, technologicky ušla země velký kus cesty. Z posledních výroků jejích představitelů je navíc zřejmé, že nejsou v otázce vývoje nukleárních zbraní zcela jednotní. Panují tak obavy, že by aktuální okolnosti mohly dát průchod názorům atomových jestřábů.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.