Otevřený dopis předsedovi vlády k tragédii na Orlíku

Datum: 14.07.2016
Praha 14. července (PROTEXT) - Vážený pane předsedo vlády, dovolujeme si Vás upozornit na závažné souvislosti tragické události, k níž došlo dne 10.7.2016 na Orlíku. Každému, kdo jen trochu zná podmínky na rekreačních vodních nádržích Slapy a Orlík, muselo být jasné, že podobné tragédie jsou jen otázkou času. Zajisté, je třeba sledovat postup vyšetřování události. Nicméně z dostupných informací již dnes s vysokou pravděpodobností vyplývá, že tragická smrt osmnáctileté dívky není nešťastnou náhodou, ale přímým důsledkem vyhlášky ministerstva dopravy, která v minulém roce povolila provoz vodních skútrů v uvedených rekreačních oblastech. Vyhláška umožňuje, aby v těchto rekreačních oblastech sdílely vodní plochu vodní skútry dosahující rychlosti 100km/hod s ostatními nechráněnými plavci a plavidly. Jedná se o právní stav, který nemá v civilizovaných zemích obdobu. Na vysoké riziko tragických událostí jsme ministra dopravy již před rokem společně se starosty přilehlých obcí upozorňovali v otevřeném dopise... (celý text je na stránce http://www.slapskejezero.cz) Kontakt: Dr. Petr Závada, pet.zavada@gmail.com Spolek pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera. Upozorňujeme odběratele, že materiály označené značkou PROTEXT nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost. PROTEXT