V Praze se Rus česky nenaučí!

Datum: 15.06.2016

Představte si, že jste se ocitli v cizí zemi, vaše vlast je daleko, neumíte daný cizí jazyk a skoro ničemu nerozumíte. Jak se zachováte? Vezměte si příklad od optimistických ruských studentů, kteří studují na naší škole češtinu, a přečtete si jejich dojmy.

ČÍM VÁS ZAUJALA ČESKÁ REPUBLIKA?

V Moskvě by se vám nelíbilo, že jsou tam lidé příliš egoističtí. Můžu vám dát příklad (popadla talířek s občerstvením): Všechno to sním, protože jsem z Moskvy. V Rusku dělá každý vše jen pro sebe, lidé jsou tam hodně lakomí. Například když chcete někam jet tramvají, koupíte si lístek a jedete, věří vám, že lístek máte. Ale v Rusku si lístek nikdo kupovat nebude. Lidé v České republice jsou příliš dobří a čestní.

CHCETE ZŮSTAT V ČESKÉ REPUBLICE, NEBO SE VRÁTIT DO RUSKA? 

Chci tu získat dobré vzdělání, ale co bude za pár let, ještě nevím. V Praze jsme jeli autobusem a mohli jsme se dívat na televizi. Pokud by to byl ruský autobus, už by bylo vše ukradeno. Domnívám se, že tohle je příklad, který si můžete zapamatovat.

PROČ JSTE SI VYBRALI PŘÍMO BRNO?

Brno je druhé největší město v České republice. Když jsem byl ještě v Rusku, díval jsem se na fotografie města a moc se mi zalíbilo. A když jsem sem přijel, procházel jsem se po městě a díval se na tu krásu. Brno je opravdu krásné město.

V Praze je hodně Rusů. Chci mluvit česky a češtinu si lépe zafixovat. Před půl rokem jsem byla v Praze a nechápala jsem, proč se musím učit češtinu. Šla jsem do obchodu a mohla jsem tam mluvit rusky. V Praze je více Rusů než v Brně.

PROČ JSTE SI VYBRALI PŘÍMO JAZYKOVOU ŠKOLU PELICAN?

Protože naše agentura, přes kterou jsme se sem dostali, nabízela kurzy u Pelicana. Tato agentura s jazykovou školou Pelikán spolupracuje. Zároveň v této škole nabízejí více hodin než jinde. Chodíme do školy každý den, ale platíme méně než například na Masarykově univerzitě.

VYPRÁVĚJTE NÁM, PROSÍM, NĚJAKOU SVOJI VESELOU HISTORKU Z BRNA.

Ještě jsme nic neuměli a chodili jsme po České a ptali jsme se kolemjdoucích: „Promiňte, kde tu mají nejlepší smažák?“ Vážně jsme nevěděli, na co se jich ptáme. Nevěděli jsme, jak máme přeložit slovní spojení „smažený sýr“, protože to byl náš druhý den v Česku. Ptali jsme se hodinu, lidé nám říkali tam, tam, tam a my jsme chodili tam, tam, tam.

JAKÁ ČESKÁ A RUSKÁ JÍDLA VÁM NEJVÍCE CHUTNAJÍ?

Pelmeně, boršč, bliny (ruské palačinky), „smažák“, polévky a bramborová kaše.

JAKÉ ČESKÉ SLOVO JE PRO VÁS NEJTĚŽŠÍ?

Hrnčířská a nejdůležitější.

JAKÉ ČESKÉ SLOVO VÁM PŘIPADÁ NEJVTIPNĚJŠÍ?

Pozor (rusky „позор“ znamená „hanba“), chápat (rusky „хапать“ znamená „chňapat, chytat, lapat“), skříň.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.