IREX MSI: Zkreslený obsah a autocenzura nákazou médií ve východní Evropě

Datum: 27.04.2016
Washington 27. dubna (PROTEXT/PRNewswire) - Když byli Gruzínci, Moldavané a Ukrajinci dotázáni, jak média slouží jejich potřebám, mezi hlavními problémy zdůraznili slabé, zpolitizované a na senzace zaměřené zpravodajství. Index udržitelnosti médií 2016 (Media Sustainability...
Washington 27. dubna (PROTEXT/PRNewswire) - Když byli Gruzínci, Moldavané a Ukrajinci dotázáni, jak média slouží jejich potřebám, mezi hlavními problémy zdůraznili slabé, zpolitizované a na senzace zaměřené zpravodajství. Index udržitelnosti médií 2016 (Media Sustainability Index - MSI) IREX pro Evropu a Eurasii zahrnuje čerstvé spotřebitelské pohledy a pohledy mediálních expertů. Ty pak byly základem pro tato a další zjištění. Úplný text zprávy naleznete na http://www.irex.org/msi. Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160426/360007LOGO Účastník studie v Gruzii uvedl: „Zkreslený obsah je nepěknou realitou našeho systému médií." Podle něj je všeobecně známo, že „Všechny mediální zdroje prezentují zájmy různých politických stran, skupin nebo vlády." Když se podíváme na kvalitu mediálního obsahu, hodnotitel z Ukrajiny uvedl: „Bohužel naše státní politika, média a dokonce nevládní organizace... neanalyzují skutečné příčiny. Společnost diskutuje o následcích, nikoliv o příčinách." IREX měří zdraví mediálního sektoru země pomocí pěti kritérií, včetně právního prostředí, kvality žurnalistiky a praxe v oblasti řízení médií. Mediální experti z každé země hodnotí každé kritérium a poskytují hodnocení kvality. Rozšířená metodika pro rok 2016, která byla pilotně spuštěna v Gruzii, Moldávii a na Ukrajině, přidala samostatné kolo otázek, které byly položeny mediálním spotřebitelům a které se týkaly toho, do jaké míry média naplňují jejich informační potřeby. Odpovědi ukazují na zásadní rozdíl mezi pohledem na média ze strany mediálních expertů a pohledem široké veřejnosti. Zatímco mnoho vlád nadále staví bariéry nezávislému zpravodajství, novináři v Evropě a Eurasii, kteří čelí snižujícím se příjmům z reklamy či od sponzorů, aplikují autocenzuru na zpravodajství, které je zásadní pro jejich obchodní aspekty. Makedonský účastník uvedl: „Nyní je těžší publikovat cokoliv proti telekomunikační nebo energetické společnosti... než proti vládě." Albánští účastníci oznámili, že mezinárodní poskytovatel mobilních telekomunikačních služeb odmítl zadat reklamu v novinách Shqip z důvodu kritických zpráv ohledně jeho služeb. Ukrajina, Arménie a Kosovo patří mezi země, ve kterých je možno sledovat zlepšení mediálního prostředí. Naopak mezi země, kde se mediální prostředí zhoršilo, patří Ázerbájdžán, Bělorusko a Kazachstán. Americká agentura pro mezinárodní rozvoj financuje MSI ve 21 zemích. MSI je důvěryhodný průzkum mezinárodního mediálního zdraví, který již 15 let poskytuje dárcům, podporovatelům médií, místním profesionálům a vědcům hloubková data. Jennifer Nevin Anderson, ředitel pro komunikaci, IREX, +1 (202) 628-8188, jnevin@irex.org, www.irex.org/msi
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.