Komíny tepláren pomáhají díky sokolům regulovat počet obtěžujících holubů ve městech

Datum: 13.07.2015

Na komínech tepláren a elektráren se letos už vylíhlo minimálně 29 sokolích mláďat. Komíny tak pomáhají k rozšíření sokola stěhovavého, který byl v části Evropy téměř vyhuben. Ten je přirozeným predátorem holubů, kteří obtěžují ve městech nejen obyvatele, trápí ale také radní nebo památkáře. Fenomén umělých hnízd se k nám přesunul z Německa a úspěšně posiluje populaci tohoto dravce i u nás.

Za uplynulých pět let tak byla postupně instalována hnízda pro sokola stěhovavého už ve více než dvaceti energetických areálech. V deseti z nich letos sokolové zahnízdili a vyvedli minimálně 29 mláďat. Dodnes už to bylo ve všech umělých hnízdech nejméně 72 mláďat. K největším úspěchům programu umělého hnízdění se řadí také návrat sokolů do hlavního města - dva páry sokolů na komínech spalovny v Malešicích a teplárny Pražské teplárenské v Michli. „Podporou hnízdění sokolů vyjadřují teplárny svůj přátelský vztah k životnímu prostředí. Dokonce se očekává, že počet párů na lidských stavbách postupně předčí hnízdění na přirozených hnízdištích,“ říká ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Do některých hnízd se na další hnízdění dokonce připravuje umístění webkamer pro on-line přenosy. Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí do přírody. Vhodných lokalit k nerušenému hnízdění v přírodě však ubývá, a tak u nás zůstávají počty hnízdících párů nízké, jde asi o 60 sokolích párů. Sokol je přitom přirozeným dravcem holubů, kteří se stávají stále větším problémem měst a obcí.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.