Šance na Fourth Estate ve Východní Evropě navzdory mnoha potížím

Datum: 04.05.2015
Washington 4. května (PROTEXT/PRNewswire) - Navzdory zhoršujícímu se nebo stagnujícímu stavu médií v mnoha zemích Východní Evropy a bývalého Sovětského svazu se začínají objevovat některé pozitivní trendy, které poukazují na to, že tento region ještě neztratil naději na...
Washington 4. května (PROTEXT/PRNewswire) - Navzdory zhoršujícímu se nebo stagnujícímu stavu médií v mnoha zemích Východní Evropy a bývalého Sovětského svazu se začínají objevovat některé pozitivní trendy, které poukazují na to, že tento region ještě neztratil naději na svobodu slova a kvalitní žurnalistiku. Nicméně stále zde servávají vážné výzvy. Index stability médií (Media Sustainability Index - MSI) programu IREX představil pro Europu a Eurasii na rok 2015 následující zjištění. Plné znění zprávy naleznete na adrese http://www.irex.org/msi. Nutno říci, že Albánie, Arménie a Moldavsko učinily v posledních letech značný pokrok. Ukrajina si polepšila po ukončení režimu Janukovyče. Gruzie a Chorvatsko zůstávají relativně silné. Dokonce Makedonie, jejíž situace se zhoršovala po dobu sedmi let, vykázala malé zlepšení. Nicméně v několika zemích jsou známky zlepšení spíše záblesky v jinak klesající tendenci nebo neschopnosti prolomit přetrvávající nevraživost vůči svobodnému tisku. Například v Bělorusku došlo v posledních měsících k jistému uvolnění nátlaku na média, ale prezidentské volby, které se budou konat koncem roku 2015, pravděpodobně tlak obnoví. Index MSI analyzuje stav médií v jednotlivých zemích hodnocením pěti složek, včetně právního prostředí, kvality žurnalistiky a způsobu řízení médií. Zdroje příjmu a financování zůstanou zásadními překážkami fungování médií v tomto regionu. „Používání metody tvrdé ruky pro ovládání informací se již stalo nemoderní, ačkoliv je několik zemí, kde s módou nejdou," uvedl Leon Morse, šéfredaktor MSI. „Místo toho vidíme média v rukou spojenců vládnoucích stran, zatímco nezávisle smýšlejícím médiím se nedostává reklamy nebo jsou odříznuta od nových možností digitálního vysílání díky podezřelým praktikám udělování licencí," dodal. Jeden z chorvatských spolupracovníků MSI rozvinul téma výzev, když řekl „Současně přetrvávající krize v oblasti médií je důsledkem zkráceného trhu reklam a vedení médií, které si nedokáže poradit v novém tržním prostředí. V počáteční fázi krize se někteří manažeři tištěných médií snažili bojovat s klesající tendencí oběhu tiskovin trivializací obsahu, což vedlo ke ztrátě důvěry v média a dalšímu poklesu prodeje." Americká Agentura pro mezinárodní rozvoj U.S. Agency for International Development finančně podporuje evropský a euroasijský Index MSI ve 21 zemích. Index MSI je důvěryhodným hodnocením globálního stavu médií, kdy více než deset let poskytuje důležitá data dárcům, obhájcům médií, místním expertům a vědcům. Jennifer Nevin, Senior Communications Manager, IREX, +1-202-628-8188, newsroom@irex.org
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.