Medaile k výročí bitvy o Británii

Datum: 14.04.2015
Praha 14. dubna (PROTEXT) - K 75. výročí bitvy o Británii vydala společnost Zlatá koruna pamětní zlaté a stříbrné medaile připomínající účast československých pilotů. Před 75 lety, krátce po kapitulaci Francie v červenci 1940, začala letecká bitva o Británii. ...
Praha 14. dubna (PROTEXT) - K 75. výročí bitvy o Británii vydala společnost Zlatá koruna pamětní zlaté a stříbrné medaile připomínající účast československých pilotů. Před 75 lety, krátce po kapitulaci Francie v červenci 1940, začala letecká bitva o Británii. Cílem německého letectva bylo připravit podmínky pro pozemní invazi. Největší rozsah měly nálety a útoky v srpnu a září, opakovaně byl bombardován Londýn, Plymouth a Coventry. Bitva skončila v říjnu 1940. Přes velké ztráty zůstaly britské letecké síly zachovány, stejně jako zásobovací linie a německé velení proto odložilo plány na invazi do Británie. Britské letectvo mělo proti převaze německého letectva nedostatek pilotů, řady Královského letectva (RAF) doplnili piloti z anglických dominií a rovněž ze zemí, které v té době okupovalo Německo (Poláci, Belgičané aj.). Jednou z největších skupin byli rovněž piloti z Československa, z nichž byly v průběhu roku 1940 sestaveny 3 letecké perutě, část pilotů byla rovněž v britských a polských perutích. Mezi nejslavnější jména patří čs. letecká esa Kuttelwascher, Fajtl, Peřina, Jeník. Řada pilotů byla po válce ve své vlasti pronásledována komunistickým režimem. Výročí bojů o Británii chce připomenout i limitovaná emise medailí společnosti Zlatá koruna. Na líci medaile je letoun Spitfire a britské vyznamenání Letecký záslužný kříž, kterým byla oceněna i řada čs. pilotů. Opis připomíná výrok Winstona Churchilla, kterým ocenil bojové hrdinství pilotů v době bojů „Never was so much owed by so many to so few“ (Nikdy tak mnoho nedlužili tak mnozí tak nemnohým). Na rubu je umístěn čs. pilotní odznak. Náklad medailí připomíná 3 československé letecké perutě královského letectva - RAF (310. a 312. stíhací a 311. bombardovací), které se zúčastnily bitvy o Británii - 933 stříbrných a 310 zlatých medailí (z toho deset číslovaných kusů ve váze 17,5g). Společnost Zlatá koruna byla založena v roce 1992. Za 23 let své existence vydala téměř 200 vlastních medailí k výročím české historie, kultury a státnosti. Kontakt: Jiří Vandas s.r.o., Na příkopě 25, Praha 1 www. mince.cz, info@mince.cz tel: 222 313 285, 724 925 706 ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.