Hnutí Úsvit: Energetický zákon

Datum: 04.11.2014
Praha 4. listopadu (PROTEXT) - Dnes bude Poslanecká sněmovna projednávat tzv. Energetický zákon a Hnutí Úsvit navrhne tento zákon vrátit vládě k přepracování, aby skutečně vyhovoval potřebám naší země a jejích občanů. Důvody, proč se stávajícím znění zákona...
Praha 4. listopadu (PROTEXT) - Dnes bude Poslanecká sněmovna projednávat tzv. Energetický zákon a Hnutí Úsvit navrhne tento zákon vrátit vládě k přepracování, aby skutečně vyhovoval potřebám naší země a jejích občanů. Důvody, proč se stávajícím znění zákona nesouhlasíme, jsou následující: 1) Zákon se snaží zpolitizovat řízení ERÚ. Zřizuje Radu, která ho má kontrolovat, a kterou má jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu, přičemž tu chybí jasné, konkrétní důvody pro odvolání radních. Podle našeho názoru proto, aby byli lehce manipulovatelní. Opět se nám tu, stejně jako u služebního zákona, tato koaliční vláda v čele s premiérem Sobotkou snaží v tichosti zlikvidovat nezávislost. 2) Zákon zdraží elektřinu těm, kdo nejvíc šetří. Zlepší podmínky velkých odběratelů na úkor těch malých. Plánovaný systém znevýhodní odběratele s nižší spotřebou energie. Tedy typicky málopočetné a spořivé domácnosti. Tato připravovaná změna, která se týká příspěvku na obnovitelné zdroje, je v tomto zákoně jedna z nejzávažnějších. 3) Říká se, že „jediným kladem“ tohoto zákona zákona je paragraf, který odběratelům umožní do 14 dnů odstoupit od smlouvy. Bohužel i tento klad je velký průšvih - pro spotřebitele to totiž znamená, že podepíše nevýhodnou smlouvu, ale fakt, že je nevýhodná, samozřejmě zjistí až v praxi, tedy několik měsíců poté, co už ztratil možnost od smlouvy odstoupit. Distributoři navíc varují před zmatkem, protože se může stát, že jeden odběratel bude mít platné smlouvy s několika dodavateli naráz. 4) Ukázkou podivné přípravy tohoto zákona je fakt, že díky odporu ERÚ se v zákoně změnila pasáž, která kladla ERÚ za povinnost, aby dohlížel na to, aby byly energetické firmy finančně stabilní. Tedy přeloženo do češtiny, ERÚ se měl starat o to, aby soukromé firmy měly zisky a nedostávaly se do ztrát. Vzbuzuje to otázku, kdo ve skutečnosti tento zákon psal? Nebyli to lobbisté? Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit Kontakt: Jan Zilvar, tajemník a tiskový mluvčí, mobil 739024400, tiskove@hnutiusvit.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.