Modelářský a hobby veletrh Model Hobby

Datum: 02.10.2014
Praha 2. října (PROTEXT) - LEGENDA OŽÍVÁ. 2. - 5. 10. 2014, 23. modelářský a hobby veletrh Model Hobby, výstaviště PVA-Expo, Praha-Letňany. Letos je to 70 let, kdy vůbec naposledy v historii letectví sestřelil stíhací dvouplošník nějaké nepřátelské letadlo. Byla to česká...
Praha 2. října (PROTEXT) - LEGENDA OŽÍVÁ. 2. - 5. 10. 2014, 23. modelářský a hobby veletrh Model Hobby, výstaviště PVA-Expo, Praha-Letňany. Letos je to 70 let, kdy vůbec naposledy v historii letectví sestřelil stíhací dvouplošník nějaké nepřátelské letadlo. Byla to česká Avia B 534 v rukou slovenských povstalců. 2. září 1944 sestřelila maďarský Junkers Ju-52. Ve čtvrtek 2. 10. začíná na výstavišti v Letňanech veletrh Model hobby a soubor výstav pro volný čas. Každý rok tam jsou nějaké unikáty, letos to bude výjimečné. Legendární předválečnou stíhačkou československé armády byla Avia B 534. Vyrobeno jich bylo přes 400, ale ke dnešnímu dni se nedochovala žádná. Pouze v Muzeu Kbely dali dohromady z náhradních dílů jeden exponát. Nyní je ale ve stavbě létající replika, unikát, který zatím nebyl veřejnosti nikde představen. Je před dokončením „v kostře“, tohle naposledy vidělo pár lidí ve vysočanské Avii v roce 1938. Nádhera, pár fotek je v příloze. Letoun bude vystaven a představen společně s několika exponáty, připomínajícími meziválečnou československou armádu. Stíhačky Avia, stejně jako další vojenská technika padly po okupaci Československa v roce 1939 do rukou Němcům, něco zůstalo Slovenskému štátu. Předválečné Československo mělo mohutné letectvo, budované v rámci hesla „Vzduch je naše moře“ a tak se Němcům dostalo do rukou víc než tisíc letadel, vesměs moderní konstrukce a slušných parametrů. Před 70-ti lety vypuklo Slovenské národní povstání, povstalci ukořistili i čtyři Avie a jedna z nich se zapsala do historie letectví posledním sestřelem, dosaženým dvouplošnou stíhačkou. Dalším letošním výročím je 100 let od vypuknutí 1. světové války, ale také od doby, kdy se poprvé objevila nová zbraň - letadlo. Veletrh to připomene dvěma replikami skutečných stíhaček, britskou R.A.F. S.E.5a a rakousko-uherskou Aviatik Berg D1. Stejně jako u Avie je to poprvé, kdy budou tyto letouny představeny širší veřejnosti Pořadatelem veletrhu je Dart s.r.o., na výstavišti pořádá souběžně ještě výstavy HomeWork, Print in 3D a Orchidea Bohemica, Kontakt: Tomáš Jalovec 603 930 138, Jan Jalovec 603 159 420, mail info@dart-expo.cz , www.modelhobby.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.