Tisková zpráva hnutí Úsvit – Zvýšení minimální mzdy

Datum: 15.09.2014
Praha 15. září (PROTEXT) - Dnes česká vláda navýšila minimální mzdu o 700 Kč na celkových 9200 korun měsíčně. Souhlasíme se zvýšením minimální mzdy, ale tyto kroky nelze dělat nepromyšleně bez analýz a bez dohod se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Je vždy nutné dopředu...
Praha 15. září (PROTEXT) - Dnes česká vláda navýšila minimální mzdu o 700 Kč na celkových 9200 korun měsíčně. Souhlasíme se zvýšením minimální mzdy, ale tyto kroky nelze dělat nepromyšleně bez analýz a bez dohod se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Je vždy nutné dopředu analyzovat, jestli to české firmy zvládnou a nebudou muset propouštět. Minimální mzdu je třeba zvyšovat postupně a nikoli skokově, jako se děje teď. Vláda místo toho, aby tento krok pečlivě naplánovala, tak upřednostnila politický handl, kde rovnice je jednoduchá - ANO získá pozici eurokomisaře pro Věru Jourovou a ČSSD si bude moci schválit předvolební dáreček v podobě zvýšení minimální mzdy. Tento předvolební kšeft je opakovaně potvrzován premiérem Sobotkou a v tomto světle nerozumíme výroku Andreje Babiše, který řekl, že "My (ANO) takové dohody neděláme". Je pro nás naprosto nepřijatelné, když si ČSSD dělá z rozhodnutí, které může mít tak zásadní dopad na českou ekonomiku, předvolební kampaň. Takové rozhodnutí musí být vždy děláno po dohodě v tripartitě a nesmí nikdy překvapovat české firmy. Pak totiž může být výsledkem také propouštění a to je něco, čeho se vždy musíme vyvarovat. Proto Úsvit již dříve navrhoval jiný mechanismus, jak minimální mzdu zvýšit - lidem s minimální mzdou snížit odvody, čímž by se jim reálně zvedla mzda, avšak zároveň by to neznamenalo vyšší mzdový náklad pro zaměstnavatele. Lidé s minimální mzdou jsou totiž také často lidmi, kteří nacházejí na trhu práce obtížně uplatnění a končí na dávkách na úřadu práce. Naším návrhem bychom podpořili zároveň jak zaměstnance, tak i zaměstnavatele. Upozorňujeme vládu, že navýšení minimální mzdy nedoprovázené jasnými prorůstovými opatřeními může vést k ještě většímu růstu míry nezaměstnanosti a tím hospodářskému poklesu. Hnutí Úsvit konstruktivní prorůstové návrhy zákonů ve Sněmovně navrhlo, avšak koalice svými hlasy vždy naše návrhy zamítla. Jednalo se o návrh novely zákona o DPH, kdy jsme navrhovali platbu DPH až po zaplacení faktury s tím, že i dodavatel by si mohl dát fakturu do nákladů až po zaplacení. Tento návrh by tedy nezpůsobil žádný výpadek příjmů státního rozpočtu a zároveň by chránil podnikatele od druhotné platební neschopnosti, což je stále aktuální problém. Také jsme v zákoně navrhli zrušit ručení za obchodního partnera u platby DPH, což by také podpořilo zaměstnavatele, a hlasovali jsme za snížení spotřební daně u nafty, jelikož její výše je u nás vyšší než v sousedních zemích. Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit Jan Zilvar, tajemník a tiskový mluvčí, mobil 739024400, tiskove@hnutiusvit.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.